Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość efwerf

Niemowlę, upał i stan podgorączkowy - jak działać?

Polecane posty

Gość efwerf

Po pierwsze, czy stan podgorączkowy (37,8) może być wywołany upałem? Po drugie, czy mogę mieć pootwierane okna w domu, jeśli dziecko leży niedaleko okna i ma taką temperaturę? I po trzecie, czy z dzieckiem z taką temperaturą mogę wyjść na dwór (jest strasznie gorąco na zewnątrz, zresztą w domu też)?

1. moze byc jesli dziecko sie przegrzewa. schłodż dziecko, zrób chłodną (nie zimną! tylko chłodną) kąpiel. 2. okna moga być pootwierane, od świeżego powietrza sie nei choruje, tylko od przeciągów. zabezpiecz dom przed przeciągami i otwórz okna. 3. lepiej nie. dziecko z gorączka jest osłabione, łatwiej łapie infekcje, teraz sezon ospy, po co ryzykować.

Gość efwerf
Aha, dzięki! No to chyba mam czas na wielkie pranie :S.

Gość smaruje nawet jak jest
Po pierwsze ubierze dziecko tylko w body, NIE PRZEGRZEWAJ, bo ligiczne jest, ze jak mu goraco to temp. sie podwyzsza. Po drugie 37,8 to nie goraczka, jak sama napisalas, a stan podgoraczkowy, wiec na wor spokojnie wyjsc mozesz (faktor, cienka czapka czy tam parasol, cien i te sprawy, pewnie wiesz), wiec to bzdura do potego entej, ze nie mozesz wyjsc, bo dziecko ma "goraczke" :o Goraczka jest p owyzej 38 st i od takiej temp. odradza sie wyjscie z dzieckiem z domu, a nie jak jest upal i dziecko ma 37,8, bo moze byc to spowodowane po prostu tym, ze jest mu goraco. A co do okien to pewnie, ze mozesz, ale uwazaj, zeby nie bylo przeciagu.

Gość efwerf
Dziewczyny, bardzo Wam obu dziękuję. Wypośrodkuję czyli poczekam jeszcze bo liczę że temperatura się obniży - moje dziecko miewało podwyższoną przed wypróżnieniem. A potem może wyjdę, tylko będę uważać jak dokładnie jest na dworzu (może się pojawić wiatr) i jak się maluch czuje.

Zdejmij dziecku ciuchym zostaw w samym pampersie ew koszulka. Sprawdz tem po kilkunaty minutach. Okna jak najbardziej pootwiwraj zeby było przewiwenie i nie wychodz z dzieckiem na dwor bo mozna sie usmarzyć;] Przed chwilą przyszlam ze sklepu i ledwo żyje:)