Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajajajajajajaj:)

pytanko do zmotoryzowanych mam

Polecane posty

witam, mam pytanko i prosze o rade, najlepiej kierowcow. Mam prawko od 8 lat, ale samochodem czesto nie jezdze, przynajmniej ostatnio. Przez caly ten czas mialam auto przez ciagle 2 lata i to bylo rok temu, teraz jezdze raczej sporadycznie jedynie pozyczonym, jak juz naprawde musze. Wybieramy sie z rodzina na wakacje, maz nie ma prawka i to ja bede prowadzic, Jedziemy w jedna strone 400km, uwazam ze jezdze dobrze, ostroznie, nie mam jakis wiekszych problrmow. I tak sie zastanawiam, bo nigdy jeszcze nie jezdzilam w tak dalekie trasy. Czy lepiej jechac w dzien czy w nocy?/Wolalabym w nocy bo raz ze dzieci jakos lepiej zniosa podroz na spiaca, dwa nie bedzie upalow w nocy a trzy nie bedzie korkow i ulice bede puste. Tylko sama niewiem, doradzcie, jak lepiej???

Gość Polecam Noc
Witam,czesto jezdze w nocy w dalekie trasy i jest mi tak wygodniej Tobie tym bardziej bedzie dzieci beda spaly nie beda marudzily ze goraco ze pic ze siku....bedziesz miala spokoj i wiadomo mniej samochodow .pozdrawiam

ok dzieki:) a swoja droga jak wszystkie wyjedziemy na noc to i w nocy porobia sie korki

Gość studia są fajne do poznawania
Polecam dzień. Chyba że masz sokoli wzrok i wyłowisz nim wszystkich pijaków w czarnych ciuchach jadących wężykiem rowerem w okolicach pobocza :O Jeśli chcesz uniknąć korków i upału, to wyjedź o świcie. Już jasno, a jeszcze chłodno i bez tłoku. Nie wiem, jaką masz trasę, ale 400 km to autostradą trzy godziny jazdy - co już będzie dla Ciebie męczące, jeśli nie masz wprawy. Zwykłą drogą krajową o jednym pasie w każdą stronę możesz jechać nawet 7-8 godzin (TIRy, inne zawalidrogi, objazdy, remonty dróg, przejazd przez miasta...) - kiedyś 275 km jechałam ponad 6 godzin, to jest masakra (a jeżdżę od lat codziennie po kilkadziesiąt km, więc nawet z taką wprawą jest to bardzo męczące). Tyle godzin skupienia uwagi na 100% i hałasu to niestety jest bardzo duży wysiłek. Rób koniecznie przerwy.

wiesz co trudno tak naprawde ci doradzić bo ty sama wiesz najlepiej jakie masz doswiadczenie za kólkiem , jak sobie radzisz w ruchu ulicznym w duzym miescie , na skrzyzowaniach itd, jadąc przez dzień musisz sie nastawić na duzy ruch zwłaszcza w tych duzych miastach na tranwaje jesli nie ma ich u ciebie na tiry które smigaja jak burza no i upał , jazda w nocy jest o tyle lepsza ze nie masz masakrycznego ruchu , korkow i duchoty, ale nastaw sie na gorszą widoczność , ja mam prawko 10 lat jezdzę tak mi sie wydaje dobrze ale nie uwazam sie za super kierowcę , w trase nad morze zazwyczaj wybieram sie w nocy ok 1-2 ze wzgledu na mały ruch i temperaturę , najlepiej sie jedzie z soboty na niedzielę bo wtedy nie jezdza tiry - przynajmniej nie powinny , a jak jedziesz z dziecmi to w nocy bedą ci spały to tez jest duzy plus 400 km to nie tak masakrycznie duzo ja mam do pokonania 800, miłej podrózy dasz radę

no moze i masz racje...ale o swicie tzn mniej wiecej o 3 nad ranem??

dzieki za rady...oczywiscie przerwy to obowiazek:)

a w jaki rejon sie wybierasz jesli moge spytac ? a nawet jak pojedziesz autostradą nie wiem czy pokonasz te 400 km w 3 godzinki jesli jezdzisz raczej z bezpieczna predkoscią a przerwy sobie musisz zrobić tymbardziej ze jedziesz 1 raz w taka trasę i musisz zregenerowac siły

