Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eumaks

Hurra! Byłem pierwszy raz u psychatry! Było super!

Polecane posty

Gość eumaks
Poszedłem na NFZ czyli za darmo. Czekałem na wizytę 4 dni od zapisania więc pewnie krótko, ale długo czekałem tego dnia na korytarzu, ponad 2 godziny. Spotkałem brata kolegi i sie przywitałem ale nie rozmawialiśmy o jakichkoliwek dolegliwościach bo dla obu nas spotkanie u psychaitry było dość krępujące. Wreszcie wszedłem - i niespodzianka - kobieta około 30 lat, ładna, zadbana. miała zgrabne okulary, ładne spojrzenie ale dość specyficzne - tak jakby nie wiedziała czego się po mnie spodziewać, wyczekujące. I miała bardzo wąskie, cieniutkie wargi które ją postarzały - pewnie od pocieszjącej miny którą również często robiła przy mnie - ale miała ładny uśmiech. Ubranie zwyczajne i niebieskie jeansy - oczwyiście kitel na wierzchu bo to lekarz medycyny. Obrączki nie miała - tylko dwa pierścionki z turkusowym kamieniem na palcu serdecznym - jednej na lewej a drugi na prawej ręce. Następnym razem zapytam czy ma męża albo chłopaka- :D obstawiam że nie, na nazwisko panieńskie w serwisie lekarzy.

Gość eumaks
Od razu zacząłem że straciłem ochotę do życia, nie potrafię nic zrobić co sobie zaplanuję, straciłem dziewczynę, znajomych bo przestało mi na nich zależeć. Straciłem pracę bo również nie widziałem najmniejszego sensu w jakimkolwiek działaniu, nie mogę dokończyć studió pomimo absolutorium. Zapytała czy miałem jakieś traumatyczne przeżycie - ja że nie, wg mnie - mówiłem - od małego bałem się zadań społecznych i wykonywania celów grupowych - brąłem się panicznie szkoły, pracy, odpowiedzialności. Nasilanie lęków przechodziło w apatią a ta kończyła się zabraniem się za siebie i energią ponad siły. Zawsze zaczynałem ale zawsze kończyło się tak samo - na strachu, stresie a następnie apatii. Dodałem że mam kompulsywne, paniczne jedzenie kiedy się stresuję a to powoduj eotyłośc która jest przyczyną jezcze większych lęków i wzbierającej autoizolacji.

Gość hej eumaks
i co u Ciebie zdignozowała?

Gość eumaks
Zapytała czy w rodzinie ktoś miał depresję - mowię że nikt się nie leczył ale mój ojciec ma kopleksy społeczne - boi się i nie uzmie się odnaleźć między ludźmi np, w urzędzie albo w sklepie. bardzo się peszy i zawsze połenia jakieś gafy albo w ogóle się wydziera i robi rózne dziwne rzeczy. Zapytała czy ojciec pije alkohol - tak pił od czasu jak byłem mały od mniej więcej jak miałem 15 lat, Teraz nie pije ale właśnie tak dziwnie się zachowuje. Zapytała też czy ojciec się awanturował - tak, ale jak nie pije to jest spokojny i zapytała się czy jestem najstraszy - odpowiedziałem tak. Diagnoza- depresja i lęk przed osiagnięciem dojrząłości społecznej i osoby odpowiedzialnej za innych i siebie spowodowany brakiem wzoru ojca. Uzasadnienie początkowe - podświadome psychiczne przejmowanie sytuacji ojca, poprzez niechęć do przewyższania go społecznie. Przez to uciekam od dokańczania rzeczy, odpowiedzialności i podejmowania działań, które pownieme podjąć. Ojciec nie był dla mnie wsparciem, musiałem w wielu rzeczach go wyręczać jak byłem mały i teraz podświadomie obawiam się przejęcia jego roli społecznej z powodu , że taka rola mi nie odpowiada a nie mam innego wzorca. Podświadome ciagłe uciekanie i lęki nabyte w dzieciństwie powodują apatię która jest pozbyciem się tych lęków i niejako pomaga się od nich uwolnić. Obżarstwo również pozwala użyć skołatanym nerwom.

