Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kara kara kara kara kara kara

Dlaczego Polsce jest potrzebna kara śmierci??

Polecane posty

Gość firana
ekaterinka- moze i madrze piszesz - ale czytaćsie tego nie da - sory - pomijam twoje wypowiedzi

Gość do shatyn
co ty bredzisz ? czytałeś Biblię?

Gość gyudfhksfjs
shatyn nie myśl REGUŁKĄ, tylko ROZUMEM. Bóg po coś dał nam rozum, co nie???

Gość gyudfhksfjs
a wiesz że się chętnie spytam, bo mam takiego w rodzinie :D

Tak sobie poczytuję i mam jedną uwagę do ekaterianki. Gdzie Ty o tych makabrycznych sprawach słyszałaś? Jakiś zawód masz z tym związany? Bo tak się nakręcasz jakoś niezdrowo na ten jedne temat :O I popieram zdanie shatyna, że prawdziwy katolik tak będzie uważał, bo jestem katoliczką i byłabym przeciwna karze śmierci. Na dziś, na to co mi przyniosło życie, a ile wiemy o sobie... To już jedna poetka mądrze napisała.

Gość oto cytat z Bibli
A jeśli jakiś mężczyzna tak się rozsierdzi na swego bliźniego, że go podstępnie zabije , masz go zabrać nawet od mojego ołtarza, żeby umarł." -- Wyjścia 21:14, NŚ. Podobnie też Genesis 4:8.

Gość firana
czy Dekalog - nie jest cżęscią Bibli - tej napisanej przez ludzi ?

Gość kilka uwag do bloga
Ściślej biorąc przykazanie V w dekalogu brzmi: nie zamordujesz drugiego Żyda (dekalog nie był wcale adresowany do wszystkich ludzi). Ale to nieistotne, wiadomo że religia nie była nigdy spójnym systemem etycznym. Jeśli decyduję się kogoś zabić, to na ogół albo dla konkretnych korzyści albo z powodów emocjonalnych (np. zemsta). Jeśli zabijam dla np. majątku - to bez względu na to czy zginę po tym na krześle elektrycznym czy trafię do paki - nie skorzystam z tego, co mi da to zabójstwo, więc jedna i druga kara ostrasza mnie jednakowo - ale to bez znaczenia bo zabójca ma zamiar uniknąć kary (jaka by nie była). Jeśli zabijam z powodów emocjonalnych to po pierwsze wątpliwa jest świadomość i premedytacja, co wg JKM jest warunkiem wyroku śmierci (co np. z ojcem, który w akcie zemsty zamordował gwałciciela swojego dziecka? skazać go na karę śmierci?), po drugie świadomość nieuniknionej kary bez możliwości negocjacji wyroku skłania raczej do czynu bardziej efektownego: skoro nie mam nic do stracenia, to pomorduję jeszcze całą rodzinę tego gwałciciela i podpalę jego blok.

Gość madafaka krasz
Korwin nie jest katolikiem:D sluchajac jego wywiadów mozna wywnioskowac ze ujest ateistą...

Gość Stary Testament mówi
Księga Wyjścia 21:12 (2.Mojż.) Kto tak uderzy człowieka, że ten umrze, poniesie śmierć.

Gość firana
a ja nie jestm katoliczka i jestem za karą śmierci - proste :)

"kim przykazaniu "Nie zabijaj" ?" buhahahahaha czytałeś biblię? Wiesz kto dostał przykazania? I wiesz co izraelici za zgoda boga wyprawiali? choćby cytat z wiki żeby nie szukać oryginalnego "Bóg stwierdził wtedy, że lud sprzeniewierzył się mu i zaplanował jego wyniszczenie. Zaniechał tego po gorących prośbach Mojżesza. Jednak sam Mojżesz po zejściu z Synaju nie był w stanie opanować swego gniewu, zniszczył trzymane w rękach tablice Dekalogu. Posąg spalił w ogniu, starł go na proszek, wrzucił do wody i nakazał Izraelitom jej wypicie. Zażądał także wyjaśnień od Aarona, który przyznał się do stworzenia cielca. Następnie Mojżesz zebrał synów Lewiego i nakazał im zabicie pozostałych mężczyzn (około trzech tysięcy)." :P i jakoś bóg się na mojżesza nie obraził za karę śmierci razy 3000

Gość Stary Testament mówi
Shatyn ty jesteś zwykłym niedouczonym debilem

Nie można tego czynu porównywać z morderstwem, bo to było w imię Boga, coś na kształt świętej wojny. Ja przynajmniej tak to rozumiem, na mój rozumek :)

Gość firana
a dlaczego morderca ma żyć sobie spokojnie do konca swoich dni za moje podatki ?

Gość firana
shatyn - nie sztuka powiedzieć - " nie wolno " morderstwa ,zabójstwa , inne potwornosci dzieja sie czy tego chcemy czy nie - i musimy jakos na nie reagować . Nie widze powodu dla któtergo miałabym utrzymywać mordercę - ikiedy w szpitalach jodyny nie ma .

Gość firana
czy oprócz swojego nie wolno - masz jaieś inne , alternatywne sposoby ? oczywiście inne od tych wspólczesnych - bo widzac jakie one przynoszą skutki .

Gość ekaterinkaaa
PROSZE BARDZO NIE WYMYSLILAM SOBIE: http://www.fakt.pl/Bracia-gwalcili-malenkie-siostry-Makabra-na-Pomorzu,artykuly,74760,1.html TO BYLO DZISIAJ w kazdych wiadomosciach. TAKICH DZIECI JEST TYSIACE A DLACZEGO? BO NIE MA KARY KTORA BY ODSTRASZALA KAZDEGO POTENCJALNEGO PRZESTPECE. JAK MOZNA UMOZYC SPRAWE ZA TAKIE PRZESTEPSTWO(sprawa 13m-cznej Joasi). RZYGAC MI SIE CHCE JAK CODZIENNIE SLYSZE O NOWYCH SKRZYWDOZNYCH DZIECIACH KEDY TO SIE SKONCZY. CO TO ZA KATOLICYZM KTORY CHRONI PRZESTEPCOW A NIE OFIARY RZYGAM JUZ TYM KATOLICYZMEM I OBUDNYMI KATOLIKAMI (BOG MWI BEZWGLEDNIE NIE CUDZOLOZ ILE Z WAS TO DZIEWICE?) INNA SPRAWA W LUBLINIE BANDA WYROSTKOW NAPADA NA STUDENTA DISTAJE PARENASCIE CIOSOW NOZE. NA LAWIE SADOWEJ BANDYTA (16 LETNI) OBRAZONY BLUZGA SEDZINE ZA WYROK GORZOAC ''ZAJE BIE CIE KU RWO'' NASTEPNIE WYRAZA SKRUCHE DOSTAJE NIZSZY WYMIAR A WIADOMO WYJDZIE I TAK WCZESNIEJ

Gość nie rozumiem..
dlaczego tak się martwicie przyszłościa morderców ? To jest jakas moda czy lans ? Ja bym chciał zeby zdychali w mękach .

Gość firana
wiesz - krytykowac najłatwiej trudnie j cos mądrego zaproponować .

Gość firana
czyli - Twoim zdaniem - morderca bardziej będzie sie obawiał wiezienia niż śmierci ?

Gość firana
a jak to sie stalo , że mowisz katolikom co powinni mówić i myśleć - sami nie potrafią ??

Gość firana
to nie jest uzasadnienie - to pobożne zyczenie :) albo nawet klechda domowa :)