Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kara kara kara kara kara kara

Dlaczego Polsce jest potrzebna kara śmierci??

Polecane posty

Gość kara kara kara kara kara kara

z blogu JKM: Kara śmierci Nie zajmujemy się problemem "czym jest kara śmierci" - podobnie jak nie zajmujemy się problemem "czym jest człowiek", czym jest "światło" ani "czym jest czerwień". W życiu nie chodzi o "zrozumienie" - tylko o to, by ludzie nie przejeżdżali na czerwonym świetle. Chodzi o to, by prawo było skuteczne - i zgodne z naszym poczuciem moralnym. 1. Kara śmierci jest z nim zgodna - jeśli stosowana jest do MORDERCÓW - czyli ludzi zabijających świadomie i z premedytacją. Oni sami wybierają sobie wtedy swój los. WNIOSEK: kodeks karny powinien wprowadzić pojęcie "morderstwa" - w odróżnieniu od "zabójstwa". 2. Jest to nie tylko logicznie słuszne - ale i zgodne z powszechnym odczuciem moralnym. Wg ostatnich sondaży (01.1999 r.), 77% obywateli III RP jest ZA karą śmierci (wzrost o 11%!) - a tylko 18% PRZECIW (wzrost o 1%); niezdecydowanych już prawie nie ma! 3. Kara śmierci jest skuteczna: USA pierwsze zniosły wykonywanie wyroków śmierci. Obecnie już ponad 40 stanów ją przywróciło - i np. w Nowym Jorku liczba morderstw spadła po tym o 65% (trzykrotnie!). 4. Nie zastąpi jej żadne dożywocie - i to z trzech powodów: a) skazanego nie można pozbawić kontaktu z innymi ludźmi - np. w przypadku bólu zęba trzeba zapewnić mu dentystę (który może zostać zabity); ponadto zawsze może uciec. b) koledzy skazanego mogą - co nieraz się zdarzało - porywać zakładników lub w inny sposób wymuszać jego wypuszczenie. c) zawsze pozostaje nadzieja, że zmieni się układ polityczny i nowa partia u władzy zniesie dożywocie, zarządzi amnestię itp. Dziś na zachodzie Europy średnia długość wykonania dożywocia - to 7 lat!! 5. Wreszcie: w państwie, gdzie nie ma kary śmierci, gangi muszą wygrać z aparatem państwowym - bo szef gangu może wydać i wykonać wyrok śmierci (również na urzędnikach państwowych!!) - a Prezydent państwa nie może! Powieszenie mordercy powoduje, że kilku następnych, przestraszonych, nie zabije. By więc zrealizować zasadę "Nie zabijaj!", należy bezwzględnie przywrócić karę śmierci. Jest to sprawa niepolityczna i ponadpartyjna. Ci, co się opowiadają przeciwko przywróceniu kary śmierci, ponoszą odpowiedzialność za śmierć dziesiątków osób rocznie - zabitych, gdyż mordercy przekonani są o względnej bezkarności. Musimy przywrócić karę śmierci! Janusz Korwin-Mikke Prezes UPR "

Gość edyta leczna
JESTEM ZA

Gość kara śmierci?????
A daj spokój.Chwila strachu i bólu i po wszystkim.Ja raczej wysłałabym do przysłowiowych kamieniołomów od świtu do nocy, o chlebie i wodzie.Tak żeby dany "klient" przeklinał Boga za to,że jeszcze żyje i pragnął śmierci.

Gość mała czarna88
Chyba to jakis żart :O

Gość też jestem za
od zawsze

Gość ekaterinkaaa
LUDZIE CZY NIE UWAZACIE ZE MY JAKO OBYWATELE POWINNISMY WALCZYC O SPRAWIEDLIWE WYROKI? MAM TU NA MYSLI UMORZONA SPRAWE GWALTU NA 13MIESIECZNEJ JOASI I TERAZ TA MAKABRA NA POMORZU GDZIE PRZEZ 6 LAT DWAJ BRACIA GWALCILI 3 SIOSTRY W WIEKU 2,6,8 MYSLE ZE GLOSNA AKCJA-PROTEST POD KANCELARIA RZECZNIKA PRAW Dziecka i w dniu rozprawy zwyrodnialcow. domagajmy sie wyzszych kar-narazie grozi im 12 lat! (12 lat za 6 lat horroru dzieci gwalconych na wszelkie ohydne sposoby) uwazam ze powinnismy walczyc o 25 lat i kazdy powinien miec tatutaz na czole z litera ''P'' zeby rodzice,sasiedzi wiedzieli ze musza chronic dzieci oraz opaski jak w USA ktore beda rejestrowaly kiedy zblizy sie do miejsc w ktorych przebywaja dzieci. JESLI SADY TAK DBAJA O PEDOFILOW TO MY ZADBAJMY I WALCZMY O SZCZESLIWE (BEZ PRZEMOCY) DZIECINSTWO DZIECI

