Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wadaserca

otwor w sercu u niemowlaczka - kto mial podobny przypadek?

Polecane posty

Gość wadaserca

witajcie, moje polroczne dziecko ma dziurke w sercu miedzy przedsionkami, ma ja od urodzenia i miala sie zarosnac sama ale sie nie zarosla jeszcze, bylo juz echo serca,lekarz wykonujacy echo powiedzial ogolnikowo, ze sa pewne komplikacje, ale nie wygladaja na bardzo powazne. dziurka ma wielkosc 0,9 cm, czekamy teraz na konsultacje kardiologiczna. slyszal ktos o podobnym przypadku i czy jeszcze jest szansa ze sie zrosnie, boje sie operacji :(

taką dziurkę w serduszku ma każdy niemowlak, tak mi powiedział kardiolog dziecięcy gdy byłam na wizycie z córeczką. mówił również, że może ona zarosnąć a nie musi. podobno ponad połowa ludzi żyje z taką dziurką. komplikacje moga być spowodowane czym innym, ale najpewniejsza będziesz gdy dziecko będzie miało zrobione usg serduszka.trzymaj się ciepło

Gość halina z gniewolina
rozumiem, że dziurka to ubytek w przegrodzie międzykomorowej lub międzyprzedsionkowej?? to czy zarośnie zależy od tego czy jest w części błoniastej czy mięśniowej serca, no i od wielkości, często rzeczywiście sama zarasta - czego Ci życzę! ale na pewno czekają Was jeszcze liczne badania, być może też badania żył i tętnic wokół serca - to niefajny zabieg wymagający pobytu w szpitalu, wstrzykuje się dziecku kontrast pod narkozą - daje pełny obraz tego, co się dzieje... nie bój się, nawet gdyby konieczny był zabieg - sam ubytek w przegrodzie jest łatwy do zamknięcia powodzenia

Ja niestety mam bardzo zle doswiadczenia z tego typu wada. Ale to dotyczy nastolatki, ktorej poprostu ta dziuka sie nie zrosla. A ty musisz byc silna, porob wszystkie niezbedne badania i modl sie , zeby wszystko bylo ok. A ja trzymam kciuki! Powodzenia i zdrowka dla malenstwa :)

Gość wadaserca
dziekuje za pocieszenie. learz mowil, zeby sie na zapas nie martwic, ze dziecko rozwija sie zdrowo, nie ma zadnych innych prolemow, np. z oddychaniem, ma zdrowy kolor skory no ale sie martwie. wlasnie nie wiem gdzie dokladnie ta dziura jest, u mojej lekarki corki byla tez tylko miedzy komorami i sie zrosla jak dziewczynka miala 1,5 roku. czekam na konsultacje z kardiologami. :O

Gość myszka2424
Witaj :) moja córeczka urodziła sie z trzema otworami w serduszku, dwa w przegrodzie miedzykomorowe i jeden otwór owalny. Dzis córcia ma juz prawie roczek i obydwie dziurki w przegrodzie są prawie calkiem zarosniete :) Zaostały tak minimalne, ze pozostaje to bez wpływu na funkcjonowanie srduszka :) Jak miała pół roczku to tez jeszcze były bardziej widoczne...czas potrafi zdzialac cuda..Trzymaj sie cieplutko i zycze aby i u Twojego dziecka dziurka jednak calkiem sie zarosła :)

Gość ja miałam ubytek
w przegrodzie między przedsionkami i zarósł on ok 7 r.ż., mojej córci zarósł znacznie szybciej - w echu serca, które miała po skończeniu 1 r.ż. nie było już ubytku.

Moj synek urodzil sie z ubytkiem miedzykomorami i miedzyprzedsionkami...Powiem tak w Twoim przypadku jest troche lepiej bo ubytek miedzyprzedsionkowy mozna zamknac nie otwierajjac klatki piersiowej . U nas musiala byc otwierana bo doszledl ubytek miedzykomorowy ktory jest gorszy. Kuzynka moja miala 15 lat jak miala operowany ubytek miedzyprzedsionkowy niestety u nas musiala operacja nastapic szybko przez ten drugi ubytek gdyz przez to byla wysoka niewydolnosc oddechowa i maly po prostu przy palczu sie dusil nie umial zalapac oddechu jesli chcesz cos wiecej wiedziec pisz na meila zakochana-czarownica@tlen.pl .. chetnie odpowiem na pytania skad jestes?

Gość Lisetka
mój synek miał szczelinę - o ile pamiętam obok(?) pęczka Hissa? lekarze nie śmiać się proszę - ale był pod obserwacją kardiologa dziecięcego, obecnie urósł i jest zdrowym silnym facetem. Bardzo się cieszę. Nie martw się, kochana.