Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uuuppuuuppppuuuu

komis nie chce zwrocic zaliczki czy tak moze byc

Polecane posty

Gość uuuppuuuppppuuuu

zamierzalam kupic mercedesa zaliczkowalam 1000 zł musialam z powodow waznych rodzinnych zrezygnowac a szef komisu nie zwroci mi zaliczki ;/ czy to jest zgodne z prawem

Gość uuuppuuuppppuuuu
tzn na jakich zasadach?? i czy powinnam miec jakis kwitek?? pomozcie prosze bo jestem zalamana

Gość uuuppuuuppppuuuu
no wlasnie mam i pisze zaliczka nie podlega zwrotowi to pieknie :( moj ojciec to wplacal i ma ten kwitek na tysiac zlotych

Gość uuuppuuuppppuuuu
czyli nie mam zadnych szans na otrzymanie tych pieniedzy??

Taki zapis ("zaliczka nie podlega zwrotowi") jest klauzulą abuzywną. Jeśli samochód miał być kupiony w celach nie związanych z działalnością gospodarczą nabywcy (czyli przez konsumenta), to taki zapis jest bezskuteczny.

Gość uuuppuuuppppuuuu
zdecydowany widze ze znasz sie na sprawie bede ci ogromnie wdzieczna za pomoc to znaczy ze powinni mi zwrocic te pieniadze?? prosze pomoz

Gość uuuppuuuppppuuuu
rozumiem a powiedz mi sa na to jakies artykuly?? jak mam postapic zeby komis to zwrocil rozumiem ze ta klauzula jest nic nie warta??

Gość kampania reklamowaa
no tak ale gdyby pisalo zadatake to moga nie zwracac??

Gość czyli w praktyce
poczekasz ze 2 lata - nałazisz sie do sądu i komornika i i tak g. dostaniesz :P tak to będzie wyglądało w praktyce. prawda jest taka że najlepiej rozważnie wydawać swoje pieniądze.

Gość kampania reklamowaa
postrasz szefa komisu?? idz z kims kto poda sie za prawnika itp

Zadatek przepadłby, zaliczka musi zostać zwrócona. Zaliczka to przedpłata na poczet ceny nabycia i nie ma charakteru gwarancyjnego wykonania umowy. Żeby ją odzyskać trzeba pisemnie wezwać niedoszłego sprzedającego do jej zwrotu i zakreślić mu termin. Pismo trzeba mu wręczyć za pokwitowaniem albo wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Gość kampania reklamowaa
Ikurcze i myslisz ze to cos da?? tak zrobie znajde gdzies wzor takiego pisma na necie?? zdecydowany dziekuje Ci uprzejmie bez takich osob jak ty ciezko by bylo :*

Gość uuuppuuuppppuuuu
dziekuje zdecydowany kampania czemu sie podajesz za mnie?? a powiedz czemu zadatek by przepadl zebym wiedziala na przyszlosc?? dziekuje :*

Zadatek jest zdefiniowany przez art. 394 k.c. i służy do zabezpieczenia interesów obu stron umowy. Strona, która nie wykona swojego zobowiązania traci zadatek, jeśli sama go dała, albo obowiązana jest go zwrócić w dwukrotnej wysokości. :)

Gość uuuppuuuppppuuuu
dziekuje :*