Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie pytanko

może któraś z Was wie

Polecane posty

Gość takie pytanko

Byliśmy wczoraj z Chłopakiem u Znajomych i owa Znajoma jest w ciąży (7 miesiąc) i mam takie pytanie zupełnie z ciekawości, bo sama jestem w ciąży (13 tydzień) i dość mnie zaintrygowało to co powiedziała, a mianowicie chodzi o to, że na usg które nam pokazywała widać było, że jej Mała - będzie miała Dziewczynkę :) - ma strasznie mało miejsca, potwierdzają to lekarze i przez to jest też mało ruchliwa, przyznam się, że zawsze sądziłam, że brzuch kobiety w ciąży dostosowuje się do wielkości dziecka, szczególnie, że jej nie jest specjalnie duże, wiadomo, że gdzieś około 9 miesiąca każdemu dziecku robi się ciasno ale żeby już w 7?! Czy to dlatego, że owa koleżanka jest osobą grubszą? Wiem też, że ma cukrzycę ciążową, może to jest powodem? Zaznaczam, że nie pytam ze złośliwości ale obie jesteśmy w Irlandii i tutejsi lekarze lekką ręką podchodzą do ciąży i może po prostu jest coś nie tak i powinna to skonsultować?!

Gość korytko poytko
przy cukrzycy ciążowej albo ogólnej cukrzycy bardzo przybywa się na wadze. dziecko też szybciej przybywa i dlatego może mieć mniej miejsca już dużo wcześniej

Gość takie pytanko
Tylko, że dzecko idealnie mieści się w "widełkach" wagi dla 7 miesiąca, więc nie jest specjalnie wyrośnięte, a Znajomej w zasadzie waga też drastycznie się nie zmieniła, przytyła 10 kg, chociaż w zasadzie w ogóle tego po niej nie widać.

Gość ma_da2
może ma za mało wód płodowych i dlatego dziecko nie ma miejsca?

Gość fghjkk
może też być to małoelastyczna macica, lub macica dwurożna, z przegrodą, jednorożna

Nie wiem skad przekonanie ze przy cukrzycy sie bardzo tyje :o Sama mialam cukrzyce i przez cala ciaze przybralam 8 kg, wiec chyba nawet mniej niz norma? Dziecko w III trymestrze generalnie nie ma za wiele miejsca w brzuszku, ale ilosc wod plodowych powinna byc w normie. Jesli nie jest nalezy byc pod scisla kontrola lekarska. A to co mowi twoja znajoma to cos dziwnego. Mi raz wody plodowe wyszly w dolnej granicy normy a mloda kopala jak kozka na lace. Mysle, ze dziecko znajomej sie mniej rusza, bo takie jest po prostu, albo w zwiazku z jej tusza nie odczuwa wszystkich ruchow malenstwa.