Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Ojciec Ralf

Nalewka z truskawek?

Polecane posty

Go艣膰 Ojciec Ralf

Robi艂 mo偶e kto艣.Chc臋 spr贸bowa膰 ale nie wiem czy bedzie" zjadliwa"...Moze zastosowac taki sam przepis jak na malin贸wk臋???Prosz臋,podzielcie si臋 przepisami.Dzi臋ki!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Ja robi臋 co艣 innego, nie tyle nalewka co hmmm truskawki w alkoholu. Na gotuj膮cy si臋 syrop z cukru wsypuj臋 ca艂e truskawki i obgotowuj臋 je, podobnie jak pierwszy etap konfitury. Po ostudzeniu dodaj臋 rozcie艅czony spirytus i zakr臋cam. Mo偶na doda膰 do艣膰 spor膮 ga艂膮zk臋 melisy.

Udost臋pnij ten post

kurde za drogo na truskawy zreszt膮 kwa艣ne s膮 :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do szklaneczki i 艂y偶eczk膮
a p艂yn pewnie wypija, co za g艂upie pytanie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ojciec Ralf
Wygl膮da ten przepis na apetyczny...A nie ma nikt sprawdzonego przepisu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja mam sprawdzony przepis
nalewka wychodzi rewelacyjna i zaleta - czeka si臋 tylko miesi膮c kilogram dorodnych, przebranych umytych i osuszonych truskawek w艂o偶y膰 do gasiorka zala膰 p贸艂 litra spirytusu i p贸艂 litra w贸dki 45% (ta proporcja lakoholu jest wg mnie jedyn膮 s艂uszn膮 do nalewek :) ) wystarczaj膮ca moc i smak postawi膰 w s艂onecznym miejscu na dob臋 po tym czasie odla膰 ten "sok", owoce odcisn膮膰. Zrobi膰 syrop z cukru i wody (proporcje podam po po艂udniu, bo nie jestem pewna na 100% - a w tym roku jeszcze nie robi艂am) Tai syrop si臋 zagotowuje, trzeba z niego zebra膰 pian臋, lekko przestudzi膰, do gor膮cego jeszcze wlewa si臋 alkohol truskawkowy, dodaje si臋 艂yzeczk臋 kwasku cytrynowego dla zachowania koloru. Ca艂o艣膰 trzeba wystudzi膰 np w lod贸wce, ch艂odne rozla膰 do butelek, dobrze zamkn膮膰 ,odstawi膰 na miesi膮c Jest cudowna, pachnie truskawkami, ma pi臋kny jasnoczerwony kolor i szybko znika:) Obiecuj臋 te proporcje syropu dzi艣 jeszcze, a truskawki mo偶na ju偶 nastawi膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ojciec Ralf
O,to fajnie.Czekam i dzi臋kuj臋!

Udost臋pnij ten post

sory ze tak p贸藕no:) syrop trzeba ugotowa膰 z p贸艂 kilo cukru i szklanki wody dzi艣 nastawi艂am truskawkow膮 nalewk臋 z polowy sk艂adnik贸w za kilka tygodni b臋dzie pierwsze pr贸bowanie:) pozdrawiam robi臋 te偶 inne wi臋c pytaj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 trzeba tylko pami臋ta膰 przy
nalewkach, 偶eby nieuzywa膰 w贸dki monopolowej tylko spirytusu rozcie艅czoneg do 45%

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ojciec Ralf
A jak robisz nalewk臋 z malin?A jakie jeszcze robisz?Ja dopiero raczkuj臋 w tym temacie...

Udost臋pnij ten post

malinow膮 robi sie bardzo podobnie jak truskawkow膮, tylko chyba troch臋 mniej cukru, oczywi艣cie musz臋 sprawdzi膰 w receturze :) robi臋 nalewki w zalezno艣ci od tego jakie s膮 owoce w艂a艣nie i czy mam spirytus oraz ch臋膰 robi膰 przy niekt贸rych jewt troche zabawy z filtrowaniem nied艂ugo b臋dzie wi艣niowa, p贸藕niej pewnie z pigwy teraz jest sezon na orzech贸wk臋, ale to w charakterze lekarstwa na dolegliwo艣ci 偶o艂膮dkowe si臋 u偶ywa, wi臋c mam ju偶 czwarty rok:). Genialna jest - naprawd臋 pomaga. orzechy w艂oskie musz膮 by膰 niedojrza艂e, takie 偶e jak si臋 przekroi to nie ma jeszcze skorupki tylko takie mleczko. ca艂e z ielonymi 艂upinami kroi si臋 na kawa艂ki i zalewa spirytusem - propocje na oko, p贸艂 s艂oika litrowego pokrojonych orzech贸w(mo偶e by膰 troch臋 wi臋cej), zala膰 p贸艂 litrem spirytusu, . odstawi膰 w ciemne miejsce na dwa miesi膮ce, potrz膮sa膰 co jakis czas, po tym czasie zla膰 p艂yn do ciemnych butelek i wypija膰 po setce przy niestrawno艣ci, i nnych dolegliwo艣ciach 偶o艂膮dkowych - od pokole艅 lecyz si臋 tak moja rodzina

Udost臋pnij ten post