Wschód słońca jest o tej porze roku tuż przed 4 rano. Możesz wyjechać o 3-ciej czy nawet nieco wcześniej, bo pewnie własne okolice dobrze znasz i nie będzie dla Ciebie kłopotem wyjazd po ciemku w znany teren. W trasie dużo patrz w lusterka, gdy ktoś Cię wyprzedza, zjedź do prawej krawędzi pasa, ale nie poza pas i tylko wtedy, jeśli widzisz spory odcinek przed sobą - bo poboczem może ktoś iść lub jechać rowerem. Przed wyjazdem przestudiuj mapę, żeby móc skupić się na drodze, a nie zastanawiać się, którędy jechać. Jeśli Ty wyprzedzasz, nie podjeżdżaj pod sam zderzak, bo stamtąd masz słabą widoczność, poza tym ten przed Tobą może zahamować. Rozpocznij manewr wcześniej i ciśnij gaz do dechy - im krócej ten manewr trwa, tym lepiej (wyprzedzać trzeba zdecydowanie). Jeśli coś Ci wyskoczy na drogę, to duże omijasz, jeśli się da, w małe - walisz (mniejsze zło). Jeśli nie da się ominąć, bądź brak czasu na decyzję, po prostu hamulec do podłogi i nie skręcasz - lepiej walnąć przodem, niż zostać obróconym i trafić w coś bokiem (przód jest znacznie lepiej chroniony). Wybacz, że o tym piszę, ale to się po prostu zdarza - lepiej wiedzieć, jak reagować.

dziekuje za rady, oczywiscie przestudiuje trase, to jasne. A wybieram sie nad morze, jestem z wrocławia

nie no, licze jakies 6 godzin na jazde

Jeśli do Gdańska, to odżałuj na autostradę od Nowych Marz - warto :)

dokladnie to do mielna, wiec co poradzisz??

Gość miss skalpela
Jeżeli wiem, ze w większośc trasy będę jechać drogą np. ekspresową czy autostradą to wtedy jadę w nocy. Jeżeli muszę przejeżdzać przez małe miasteczka, wolę wyruszyć wczesnym rankiem tak 0k.4 rano. Niestety ludzie chyba wstydzą się nosić na sobie odblaski :( a jeżdzenie w piątki lub w soboty w porze nocnej po małych miejscowościach i wsiach to koszmar...

Tej trasy niestety nie znam.

porozmawiaj z mezem co on ci doradzi mimo ze nie ma prawka bedzie twoim pilotem fajnie jest jechać z kimś ja tylko raz jechałam sama w taka trasę brakowało mi kogos do rozmów wtedy masz mniejsze prawdopodobieństwo ze np zasniesz druga osoba zawsze moze odpowiednio zareagować , a twój mąz moze cie pilotować z mapą np podtrzymywać rozmowe , jak masz mozliwośc polecam jechać z soboty na niedziele jak juz pisałam no ale wiadomo ze nie zawsze ma się tak zaplanowane wczasy , jesli czujesz sie pewna w nocy - wczesniej moze jezdziłaś - to wyjedzcie sobie ok 2czy 3 , jesli nie to wczesnym switem kiedy juz widac -

Dobry pomysł, rozmowa nie pozwala zasnąć - nie wiem, jak funkcjonujesz o takiej porze, ale np. ja jestem śpiąca i wiem, że nie są to dla mnie najlepsze warunki do jazdy. Ktoś, kto siedzi obok i podtrzymuje konwersację, zdecydowanie pomaga.

nie zgadzam sie ze jezdzenie w nocy po małych miejscowosciach i wsiach to koszmar jezdzę tak juz 10 lat i ruch jest minimalny , no ale zalezy kto na co patrzy jak na pijanych po wiejskich potancówkach zapewniam ze pijani sa wszedzie i w duzych miastach i nie zawsze sa to piesi

od brata pozyczam GPS wiec z pilotowaniem nie bedzie problemu ;) Ale dziekuje wam za rady, wszystkie wezne pod uwage.

