Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość michałkowa CIOCIA

Jak sie zachowac w tej sytuacji? aLLEGRO, PYTANIE DO bardziej doswiadczonych

Polecane posty

Gość michałkowa CIOCIA

zalezalo mi na szybkiej sprzedazy zalegajacego wozeczka gleboko-spacerowego. wystawilam aukcje "kup teraz" wozek za 120 zl, z zastrzezeniem, ze odbior wylacznie osobisty, kilka razy zaznaczone. wozeczek sie szybko sprzedal, dziewczyna z drugiego konca polski kupila i pyta czy te 120 to z dostawa??? ręce opadaja, odpisalam, ze wylacznie odbior osobisty. i nastapila cisza w eterze. ja zablokowana, bo wozek niby sprzedany, nie moge go wystawic ponownie, bo kupiec przeciez jest tylko milczy jak zaklety. kupujacy to nowicjusz na allegro, zero komentarzy i kopertka. no i co robic, maile bez opowiedzi, a czasu szkoda.

Gość Magda333m
Jeżeli nie ma numeru telefonu to może adres? Jeżeli cie wyciulała to poczytaj kodeks cywilny , tam jest o sprzedaży rzeczy i zobacz po ilu dniach i w jakiej sytyłacji mozesz unieważnić zakup.

Napisz do niej maila, że czekasz na przelew lub inny kontakt dotyczący odbioru wózka. Zobaczysz czy się odezwie. Jeśli nie to napisz znowu, że czekasz na odpowiedź dojakiejśtam daty a potem przekazujesz sprawę allegro. Powinno podziałać.

Gość michałkowa CIOCIA
no tak, 14 dni, to zrobila mnie w bambuko, chcialam szybko, a tu proszę. a druga sprawa, jak wyglada sprawa prowizji, bo pierwszy raz wystawiam, gdzie i komu sie placi. nikt sie nie upomina.

Gość michałkowa CIOCIA
pisze i pisze, ale cisza poniewaz mam juz nastepnego kupca to wcale nie zalezy mi na jakis sporach, szybko anulowac i wystawic jeszcze raz. tylko nie znam decyzji tej dziewczyny, wiec mam zwiazane ręce. bo moze po tygodniu sie okaze, ze sie namyslila, bo wujek akurat przez moje miasto przejeżdza to weźmie.

miej wyjebane, że wujek będzie przejeżdżał przez Twoje miasto:) jeśli się nie odzywa, nie odpowiada na Twoje e-maile, nie doczytała aukcji- nie przestrzega regulaminu to masz prawo odmówić sprzedaży, wystąp o zwrot prowizji do allegro, podaj jaka jest przyczyna i sprzedaj wózek komu innemu, a jak walnie Ci negatywa to możesz wyjaśnić dlaczego go dostałaś...z resztą widać, że to początkujący allegrowicz z niepełną aktywacją konta, więc wszyscy Tobie uwierzą, tyle w temacie. działam na allegro od lat, wiem co piszę. pzdr

Gość michałkowa CIOCIA
jasne, to ze wujek przejedzie jest rownie prawdopodobne jak moja wyciaczka na ksieżyc, tylko rozne zlosliwosci ludzie wymyslaja, najchetniej juz dzis wystawilabym wozek jeszcze raz, tym bardziej ze sa chetni, tylko prawnie na razie jestem uziemiona. poczekam do konca tyg i zrobię jak piszecie.

Gość zglos do allegro
nie zaplacony towar i opisz cala sytuacje, a oni powiedza ci co dalej robic. Tak funkconuje np. ebay.

Napisz do allegro jak nie odpowiada na maile. allegro zwróci ci te 5 zł czy ile tam zapłaciłaś za wystawienie wózka i jakby unieważni transakcję. Możesz jej wysłać z allegro "przypomnienie o zapłacie". Brzmi bardzo oficjalnie i można się przestraszyć. Wydaje mi się ze ona ma 14 dni na wpłatę pieniędzy wiec musisz tyle odczekać, ale doczytaj to w regulaminie bo niektórzy sprzedawcy piszą ze czekają 7 dni tylko.

