Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cioluuuuumba1234

RAK JĄDRA ?!?

Polecane posty

Gość cioluuuuumba1234

OTÓŻ tak.. ostatanio mój facet zauważył, że jedno jądro ma większe ok 2 razy od drugiego, nie boli go to również, zaczął mówic, ze pewnie ma raka. Ja się wystraszyłam, poczytałam w necie i to może byc to ! ma 21 lat , od 19 do 35 mężczyźni na to chorują, popłkałam się, od razu zadzwoniłam do niego, idzie do lekarza w poniedziałek..? potrzebne jest wtedy usuwanie jądra??, będzie bezpłodny????? proszę o poważne odpowiedzi ludzi, którzy cos o tym wiedzą ! dziękuję M

Gość cioluuuuumba1234
?????

Gość plamka23
Wiem sporo bo ktoś z mojej rodziny niedawno przez to przechodził. Też młody mężczyzna, niestety rak jądra zazwyczaj atakuje młodych facetów. Sprawa wygląda tak: wszystko zależy od rodzaju nowotworu i jego zaawansowania. Dobrze że idzie szybciutko do lekarza nie ma co zwlekać i trzymam kciuki żeby skończyło sie tak jak u nas. najpierw zrobili biopsje - z badań histopatologicznych wynikło że nowotwór złosliwy, ale bez przerzutów (kolejne badania). Najczęściej rak jądra daje przerzuty do węzłów chlonnych , ale może sie zdarzyć że do wątroby lub nawet płuc (podkreślam rzadko i trzeba być jak najlepszej myśli). Potem zabieg usunięcia jądra (gdy zajęte jest jedno lub obu gdy na drugim występują już nacieki.) Jądro wycina się przez mały otwor w pachwinie, po nim pozostaje pusty worek mosznowy, który można po rekonwalescencji wypełnić protezą. Dalsze leczenie uzaleznione jest od wyniku badania histopatologicznego usuniętego jądra. W najlepszym i dosyć częstym przypadku dalsze leczenie jest niepotrzebne i wystrczają tylko wizyty u onkologa/urologa co trzy miesiące. lekarz może też zadecydowac o leczeniu radiologicznym lub chemioterapii i wiem dopiero te kuracje mają wpływ na płodność. No chyba żę usuną oba jądra to wtedy automatycznie płodność ginie. NAJLEPIEJ NIECH CHLOPAK SKORZYSTA Z BANKU SPERMY I ZAMROZI SWOJE ŻOŁNIERZYKI - nawet gdy bedą usuwali tylko jedno jądro. Jak to mówią strzeżonego Pan Bóg strzeże!! Jeżeli chciałabyś cos jeszcze wiedzieć to pisz koniecznie. Podtrzymuj swojego mężczyzne na duchu, diagnoza nie musi brzmieć przecież NOWOTWÓR. A nawet jak to trzeba to przeżyć, najlepiej razem i być zawsze jak najlepszej myśli! trzymam za Was kciuki bardzo bardzo