Hm, dla mnie nawet jeden przypadek, że ktoś sprocentowany nagle spada mi z chodnika na asfalt przed maskę albo wyjeżdżam zza zakrętu, a tam drużyna nawalonych młodzieńców wraca szpalerem na szerokość połowy drogi - to i tak za dużo (obie sytuacje przerobione). Dlatego wolę jechać w dzień.

a co do mojego funkconowania w nocy to jest ok...nie jestem w nocy automatycznie spiaca, spac to ide raczej na sile bo tak trzeba :)

Gość Bicze wodne w aqua parku
popierwsze zmień męża co to za facet co niema prawka

Korzystałaś wcześniej z GPSa? Bo on potrafi czasem bardziej przeszkadzać niż pomagać i trochę rozprasza.

Gość Bicze wodne w aqua parku
po drugie to radze noc

jak na pierwszy raz nie sugerowałabym sie tylko i wyłacznie gps-em nawet te z wyzszej półki moga zwieść i wyladujesz zupełnie w innym miejscu niz chciałaś - nie twierdze ze wszystkie i ze sa złe , popieram poprzedniczke moga cie rozpraszać dlatego warto jeszcze w domu ustalic dokładna trasę z mapą a maż niech cie pilotuje

Gość miss skalpela
Tasmanka, wiesz ja też dość często jeżdze pokonując trase mazowsze - pomorze i niestety wielokrotnie zdarzyło mi się, ze pijane towarzystwo szło środkiem drogi. Nie reagowali na nadjeżdżające auto. Niestety jadąc nocą, nawet prędkoscią max. dozwoloną nie wyhamujesz w miejscu kupą blachy :O Już pomijam, ze kiedys jadąc w nocy widziałam pijaną matkę z dzieckiem (ok. 3 lata) wyrywającym się jej z ręki. Dzieciak szedł od strony ulicy. Dlatego mam uraz i o tym piszę ku przestrodze :(

mis masz prawo mieć oczywiscie swoje zdanie , ok, tylko ja jezdzę 10 lat i wierz mi pjani sa wszedzie , czesto w moim miescie młodzi wracają z imprez weekendowych i mimo ze to duze miasto dobrze oswietlone nieraz miałam rozne sytuacje wiec nie ma na to reguły gdzie kiedy o jakiej porze a jadąc za kólkiem niestety nie przewidzisz pewnych rzeczy nawet najlepszy kierowca

Gość miss skalpela
ależ Tassmanko, ja wiem, ze pijani są wszędzie. Jednak dla mnie oświetlone miasto/ulica to zupełnie inna sprawa niż nieoświetlone miasteczko. Chyba przyznasz, że widoczność w tych 2 przypadkach jest zdecydowanie inna? Nie twierdzę, że wszędzie w małych miejscowościach wyłażą pijani na drogę. Jednak zdarza się to. Jak widać to ja mam takiego pecha, że trafiam na pijanych pieszych na nieoświetlonych drogach ;) . Ale dla pocieszenia widuję równiez tych z odblaskami :) Poza tym nie będziemy się tu spierać, która z nas jeździ dłuzej... Ty masz swoje doświadczenia, ja mam swoje.

Ja jestem z woj łódzkiego. Nad morze z mężem jechaliśmy 9 godzin a mamy trochę bliżej niż Ty. Nie wiem do jakiej miejscowości jedziesz, my byliśmy w Gdyni. Jechaliśmy szybko bo mamy wprawę ale niestety w dzień. Droga w kierunku morza jest koszmarna, nie ma dobrego połączenia, drogi są w złym stanie, dlatego czas trasy się wydłuża. Jazda w nocy ma wiele plusów gdy jedzie się z dziećmi, nie marudzą bo śpią, postoje są rzadsze, ale są też minusy i mnie się takie zdarzyły. Otóż w nocy jeżdżą tiry, a często jeżdżą tak że nie można ich wyprzedzić bo jadą jeden za drugim, widoczność ograniczona, koncentacja też troszkę i robi się niebezpiecznie. Tiry jadą średnio 80km/h i się człowiek wlecze za nimi i wkurza. Mnie to obrzydziło nocne wyprawy, ale Tobie mimo wszystko radzę wyruszyć ok 3 rano, zanim się dzieci obudzą pół drogi będzie z głowy. Bądź ostrożna, nawigację kontroluj z mapą dodatkowo, bo czasem zawodzi, mąż niech z Tobą rozmawia w czasie podróży, łatwiej się jedzie. Aha po powodzi ponoć stan dróg jeszcze dodatkowo się pogorszył w kierunku morza, także miej to na uwadze. Szerokiej drogi.