Jestem za! przede wszystkim dlatego że należy już skończyć z pedofilami, gwałcicielami i gówniarzami którzy zabijają z ciekawości... Stawka żywieniowa takiego więźnia jest wyższa niż dziecka w przedszkolu. Wiedzieliście o tym? bo ja tak, od paru lat już to wiem i mnie to bulwersuje. Mają pełną opiekę medyczną, mogą się kształcić za free a mimo to nie robią tego, wychodzą po połowie kary i "działają dalej". A w celach? Wielkie narzekanie że 2 na 2, tylko w tych ich 2 na 2 mogą tv oglądać, książki czytać, z wielką kurwa uprzejmością przyjmować paczki od lasek (notabene jedna o drugiej nic nie wie, bo nawijają listownie i każdą kochają) To jest życie!

Gość do piachu
z chwastami albo nakarmić nimi kanibali z Kongo

Gość firana
jestem za - i dlatego glosuje na JKM

Gość mała czarna88
Nie mogę zrozmiec jak filozof może szerzyć takie opinie :O Zaraz będzie dochodziło do linczów jak w jakims dzikim kraju przez szerzenie takich poglądów

Gość jak nie możesz
zrozumieć to poczytaj , może zrozumiesz

Gość mała czarna88
Przeczytałam i się z tym po prostu nie zgadzam :O Jest to dla mnie cofanie się w czasy barbarzyństwa i to w myśl zasady jak kuba bogu... Jest to równanie całego społeczeństwa do najgorszych, przecież to straszne :O

Gość gosciu....
poczytaj Biblię a nie powtarzaj po TV

Gość gosciu....
poczytaj Biblię a nie cytuj TV

Gość rnfdsk.fsrd
ludzie logicznie myśląc człowiek który będzie miał zamiar zabić kogoś, będzie świadomy tego że czeka go śmierć - więc niech wybiera!!

Gość ekaterinkaaa
a jaka KARA JEST SPRAWIEDLIWA ZA ZGWACENIE 3 miesiecznego( bo itaka byla sprawa w Polsce tyle zenie naglasniana) czy 13 miesiecznego dziecka, nadz 6 lat notorycznych gwatw na niewinnych malenkich dzieciach???!!! Ja OSOBISCIE UWAZAM ZE KARA SMIERCI JAK NAJBARDZIJE ALE NAJPIERW TORURY-NIE ZNJADZIE SIE CHETNY DO PRZEPROWADZENIA ZABIEGU ZNAJDZIE SIE NIE JEDEN KATOLIK JA JESTEM KATOLICZKA I UWAZAM ZE WALKA O ZYCIE I DOBRO DZIECI TO SWIETA WALKA W IMIE BOGA!!!!

Gość kilka uwag do bloga
"Jest to nie tylko logicznie słuszne - ale i zgodne z powszechnym odczuciem moralnym" - kimże jest JKM, że rości sobie prawa do definiowania "powszechnego odczucia moralnego"? "77% obywateli III RP jest ZA karą śmierci" - po pierwsze jak to się ma do koncepcji JKM, że d***kracja to rządy głupków? Że większość ludzi w ogóle nie powinna głosować? I czy te 77% jest mądrzejsze niż powiedzmy 77% które popiera zasiłki dla bezrobotnych, jego zdaniem? Czy on w końcu uważa wolę większości za ważny czy nieważny powód do zmiany prawa? Po drugie, skoro już takim ważnym argumentem są statystyki, to może warto by dopisać, że ponad 90% Polaków to katolicy, a więc z definicji przeciwnicy kary śmierci? Czy JKM przewiduje jakiekolwiek rozwiązanie na wypadek, gdyby okazało się, że kara śmierci została wykonana niesłusznie? Dziś zdarza się, że po latach okazało się że ktoś siedział niesłusznie - wówczas ta osoba może walczyć o wysokie odszkodowania, które oczywiście nie wynagrodzą jej zupełnie kilku lat w więzieniu, ale osoba ta może zyskać względne wyrównanie krzywdy i odzyskać dobre imię. Co można zrobić by zadośćuczynić komuś niesłuszne wykonanie kary śmierci, zdaniem JKM?

