Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkkjjjjssss

Moje dziecko nie chce mowic !!!!

Polecane posty

Gość kkkkjjjjssss

Moj synek ma 21 miesięcy i nie chce nic mówić. nawet mama i tata nie chce mówić. Czy to jest powód do zmartwienia czy niektóre dzieci tak późno zaczynają rozmawiać ?

Gość spoko spoko spoko spoko
problem byłby jakby synek miał 21 lat:p a może nie daj raz kompociku na obiad?:D

Gość zdarzyło mi się
ty lepiej sprawdź czy on słyszy , problem ze słuchem jest najczęstszym powodem opóźnienia mowy ...

Gość z dzieckiem autorki wszystko
moja mala szwagierka nie mowila slowa az do skonczenia 3,5 roku. tesciowie latali po lekarzach a ona nic, ani mama, ani tata, ani siusiu. jak zrobila siku to przynosila pampersa w rece na zmiane i dawala komus, jak cos chciala to szla i pokazywala na to palcem. zadnego aa-aa, ee-ee, nic takiego. az ktorego pieknego dnia przyszla do kuchni i calym zdaniem oznajmila "ze chce jeszcze troche soku" :) cala rodzina byla w szoku :) najlepsze ze nie seplenila za bardzo mysle ze powinnas dac dziecku czas. przede wszystkim duzo rozmawiaj, jak siedzisz z w domu, gotujesz ubierasz, non stop nadawaj co robisz, kup na zachete mowiaceog misia czy lalke i czekaj

Gość kfnrkjngfkjf
udaj sie do logopedy gdyz Twoje dziecko moze mieć pocztaki rozwoju nieprawidłowej mowy!!!

Gość kkkkjjjjssss
Słuch jest sprawdzony i jest wszystko w porządku.Reaguje jak do niego mowie.Podaje rzeczy o które go proszę.Wiec rozumie wszystko tylko ta mowa.......

Gość malinka pomidorek
moja corka tez nie chce tzn mama i tata mowi i jeszcze siad daj si sio itd ale zeby cos powiedziala innego to nie :( ma 2 latka wlasnie skonczyla.inne dwulatki umieja powiedziec pytane gdzie mama-w pracy albo gdzie siostra-mowia ucy...chodzi o to ze w szkole siostra jest i uczy sie.a moja nic :( ale wszystko rozumie co jej mowie jak jej kaze czegos nie robic cos przyniesc itd...czyli slyszy dobrze :( a mowic nie chce :(

Gość kkkkjjjjssss
No to uspokoiłam się trochę. Będę dalej czytać bajeczki ,dużo rozmawiać i czekać na moment kiedy w końcu moje dzieciątko w końcu przemówi.

Gość biała koniczynka
pracuję w przedszkolu i przyszedł do nas we wrześniu 2,5 letni chłopczyk,który prawie nic nie mówił tzn. trudno go było zrozumieć jak coś chciał a teraz mówi pięknie. Na wszystko przyjdzie czas. Jedne dzieci mówią wcześnie inne później zaczynają.

Gość kkkkjjjjssss
zawabroma - zal mi ciebie. Jeżeli ty masz problemy z głowa to nie posądzaj o to dzieci . Zycze super efektów po terapii psychiatrycznej.

Gość moj ma 3 latka
i nie mowi, takie tylko tak, nie, daj, rozumie za to wszystko co sie do niego mowi tylko odpowiedziec nie potrafi, ostatnio zaczelam z nim cwiczyc, mowie mu jakis proste slowo i ma powtarzac i juz pare slowek wiecej mowi ale i tak na trzylatka to bardzo malo Starszy syn kiedy skonczyl 3,5 roku w ciagu tygodnia zaczal tak pieknie i wszystko mowic, jakby go ktos zaczarowal, wczesniej tez nie mowil, wiec mam nadzieje ze i ten mlodszy niedlugo zacznie

Gość bedzie na to czas 9
2,5 roku mój syn miał i dopiero zaczął mówić także przyjdzie czas i na twojego..

Gość kasia7467
moja córka ma 21 m, i tez nic nie mowi. tylko agu ,yyyyyyy,eeeeeee.aaaaaaa.bardzo duzo czytam ksiazeczek mówie do Niej a Ona nic.

Gość kasia7467
ogladałam dzis filmiki na youtubie z dziecmi w wieku mojej córki i sie załamałam jak jedna dziewczynka proste słowa po angielsku potrafi powiedzieć.