Gość eumaks
Leczenie - 1. Sarinol 20 mg wieczorem, pierwszego dnia 0,5 tabletki, później jedna tabletka, poźniej 1,5 tabletki, 4 dnia 2 tabletki i następnie każdego dnia po 2 tabletki wieczorem i ajak się skończy 30 tabletek to kapsułki po 1 dziennie. Efekt po 3 -4 tygdoniach. 2. Pscyhoterapia - dała mi namiary do psychoterapeuty mężczyzny bym się lepiej z nim porozumiał i żeby jakoś porozmaiać o mojej sytuacji i moich problemach społecznych. Do kontroli psychiatrycznej przyjść za miesiąc.

Gość eumaks
heh faux pas - Seronil 20 mg

Gość eumaks
S E R O N I L 20 mg tabletki i kapsułki. Chyba się zakochałem w mojej psychaitryczce :D ale jak wziąłem seronil to mi miłość przeszła. Seronil - pierwszego wieczora miałem nudności - właśnie tak działa bo jest też stosowany przy bulimii i jedzeniu kompulsywnym. Pierwszy raz od dawna nie jadłem nic na wieczór tylko napiłem się soku. A następnego dnia wziłąme rano seronil - Jezu tak jakby ktoś naprawił mi świat. Wstałem, sprawdziłem prasę, byłem z mamą na zakupach, uporządkowałem wszystkie książki i ciuchy i pliki z pulpitu. zjadłem kanapkę o 11 i później do 16 nie byłem głodny. Ćwiczyłem ponad godzinę, uczyłem się, w ogóle nie traciłem czasu.

Gość eumaks
Jejku w ogóle pierwszy raz nie myślałem o sobie, nie użalałem się nad sobą, nie myślałem o miejscu w jakim jestem, o tym kim jestem, o swojej tragicznej przyszłości, o braku perspektyw w ogóle niczym się nie przejmowąłem. robiłem jak normalny facet wszystko co do mnie należy. Czuję się tak lekko i spokojnie, ale nie błogo czy jakoś euforycznie - tylko tak że jest ok i wszystko jest a ja biorę się teraz do pracy. A podobno lek zacznie działać za 3 tygodnie. Żałuję że nie poszedłem do psychiatry 10 lat wcześniej, pewnie teraz inaczej wyglądąło by moje życie. Pani psychiatrze K. K - dziękuję serdecznie. Kupię jej bombonierkę następnym razem :D

Gość nowa gracha
eumaks-Seronil działa na jednych szybciej,na innych wolniej,potocznie nazywamy go rozweselaczem,tak jak Prozac,Fluoksetyna,to jest to samo,zmniejsza apetyt-na ogół. poczytałam,co piszesz,nieżle Cię nakręciło! życzę zdrowia.......i wszystkim powtarzam,że warto się leczyć.gdybyś miał ochotę, to polecaj ludziom bezpłatny ,dobry test na depresję Becka,jest w google,niektórym otwiera oczy.:)

Gość hej eumaks
hmm, ja mam podobnie do Ciebie,ale co innego mi zdiagnozowano tez bylam dzis i dupa blada kicha w cdnenie nie bede sie leczyc kuniec

no prosze... ja poszlam najpierw do poradni psychologicznej... najpierw mialam sesje z mezczyzna, ale poprosilam o zmaine bo nie odpowiadala mi ta relacja..potem mialam z kobieta bylo super, otworzyla mi bardzo oczy.. ale moja depresja nie ustepowala, a wrecz jeszcze bardziej sie zamartwialam bo widzialam "beznadzieje" mojego przypadku. do psychiatry trafilam po miesiacu...chodzilam do niego 3 miesiace..ale nic mi nie przepisal...bo ciagle twerdzil " po maturze pani przejdzie, jak wyjdzie slonce polepszy sie pani, jak sie pani wyspi to inaczej pani spojrzy na swiat" konowal jakis, cierpie od 5ciu lat a ten takie teksty... huknelam drzwiami i nigdy tam nie wrocilam cudem spotkalam mezczyzne mojego zycia, zakochalam sie na zaboj i jest cudownie..ale wszystko zaczyna znow wracac...te leki, ataki, ciagly placz... nie mniej jednak ciesze sie ze tobie sie udalo