Gość mała czarna88
Przecież to, że gwałciciela zabijesz w niczym temu dziecku nie pomoże, a kto wie czy w jakis sposób nie zaszkodzi :O Dziecku mjoże to nie byc obojętne, że niejako z jego winy (w jego mniemaniu) ktos stracił życie. I w ogole kim jesteśmy my (nie ofiary) zeby wymierzac sprawiedliwość za to? To nie leży niestety w możliwościach człoweika aby im zadośćuczynić ani tez człowiek nie ma prawa osądzać, czy drugi na życie zasługuje. Jest wielu, których umarło niesłusznie i co? Im życie potraficie przywrócić?

Gość reyfsjks.gfefe
kurde dziecku nic nie pomoże, ale zniecheci niejednego...

Gość firana
Jezus jest świety - ale to przecież On powiedział ,ze kto mieczem wojuje od miecza ginie , prawda ?:)

Gość chyba jak...
ktoś jest katolikiem to jest za karą śmierci no chyba że nie zna Słowa Bożego

Gość gyudfhksfjs
shatyn lepiej zabić jednego człowieka czy żeby zostało zabite (a może nawet torturowane) więcej??

Gość firana
ponadto kara śmierci - nie jest kara . Jest konsekwencja za nie przestrzeganie prawa . skoro wiesz jakie sa zasady - a jednak je lamiesz - do kogo mozesz mnieć pretensje ? Do policji - że lapie morderców - przecież po to jest ustanowiona . do śądów ,ze ośadzają winy ? - po to są ? to wszyscy maja być winni - tylko nie przestępca ?

Gość kilka uwag do bloga
Nie wiem, jak Wy to sobie wyobrażacie. Waszym zdaniem, wobec takich sankcji jakie może spotkać mordercę czy tego gwałciciela dzieci (moim zdaniem bez sensu ten wątek, bo przynajmniej w tym fragmencie bloga powyżej JKM mówi o karze śmierci dla morderców tylko i wyłącznie, o gwałcicielach dzieci nie wspomina), taki potencjalny morderca myśli sobie: "a tam i tak mnie nie spotka nic złego, zabiję, sam się przyznam, posiedzę 7 lat i wyjdę"? Ja często w ogóle zdarza się, że morderca zgłasza się na odbycie kary? Morderca/gwałciciel dzieci/złodziej ogórków ma zamiar popełnić przestępstwo NIE MAJĄC ZAMIARU PODDAĆ SIĘ KARZE. Taka jest idea morderstwa, zwłaszcza z premedytacją i świadomego, że morderca liczy, że nie zostanie złapany, skoro już zdecydował się na morderstwo, to nie dlatego, że kara więzienia jest za mało straszna, tylko dlatego, że ma nadzieję w ogóle jej uniknąć.

Gość ekaterinkaaa
BOG NAKAZUJE CHRONIC ZYCIE ZABIAJAC PEDOFILOW CHRONIMY ZYCIE DZIECI TO DLA MNIE PROSTA SPRAWA CHWASTY WYRYWAC OCZYSZCZAC SPOLECZENSTWO!!! CIEKAWE CO BYSCIE POWIEDZIELI GDYBY OD 2 ROKU ZYCIA PRZEZ 6 LAT CODZIENNIE BYLIBYSCIE GWALCENI I ZMUSZANI DO ROZNHYCH OHYDNYCH RZECZY! NIE MOWCIE TU O WIERZE! O MORALNOSCI! MORALNOSC TO CHRONIC NIEWINNE ISTOTY JAK TAKIE 2 LETNIE DZIECKO MA SIE BRONIC?! SIEDZIMY KOMENTYJEMY ALE NIKT NIC NIE ZROBI WYJDZMY NA ULICE W DNIU ROZPRAWY ZROBMY MEGA PROTEST JAK W USA POKAZMY ZE MOWIMY GLOSNO ''NIE'' PRZEMOCY WOBEC DZIECI ONE SAME SIE NIE OBRONIA MY MUSIMY ZROBIC TO DLA NICH. KAZDY Z WAS BEDZEIE MIAL SWOJE DZIECI JEZELI JESZCZE NIEMA-JESLI ZGWALCONO BY WAM DZIECKO 2 LETNIE A SPRAWE UMORZONO LUB W NAJLPESYZM WYPADKU DOSTALBY 3 LATA. TO POWIEDZIALABYS/ALBYS ''TO SPRAWIEDLIWY WYROK''??