Mojej znajomej córka ma 5 lat i mówi tylko BABA MAMA TATA.Lekarze podejrzewaja u niej reakcje poszczepienne....

Gość wfefqeffwfw
a wy dalej idiotki siedźcie z dupami na forum zamiast isc do specjalisty i poprosić o fachową diagnozę! w życiu nie zrozumiem takich idiotek i jedna drugiej gada, zeby czekać bo na niego przyjdzie pora :-O Boże :-O moze i przyujdzie a moze nie, takie jestescie pewne że dziecko autorki nie ma innych, wazniejszych nierozpoznawanych porzez rodziców problemów? zapewne wystarczy jedna wizyta u logopedy i bedziesz wszystko wiedziuała, czy to prawidłowe czy nie u Twojego dziecko, bo pzreciez każde dziecko jest inne. Jedne moze nie mówić w wieku 3 lat, bo taki ma akurat swoisty rozwój mowy (poza ty jest wszytsko ok), a drugi 3 -latek moze nie mówic, bo ma np. lekki autyzm lub symptomy autyzmu, ma wadę słuchu lub anomalnie w budownie anatomicznej aparatu mowy lub setki innych przyczyn. Ale wy jesteście najmądrzejsze :-O Niewiarygodne tylko jest to, ze matki wierzą ludziom na forum, czy wy w ogóle kochaci eswoje dzieic?

Gość kasia7467
No Ja akurat idę z córką do psychologa w przyszłym tygodniu wiec moze sie dowiem lub nie dowiem jaka jest przyczyna.

Gość wfefqeffwfw
no wybacz, psycholog się raczej nie zna na anomaliach anatomicznych aparatu artykulacyjnego :-O czy zaburzonym słuchu czy innnych kłopotach wynikających z braku mowy :-O po kiego do psychologa? moczy ci sie w nocy? nie chce spać, nie radzisz sobie z jej zachowanuiem?

Gość nastawić na 10
do logopedy jak najszybciej mojej siostry syn też nie chciał mówic, potem zaczął - bardzo późno - ale mówił bardzo długo "po swojemu" wszyscy też jej mówlili "daj mu czas" i takie tam jak już poszła do logopedy w końcu to okazało się że gdyby poszła wcześniej to byłoby o wiele łatwiej, nie popełniłaby tylu błędów: dziecko w tej chwili kończy podstawówkę i nadal ma problemy z poprawną wymową mimo codziennych ćwiczeń od co najmniej 5 lat

Gość wfefqeffwfw
pewnei że tak , pzreciez im dziecko jest młodsze a ma już stwierdzone jakies deficyty pzrez specjalistę, to to pzreciez samo nie zniknie :-O i im szybciej się dziecku pomoze tym szybciej zapomni o całej sprawie

Gość nastawić na 10
wfefqeffwfw - no przecież o tym mówie słuchając durnych rad ciotek obudziła się z ręką w nocniku - zamiast ćwiczyć z nim od 2 roku życia zaczęła dopiero jak miał podajże 5 lat czy jakoś tak. On ucząc się mówic każdy wyraz wypowiadał źle i nikt go nie poprawiał a jak czegos nie potrafił powiedzieć to nazywał po swojemu. gdyby od początku ćwiczyła z nim tak jak teraz pewnie szybciej by poszło. O kilka lat za późno poszła do logopedy bo słuchała rad w stylu "przyjdzie jego czas to zacznie mówić" Każde dziecko jest inne i jedno zacznie mówić a drugie może mieć jakieś zaburzenia i potrzeba ćwiczeń.

Gość moje dziecko mówiło
już jako płód, bywało nawet tak że musiałam mu wpychać do środka przez picz gazetę by mogło sobie w macicy poczytać najnowsze wiadomości ze świata, bo inaczej kopało

Gość milenkaaaaaaaa
moja jest ze stycznia 2009 - moje pierwsze dziecko, mowic zaczela szybko, ok roku sporo rzeczy nazywala, niewyraznie, ale my w domu ja rozumielismy, w kwietniu 2011 zacela korzystac z nocnika, toalety i mowa poszla bardzo do przodu, cale zdania mowi i wyraznie,tak,ze i obcy ja rozumia, ale znam przypadek chlopca starszgo od mojej rok, ktory mial jakas blokade i nie mowil,ale poszedl do przedszkola i chcial sie porozumiec z reszta dzieci i ladnie teraz mowi, nie jest w tyle, komunikatywny bardzo