Gość eumaks
psychoterapeuta pewnie niewiele pomoże, bo nie może przepisywać leków a ten seronil + placebo to mi porządkuje myślenie - że nie myślę o wszystkim na raz i się nie boję, nie stresuję jak sobie pomyślę to moję życie to było jednym wielkim stresem od małego nie wiem czemu tak się obawiałem innych ludzi, strach jak w horrorze, stres, a przecież wszystko mogło być znacznie spokojniej nie wiem czym jest strach - ale takie lęki przed ludźmi to na pewno nie są uzasadnione

Gość eumaks
Może ktoś opisze swoje doświadczenia ;)

Gość eumaks
Trzymam się, jest coraz lepiej.

Ja biorę Seronil już prawie 2 miesiące. OD początku po 20mg (rano), a od 2 dni po 30mg. Dziwię się że się czujesz nakręcony, bo na początku leczenia zazwyczaj jest pogorszenie (ja się leczę już drugi raz). Ja przez 2 czy 3 dni siedziałam całymi dniami na kanapie w szlafroku (było mi ciągle zimno) i gapiłam się w ścianę, w tv, w cokolwiek, doła miałam takiego że gdyby nie rodzina to chyba bym wyskoczyła przez okno :o. Potem zaczęło powoli ruszać. Zazwyczaj po po lekach mam nakrętkę, a wieczorem łapię doła. Natomiast psychiatrę mam do bani i chciałabym zmienić. Wieczorem łykam jeszcze Signopam - super na mnie działa. Chciałabym iść na jakąś psychoterapię (na NFZ), ale moja lekarka nawet nie wpadła na to żeby mnie gdzieś skierować :( Wg. niej trzeba brać leki i leki mają działać, innej opcji nie ma.

Gość eumaks
Zmień psychiatrę.

Gość nowa gracha
terraX-lekarz rodzinny też da Ci skierowanie na psychterapię

Gość ja także się leczę
Ja biore Seronil od lutego, faktycznie pierwsze objawy poprawy zauważyłam dopiero po 2 tygodniach jest dobrze ale powiem szczerze, że chyba przestaje to juz na mnie działać bo jeszcze niedawno miałam doskonały humor, czułam się silna a teraz łapię się na tym, że dopadaja mnie chwile zadumy, lekkiego doła,bezsilności,wątpliwości.Jutro ide do lekarza powiem mu co sie dzieje, ciekawa jestem co mi powie. A jeszcze przez piewsze dwa miesiące miałam też tabletki na noc ale nie pamietam nazwy. Teraz także mam na noc ale o łagodniejszym działaniu. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się cieszę, że podjęłam kiedyś tą słuszna decyzję i poszłam do psychiatry.Polecę każdemu kto ma problemy, to żaden wstyd a można tylko sobie pomóc . Pozdrawiam serdecznie :)

Gość ja także się leczę
Ja biore Seronil od lutego, faktycznie pierwsze objawy poprawy zauważyłam dopiero po 2 tygodniach jest dobrze ale powiem szczerze, że chyba przestaje to juz na mnie działać bo jeszcze niedawno miałam doskonały humor, czułam się silna a teraz łapię się na tym, że dopadaja mnie chwile zadumy, lekkiego doła,bezsilności,wątpliwości.Jutro ide do lekarza powiem mu co sie dzieje, ciekawa jestem co mi powie. A jeszcze przez piewsze dwa miesiące miałam też tabletki na noc ale nie pamietam nazwy. Teraz także mam na noc ale o łagodniejszym działaniu. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się cieszę, że podjęłam kiedyś tą słuszna decyzję i poszłam do psychiatry.Polecę każdemu kto ma problemy, to żaden wstyd a można tylko sobie pomóc . Pozdrawiam serdecznie :)

