Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kika82nw

szukam bajki/opowiadania

Polecane posty

Gość kika82nw

Witam Wszystkich Szukam pewnej bajki/opowiadania dla dzieci. Niestety nie znam tytułu i dokładnie nie pamietam tej bajki ale opwiadała mi ja babcia jak byłam mała. Ja z kolei opowiadam ja teraz mojej córce ale nie wiem czy w całosci czy tylko jakies wyrwane konteksty. A bajka była o małej dziewczynce sierocie, którą Matka Boska wzieła do nieba do rodziców zeby nie bylo jej smutno samej na swiecie. Jedynym warunkiem bycia w niebie był zakaz do wchodzienia do pewnej komnaty ( ja nazywam ja komnata z nr 13). Po kilku latach dziewczynke cos pokusiło i włozyla przez uchylone drzwi palec do tej komnaty i jak go wyjela to byl caly ze złota. Za kare Matka Boska odesłała dziewczynke spowrotem na ziemie i odebrała jej mowe. W tym samym czasie ksiaze powlował w lesie i ja znalazł. Zakochali sie i wzieli slub. Potem mieli małe dzieciątko które po ktore Matka Boska zeszła z nieba kazac po raz kolejny dziewczyne. I tak bylo z dwoma nastepnymi dziecmi. Przez znikniecia dzieci uznali dziewczyne za czarownice i postanowili ja spalic na stosie. ...Dziewczyna w modlitwie przyznala sie ze włozyła palec do tej komnaty i wtedy Matka Boska zeszła z nieba i oddała wszystkie dzieci. Pisze w skrucie i troche chaotycznie ale mam nadzieje ze ktos zna tą bajke i poda mi tytuł lub jakis link do tej bajeczki. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawaim kika82nw

Gość nie znam niestety tej bajki
ale to dziwne, bez ślubu mieli te dzieci? To chyba grzech ;(

Gość faktotycznie
wstrząsająca historia :(

Gość gość
Dziecko Matki Boskiej, Bracia Grimm