Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uczaca się

OPERAT SZACUNKOWY

Polecane posty

Gość Uczaca się

czy znajdzie sie ktoś, kto pomoże mi w określeniu stanu prawnego lokalu mieszkalnego, który nie ma założonej księgi wieczystej?? spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu... i co dalej?? że potwierdzono aktem notarialnym?? ja się dopiero uczę... dzięki za każdą pomoc.

Gość aa do czego ci to

no właśnie sobie odpowiedziałaś sama na to pytanie.. chyba że sprecyzujesz dokładniej o co konkretnie pytasz

wpis do księgi nie jest konieczny przy spisywaniu notarialnego aktu własności, to jest osobny temat

Gość Uczaca się
piszę operat, jest punkt stan prawny nieruchomości... nie mam księgi dla tego mieszkania. to jak opisać ten stan prawny?? do tego punkt: przeznaczenie nieruchomości. jak jest księga, to jest działka, to i plan zagospodarowania. a jak nie ma księgi?? to piszę, że lokal mieszkalny- jakies potwierdzenie z admnistracji potrzebuję??

poza tym nie ma czegoś takiego jak "spółdzielcze własnościowe" jest albo spółdzielcze, albo własnościowe. Jak własnościowe to juz nie spółdzielcze

Gość aa do czego ci to
nieprawda jest takie cos jak spodlzielcze wlasnosciowe. jesli nie wlasnosciowe byloby spoldzielcze lokatorskie

administracja nie jest już wtedy właścicielem lokalu, tylko uzytkownik więc potrzebujesz akt własności jako dokument potwierdzajacy ten stan prawny

Gość Uczaca się
Odrębna własność lokalu- Umowa o ustanowieniu odrębnej własności lokalu powinna być dokonana w formie aktu notarialnego. Do powstania tej własności niezbędny jest wpis do księgi wieczystej Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu- jest ograniczonym prawem rzeczowym, na jego treść składają się dwa podstawowe uprawnienia: prawo do korzystania z lokalu oraz prawo do rozporządzania swoim prawem w tym wynajęcia albo oddania do bezpłatnego korzystania zgodnie z przeznaczeniem lokalu. Do tych uprawnień nie jest potrzebna zgoda spółdzielni mieszkaniowej. W razie chęci zmiany przeznaczenia lokalu (np. na lokal użytkowy) potrzebna jest zgoda spółdzielni mieszkaniowej. Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu jest prawem zbywalnym, przechodzi na spadkobierców i podlega egzekucji, czyli można takie prawo do mieszkania sprzedać, zapisać komuś w testamencie, obciążyć hipoteką.Osoba posiadająca spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu może założyć księgę wieczystą, ale nie jest to konieczne. czyli ja mam to drugie, jestem właścicielem, ale mieszkanie mam w zarządzie spółdzielni. jak opisać stan prawny??

Gość Uczaca się
ze spółdzielni powinnam dostać informację o przeznaczeniu lokalu, jak myślicie??

Gość daj mailaaaa
daj maila wysle Ci kilk aoperatow, studiujesz geodezje? gdzie?

Gość daj mailaaaa
poszlo

Gość Uczaca się
dziękuję, już jeden przejżałam, do9kładnie jest przypadek mieszkania bez księgi. są wspaniali ludzie na tym świecie, dziękuję za pomoc:) :)

Gość daj mailaaaa
nie ma za co:) wyslalam Ci 2 maile z kilkoma operatami, to co znalazlam u siebie na kompie. Mam nadzieje,ze przyda sie cos? A jak bedziesz miala jeszcze jakies kiedys prosby to pisz na maila:D moze uda Ci sie tez cos wynalezc jeszcze:) powodzenia

Gość daj mailaaaa
mialo byc, ze moze uda MI sie cos jeszcze wynalezc :D

Gość Uczaca się
dzięki, przede mną jeszcze dwa operaty... biurowiec i jakaś dziwna stacja trafo należąca do spółki będącej w upadłości... zaczęłam od najprostszego;) a już czuję, ze zaczynają się "schody" ;)

Gość yyy.uuuuuuuuuu
up

Gość ucząca się
Data sporządzenia wyceny: Data, na którą określono wartość przedmiotu wyceny: Data, na którą określono i uwzględniono w wycenie stan przedmiotu wyceny: czy ktoś potrafi mi wzkazać dokładny opis wyżej wymienionych dat. czym się te zwroty różnią.

Gość ucząca się
ktokolwiek??

Gość ollkaj
Może udaj się z tym do rzeczoznawcy http://rzeczoznawcy.net.pl/ Oni mają rozeznanie w budynkach, cenach i jak to wszystko załatwiać. Pewnie pomogą.