Gość ocd moje życie
Zgrabne okulary? A jakie to zgrabne okulary? Kitel? Po co? Psychiatra nie ma takiego obowiązku. Swoją drogą widzę u Ciebie autorze drogi skrajną niedojrzałość emocjonalną i społeczną, oraz brak akceptacji a raczej brak poczucia jej.

Gość ocd moje życie
A co, tak Cię interesuje moje samopoczucie? A może to z dobrej woli było a nie złośliwe, co?

Witam widze ze tutaj sa osoby zazywajace seronil.Mam pytanko i bede wdzieczna za odpowiedz biore go 9 dzien ..ale po pol tabletki..Bralam kiedys tanszy odpowiednik fluo jakies 2 lata temu,powiedzcie mi moi mili czemu na tyle narazie mi sie nic nie chce ze ledwo sie ruszam z fotela..A mam malutkie dziecko ktore stale czegos wymaga ..4 dni meczyla mnie tez bezsennosc ale juz przeszlo..Mam nadzieje,ze to zamulenia tez przejdzie bo powoli mam dosc..:/ pozdrawiam!

Gość eumaks
Jestem męzczyzną i na mnie Seronil dobrze działa - widzę różnicę ale nie wiem jak będzie póxniej, po miesiącu, dwóch. Na mnie dobrze dział od razu - przestałem się bać zadzwonić czy iśc do sklepu, mogę whodzić na wszystkie strony www, ćwiczę, jem sporo mniej i regularnie. Dużo lepiej mi się wstaje rano ale najważniejsze jest to że potrafię wykonywać zaplanowane zadania. Szkoda bo mogłem brać ten lek dużo wcześniej. Teraz biorę 20 mg wieczorem lub 30 mg (1o rano + 20 wieczorem) jeśli mam stresujący dzień. n

Dziwne,z tego co wiem dzialanie terapeutyczne SSRI jest zauwazalne dopiero po 3,4 tyg ..Moze u Ciebie nie bylo duzej potrzeby brania leku i dziala troszke jak placebo..Wiem ze prozac na poczatku daje rozne objawy,bralam go 2 lata temu dluzszy czas..a teraz lekarka zmienila na seronil i zamulilo mnie strasznie,czekam na "kopa" ,bo jest to nie do wytrzymania..

Gość eumaks
Bierz więcej Seronilu - 30 mg to jest dawka po które czuję się ok, a ważę prawie 80 kg. Pół tabletki to chyba za mało. Bo w ulotce pisze że nawet 40 mg to jest dobra dawka, a przy bulimii 60 mg. Ja przez pewien czas miałem objawy bulimii więc się nie boję brać więcej, ale jak dotąd to 40 mg było maks. Miałem wtedy lekkiego kręćka w głowie - ale dużó mniej jem i wiecie jak to jest jak organizm chudnie - boli głowa i człowiek czuje się zmęćzony.

Gość sylwiaaaaaaaaaaaaaaaaaa
leki to tymczasowe rozwiazanie,wlasnie psychoterapia ci dopiero tak naprawde pomoze!Bo trzeba dokopac sie do zrodel twoich problemow aby moc je na stale rozwiazac i usunac.I dopiero po psychoterapii bedziesz mogl powiedziec ze jestes wyleczony-ale oczywiscie musisz sie otworzyc na leczenie,wiedziec,ze to ci pomoze i musisz chciec sobie pomoc.Psychoterapia to podstawa,jest najwazniejsza. Leki maja ci pomoc doraznie.

Gość sylwiaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no daj spokoj!nie moze ktos brac wiekszej dawki niz zalecil lekarz-on wie co robi!