Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdwersa

matma na szybko wzory

Polecane posty

Gość asdwersa

mozecie mi to wyprowadzic, bo nie wiem jak :( 1,5 = 0,3*(1+0,06)/(x-0,06)

Gość firana
najpierw w nawiasach - a później według kolejnoscie dizałań :)

Gość asdwersa
chodzi mi o ten x ;/

Gość mi wyszlo x=0,272
ale nie wiem czy sie nie pomylilam

Gość firana
a to * to jest mnożenie ? a / dzielenie ?

Dzielisz obie strony przez 0,3*(1+0,06): 1,5/0,3*(1+0,06)=1/(x-0,06) Odwracasz czyli: 0,3*(1+0,06)/1,5=x-0,06 Przenosisz 0,06 na lewą stronę: [0,3*(1+0,06) + 0,06]/1,5=x

Gość a mozna wiedziec ktory
sprawdz czy dobrze napisalas nam cale dzialanie, czy dobrze nawiasy umiescilas.

Gość papuśna
musisz pomnożyc przez (x-0,06) obie strony i z prawej strony Ci wtedy zniknie to (x-0,06) a po lewej stronie bedziesz miała 1,5(x-0,06)

Gość a mozna wiedziec ktory
Fajnie: po przeniesieniu -0,06 na lewą stronę, nie włączasz tej liczby tak bezpośrednio do licznika, najpierw sprowadzasz do wspólnego mianownika tą licznę.

Gość e tam...,
1.5=0.318/x-0.06 1.5x=0.09+0.318 x=0.272 czego uczą te dziecieki w szkole skoro tego nie umiesz??

Gość e tam...,
inżynier... te same skróty myślowe widzę mamy;)

Gość asdwersa
Dziekuje tyle mialo wyjsc ... a do zloscliwcow, kurcze nie kazdy musi byc alfa i omega ;/ licze cos i bylo mi to potrzebe, a szkole skonczylam 10 lat temu ;/ Kazdy moze zapomniec jak sie wybrowadza wzory itp.

Gość papuśna
tez mi wyszło 0,272 Ale straszne jak nie umiesz tego.W jakiej klasie jestes?

uwazaj inzynier bo jak jestes z mojej uczelni to cie rozpoznam i sie bede smiala

Gość e tam...,
matko, to nie jest wyprowadzenie wzoru... jak cię proszę. do wyprowadzenia wzoru to ty nigdy nie dojdziesz. to jest tylko wyliczenie niewiadomej z prostego równania. poziom może szóstej klasy podstawowej. to nawet nie jest układ równań. sory, ale to już jest straszne jak ktoś nie wie jaka jest kolejność równań i jak z mianownika wyciągnąć niewiadomą do licznika... dlatego właśnie drażnią mnie te wszystkie dzisiejsze magistry z WSTiT wyższych szkół tego i tamtego... bo większość z nich nie dorosła do tego, żeby choćby zdać egzamin wstępny na szanującą się uczelnię...

Gość e tam...,
Princess sory, ale żeby rozwiązać tak daremne równanie nie trzeba być wybitnie uzdolnionym. zaznaczam tylko, że frapuje mnie tak niski poziom wiedzy ogólnej naszego społeczeństwa. przyznaj, że wiele nie trzeba się nakombinować, żeby to wyliczyć.

e tam, pokazałam dziewczynie/chłopakowi krok po kroku, jak dojść do tego. Skrót myślowy jest dobry dla kogoś kto ma ogólne pojęcie. Autor raczej nie ma, skoro prosi o pomoc. I ja pomocy udzielam. Wkurza mnie tylko obrażanie ludzi. Wiesz - pomóż. Masz się wymądrzać, to nie pomagaj, znajdą się bardziej życzliwi. Pozdro Lalka ;)

No oczywiście, że nie trzeba. Są jednak ludzie, którzy mimo najszczerszych chęci i dużej ilości pracy włożonej nie są w stanie przyswoić tego materiału. I dlatego nie idą na studia ścisłe, tylko np. anglistykę czy cokolwiek tym podobnemu. Ja jestem tępa z chemii, ale nie uważam, żebym reprezentowała jakiś naprawdę niski poziom.

Gość e tam...,
plis, ale to elementarne podstawy... to jak z chemią, uważam, że wzór na kwas solny czy wodorotlenek sodu powinien znać każdy... wzór benzenów i estrów już niekoniecznie-bo tu wchodzimy w materiał ścisły... chodzi mi o WIEDZĘ OGÓLNĄ... a zadanie z tej wiedzy właśnie jest. to jak data bitwy pod Grunwaldem czy nastania Stanu Wojennego, a nie trzech powstań śląskich czy bitwy pod Charkowem. wskazanie podstawowych kości, jak promieniowa, strzałkowa, potylica, ciemieniowa, piszczelowa, barkowa, przedramienia... ale już bez szwajcarskiej budowy stawu kolanowego WIEDZA OGÓLNA...