Gość michałkowa CIOCIA
zrobie jak mowicie, odczekam, tylko wiecie sprawa sie pewnie rozbila o to, ze odbior ma byc osobisty (napisane jak byk 3 razy), a ona z dokladnie z drugiego konca Polski, wiec niech juz nie wplaca, jesli sama nie moze odebrac. inna chetna napisala , ze sama nie odbierze, bo jest z drugiego miasta, ale wysle kuriera, no to juz sprawa wyglada lepiej, no ale wyprzedzila ją ta "cicha".

skoro babka,która kupiła nie jest w stanie odebrać osobiście, a Ty napisałaś w aukcji 3 razy, że WYŁĄCZNIE ODBIÓR OSOBISTY, to jak najbardziej możesz nie sprzedać jej tego wózka i wystawić go ponownie tylko napisz do allegro o tym, że nie dotrzymała warunków aukcji i regulaminu i tyle...a nawet- jak pisałam, jak otrzymasz negatywa to jakoś się wytłumaczysz, klientka nie ma nawet aktywowanego konta, więc wszystko jasne...ps. nie musisz czekać 14dni, ja mam napisane, że czekam 5dni (bez weekendu) i każdy wie, że musi wpłacić dość szybko, bo nie chce mi się czekać 2tygodnie na kasę...powodzenia!

Gość fajansiarz
Wg regulaminu Allegro kupujący ma 7 dni na SKONTAKTOWANIE się ze sprzedawcą. Resztę ustalają obie strony (sprzedawca - głównie poprzez opis aukcji). Jeśli chcesz to załatwić zgodnie z prawem, to napisz jej maila, w którym wyznaczysz jakiś termin na wpłacenie pieniędzy (myślę, że optymalnie będzie 7 dni). Zaznacz, że liczy się data dojścia pieniędzy do Ciebie. I co najważniejsze - napisz, że w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będziesz uprawniona do odstąpienia od umowy. Jeśli wyznaczony termin upłynie bezskutecznie, napisz jej kolejnego maila, że odstępujesz od umowy (odstąpienie polega na tym, że umowa uważana jest za niezawartą). Takie oświadczenie jest skuteczne od razu. Jeśli natomiast nie chce Ci się tak bawić, to olej tą babkę i tyle. Nie wiem tylko, jak to się będzie miało do zwrotu prowizji.

Gość michałkowa CIOCIA
mogę sobie czekac na wplate do..... dziewczyna wybrala opcje - płacę przy odbiorze. w rubryce platnosci mialam akurat place przy odbiorze (ze wzgledow oczywisteych) lub przelew, wiec wybrala to pierwsze. no i milczy jak zakleta. bez negatywa chyba sie nie obejdzie.

no niestety musisz odczekac, bo w sumie co cie obchodiz, że ona jest z drugiego końca polski...napsialas wyraznie że odbiór osobisty wiec nie wiesz czy ona nie planowala w najblizszych dniach jednak do ciebie przyjechac, a to ze sie nie odzywa no to juz trudno, moze nie ma neta aalbo jakie sinne historie. Sprawdz dokladnie ile masz czasu , 7 czy 14 dni i tyle musisz odczekac. Jesli laska sie nie do tego czasu nie zglosi, a przynajmniej po 7 dniahc powinno sie jej wyslac przypomnienie, a po 14 zglaszasz sprawe do allegro o uneiwaznienie transakcji i zwrot prowizji, upomnienie dla tamtej no i negatywa oczywiscie. narazie musisz odczekac ale dokladnie przestudiuj regulamin allegro albo napisz do nich co robic konkretnie w takiej sytuacji. wkurzylabym sie na Twoim miejscu, cholera.

Gość wiesz znalazłam
tę twoją aukcję, tak z ciekowości. wszystko jasno opisałaś, a dziewczyna niedoświadczona na all i może z deka ciemna i zrozumiała ze płatnośc przy odbiorze - czyli jak dostanie to zapłaci. Ja też trochę sprzedaję na all i ludzie mnie rozwalają... Zawsze informuję o wysyłce i wszystkich krokach jakie poczyniam, a niektórzy ciiiii, ani me ani be!