Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia z Gorzowa

duphaston-czy pomógł wam podytrzymać ciążę?

Polecane posty

Gość gość
mi pomogła luteina w 7 tyg miałąm plamienie z bólami, brałam luteine 2x2 idałąo mi się dziś jestem w 34 tyg a luteine brałam do 20 tyg

Gość gość
odsprzedam luteine UK zofia_n@yahoo.com

Gość dojrzała mamuśka
Luteina i Duphaston to dokładnie to samo. Jest to nic innego jak progesteron (tyle ze w przypadku Duphastonu - syntetyczny). Luteina jest łagodniejsza a Duphaston silniejszy. Progesteron jest hormonem ciążowym który podtrzymuje ciążę w początkowej fazie, dopóki się nie wykształci w pełni łożysko. Oba te leki są bardzo pomocne ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy ciąża jest zagrożona z powodów zaburzeń hormonalnych. Jeżeli ciąża nie rozwija się prawidłowo, ma np. poważne defekty genetyczne, żadna dawka Duphastonu nie pomoże. Leki te pomagają podtrzymać zdrowo rozwijającą się ciąże.

Gość gość
Dokladnie. Nie wiem, co to za jakas obsesja z ta luteina i wiara w jej magiczne wlasciwosci. Ja rodzilam swoje dzieci poza krajem, tutaj nie podaje sie zadnych specyfikow na podtrzymanie, mialam krwawienia w obu ciazach, za kazdym razem okolo 8 tygodnia i obie ciaze donosilam, mimo ze zadnych lekow nie przyjmowalam, w szpitalu nie lezalam, ba - w pierwszej ciazy caly czas pracowalam i wszedzie tluklam sie komunikacja miejska. W Polsce zaraz by mi podali luteine, a potem by twierdzono, ze to uratowalo ciaze. Jezeli zarodek jest uszkodzony, to ciaza sie poroni i nic tu nie pomoze. Inaczej poronien by w ogole nie bylo.

Gość gość
Ja jestem w 5 tc mam krwawienia ale mój lekarz powiedzial że tak bedzie bo biore leki przeciwzakrzepowe dostalam luteine i duphaston ale nie mam nakazu lezenia

Gość gość
Nie pomógł:( Poroniłam w 6tc.

Gość gość
Witam ja jestem w trakcie brania Duphaston bo niestety druga ciążę poronilam jestem w trzeciej wczesnej ciazy mam nadzieję że wszystko będzie dobrze jestem dobrej mysli:-)

Gość gość
Hej i jak udało ci sie Ja jestem w tej samej sytuacji pierwsza ciąża wszystko ok zdrowy synek druga poronienie w 8 tygodniu tzn serduszko przestało bić a teraz trzecia o zraz jak sie dowiedziałam poszłam do gin i przepisał mi duphaston biorę 2x dziennie za 5 dni mam usg

Gość gość
Ja tez zaczelam plamic w 6 tygodniu. Biore 2x1 tabletke luteiny i 2x1 tabletke duphastonu. Serduszko bije, ale nastepne USG mam dopiero za 2 tygodnie. :( do tej pory totalny wypoczynek, lezenie i tabletki. Czekam niecierpliwie na kolejna wizyte i jestem dobrej mysli, ze zobacze mojego dzidziusia calego i zdrowegp na USG :)

Gość gość
Lekarz mowil ze Luteina lepsza bo Duphaston jest silniejszy i moze utrzymywac na sile ciaze ktorej organizm naturalnie z jakiegos powodu chce sie pozbyc np wady genetyczne itd. Co nie znaczy oczywiscie ze kazde plamienie jest tego powodem.

Gość gość
Cześć, Mam do odsprzedania luteinę oraz duphaston- brałam je na okres ciąży i już nie potrzebuję. Mam 51 tabletek Luteiny 50: 1) Luteina 50 opakowanie 30 szt tabletek podjęzykowych data ważności 09.2019- nienapoczęte (14zł) 2) Luteina 50 opakowanie 21 szt tabletek podjęzykowych data ważności 09.2019 – napoczęte (9,8zł) 60 tabletek luteiny dopochwowej: 3) Luteina 100 mg tabletki dopochwowe 60 tabletek, data ważności 12.2018 –nienapoczęte (20zł) Duphaston 10mg – łącznie 44 tabletki: 4) Duphaston 10 mg, 16 tabletek, data ważności 01.2021 – napoczęte (24 zł) 5) Duphaston 10 mg, 5 tabletek, data ważności 01.2021 – napoczęte (7,5zł) 6) Duphaston 10 mg, 14 tabletek, data ważności 11.2020 – napoczęte (21zł) 7) Duphaston 10 mg, 19 tabletek, data ważności 01.2021- napoczęte (28,5zł) Szkoda mi tego wyrzucić, ponieważ wiem jak luteina jest ważna dla kobiet zarówno w okresie ciąży, jak i na wywoływanie okresu przy PCO. Zdaję sobie sprawę także z tego, że dla wielu kobiet wizyta u lekarza po samą receptę jest kosztowna. Jeśli ktoś jest zainteresowany bardzo proszę o informację na maila: mamamonikalodz@wp.pl Wysyłam pocztą polską, dlatego w zależności od wielkości przesyłki doliczony będzie koszt wysyłki. Mogę zrobić foto paragonu po wysyłce.

Gość gość
Ja nie mam żadnej opinii, nigdy nie byłam w ciąży, ale chciałam tylko powiedzieć, że z całego serca życzę ci, żeby się udało. Niech ciąża przebiega już prawidłowo, dużo zdrowia dla ciebie i maleństwa. Dbaj o siebie, będzie dobrze.

Gość gość
Tez brałam ten lek Krwawilam bardzo słabo wczoraj sie dowiedziałam ze już ciąży nie ma.

Gość gość
Ja dostałam plamien w 6 tyg zgłosiłamsię do lekarza i do szpitala zapisałam mi duphaston zaczęłam brać leki i tego samego dnia po parunastugodzinach poronilam

Gość gość
Mi pomógł.ktwawilam w 6 i w 13 tygodniu. Brałam do 15 tyg