Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka 7 latka

PIENIADZE Z KOMUNII

Polecane posty

Gość matka 7 latka

Mam pytanie,syn dostał na Komunię pieniądze . Czy pozwoliłybyście zdecydować dziecku co ma zrobić z daną kwotą ?

sama powinnas wiedziec co zrobic z pieniędzmi !w sumie to dziecko twoje te pieniadze dostało i poniekąd sa dziecka moze odłoz na jakis dobry cel albo kup cos dziecku za to

Gość taka prawda.......
jesli dziecko chce sobie te pieniadze odlozyc albo chce za to kupic cos konkretnego np komputer czy jakąś zabawke to ma do tego prawo:o jak chce wydac na slodycze to oczywiscie powinnas jakos przeciwdzialac;) niemniej jakbys stwierdzila ze ma koniecznie wydac te pieniadze na cos czego on nie chce lub wrecz odebralabys mu je zeby kupic "cos do domu" to nie byloby to w porzadku🖐️

Gość to sa pieniadze dziecka
twoja rola jest rozmowa i nakierowanie (wybadanie) ale ma prawo z pieniedzmi zrobic co zechce... w swietle prawa nie naleza do ciebie a jesli je mimo wszystko zabierzesz, to... coz... co to za prezrent, droga mamo, jesli syn nie moze zadecydowac o sposobie rozdysponowania?

Dziecko mojego znajomego powiedzialo do swoich rodziców tak: obserwowałem Was jak przygotowywaliscie sie do mojego dnia ile trudu i wysiłku wlożyliscie w ten dzien, i ile pieniązkow. wiec pieniązki które ja dostałem weźcie Wy. Jak bedę duzy i przyjdzie czas to sam zarobie sobie pieniazki. Szczenka mi opadła ze dziecko takie cos powiedzialo. Podejrzewam ze on nawet nie wiedział ile to jest dwa tys złotych. Ale naprawde podziwiam go za jego dorosłosc jesli tk to mogę ując.

Uważam że powinniście z dzieckiem usiąść i porozmawiać na co wydać pieniądze.Oczywiście powinniście brać również pod uwagę zdanie dziecka.

Gość odloz dziecku na potem
ja ila dziecku cos o czym marzylo, ale nie cos drogiego, tylko jakas drobnostke! Reszte zamrozic i dac jak bedzie pelnoletnie! albo na autko jak zrobi prawko, albo na prawko, albo na hunczna 18-stke, albo kiedys jakas czesc na meiszkanko wlasnosciowe;) Robie tak z pieniedzmi dla moich 2 pociech:D Kasa z chrzcin, urodzin itd. idzie na ich osobiste konta;)

Gość odloz dziecku na potem
zielona wyspa to ja jestem pod wrazeniem;) Moja chrzesnica miala w tym roku komunie i dostala prawie 3000zl:O Jak otwierala przy wszystkich prezenty i w kopercie bylo 200, 300 zl to mowila: tylko tyle???? a na koniec powiedziala: ciocia tylko 3000 uzbieralam:( Myslalam, ze ja przeloze przez kolano i zleje, ale nie zrobilam tego! Mloda jest z biednej rodziny, 4 dzietnej, w zyciu nie miala dla siebie nawet 50 zl, a tak wybrzydzala:O Goscie byli tak zniesmaczeni ze nie mogli z siebie slowa wymusic:( Niewiem dlaczego tak sie zachowala, pozostala 3 dzieci jest grzeczna;)

W mojej rodzinie i u męża jest można powiedzieć "zwyczaj" że kiedy następuje moment otwierania prezentów to różnego rodzaju przedmioty są otwierane przy gościach a koperta idize do rąk rodziców.Później na spokojnie kiedy goście wychodzą rodzice z dzieckiem zaglądają do koperty i ustalają co i jak z tym zrobić.I uważam że to jest dobre wyjście ;) Nie ma głupich komentarzy dziecka "tylko tyle" a to często jest przykre dla zaproszonego gościa i niezręczne dla rodziców.

Gość moi rodzice założyli mi lokatę
dostałam te pieniądze jak skończyłam 18 lat i dołożyłam później do zakupu mieszkania.... oczywiście na początku byłam na rodziców wściekła - bo koleżanki w większości swoja kasę wydawały na przyjemności- rowery górskie były wtedy na topie itp .... ale teraz to doceniam.... ...a jakby dziecko miało komunie w tym roku(ma w przyszłym) to kupiłabym mu akcje tauronu.... ale też zostawiłabym mu jakąś drobna kwotę na mały prezent.

Ja swoich pieniędzy komunijnych na oczy nie widziałam i nie zobaczę. :o Rodzice kupili komputer zamiast zostawić żebym miała jakiś start na studiach.

Kup dziecku coś konretnego - np komputer :) Mojemu braciszkowi rodzice za kasę z komuni kupili skuter, rower i coś tam jeszcze :P

Za moją kasę kupili auto :P za które później się sądzili i przegrali sprawę, ale pomagają mi na studiach :) odkąd się urodziłam wpłacają mi na książeczkę mieszkaniową, i dali mi na prawko więc nie mam do nich żalu :)