Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajnik... llll

INTRECYZA - co i jak?

Polecane posty

Gość pytajnik... llll

Chciałabym się dowiedzieć czy można przed zawarciem małżeństwa podpisać papierek (na zasadzie intercyzy?), że w momencie gdy jedna osoba zdradzi, to druga otrzymuje wówczas całość majątku? Istnieje coś takiego?

Gość pytajnik... llll
W temacie dyskusji miało być: INTERCYZA :O literówka się wkradła..

Gość pytajnik... llll
nikt nie wie? nikt nie poradzi? Z racji tego, że często czytam na kafeterii, jak to ludzie potrafią być podli i zdradzają na lewo i prawo, wpadłam na pomysł podpisania takiego papierka, który hmm... jakoś by motywował gdyby mojemu facetowi coś do łba by strzeliło. Tak na wszelki wypadek chciałabym mieć taki papierek...

Gość pytajnik... llll
podnoszę i liczę na pomoc...

Gość no to widac wszedzie różne
napewno calosci nie dostaniesz a jedynie to co twoje plus np 25 % jego kasy wątpie by całość można bylo uzyskac.

Gość ni00000
Wszystko zależy od tego co zawrzecie w intercyzie i jakie warunki przyjmiecie intercyzie podlega majątek którego dorobiliście sie przed zawarciem związku małżeńskiego a to czego dorobiliście się razem nie podlega intercyzie.

Gość pytajnik... llll
Dzięki za odpowiedź :) A co w przypadku, gdy pracujemy razem? Sprawa wygląda tak, że ja mam kilka własnych sklepów, gdzie pracujemy w dwóch z nich. W pozostałych są zatrudnione ekspedientki. Ale że tak to ujmę... on przyszedł na "gotowe". Nie włożył ani złotówki w ten interes. Ale teraz pracuje równie ciężko jak ja i tak samo się stara. Widać, że mu zależy etc. Chciałabym, aby ten interes należał do nas po zawarciu małżeństwa. W koncu on też sporo pracy w to wkłada. Ale jak już wcześniej napisałam: ruszył bez doświadczenia, bez niczego, ja dałam mu pracę etc. Po prostu nie chciałabym sytuacji, że zawinie mój interes albo (o zgrozo!) musiałabym z nim współpracować po ewentualnym rozwodzie. Swoją drogą... fajnie to musi wyglądać :O no ale cóż.. nie dam sobie w kaszę dmuchać i biorę wszystkie opcje pod uwagę, włącznie z tym, że kiedyś może mnie zdradzi. Żeby nie było: bardzo kocham swojego faceta, świata poza nim nie widzę, ale resztki rozsądku pozostały..

Gość pytajnik... llll
Dzięki za link i za pomoc :)