Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rob Budowniczy

Zapytanie co do L4

Polecane posty

Gość Rob Budowniczy

Mam pytanie: czy jeśli biorę od lekarza zwolnienie lek. to czy muszę go obligatoryjnie przedstawić pracodawcy? Chodzi o to, że potrzebuję przedłożyć je w instytucji gdzie nie mam akurat czasu wtedy się pojawić a pracy nie chcę w to mieszać. Dzięki z góry.

Gość Rob Budowniczy
anybody wie coś?

Gość dlatego że tak bębnią z każdej
musisz dać pracodawcy

nie musisz jak przyjdziesz do pracy - dostaniesz wypowiedzenie dyscyplinarne za porzucenie pracy

zwolnienie lekarskie musi trafić do pracodawcy nie później jak w ciągu 7 dni ...możesz je nawet wysłać pocztą ale powinno się powiadomić pracodawcę na drugi dzień od jego wystawienia dlaczego Cię nie ma w pracy albo możesz zadzwonić od razu po wyjściu od lekarza i powiadomić co i jak

Gość Rob Budowniczy
Chodzi o to że muszę iść na sprawę cywilną do sądu a nie mam czasu na to, a do pracy jak najbardziej chcę iść. O to chodzi.

Gość a ja głosowałabym
bez sensu :-O jakiś dziwny jestes :-O skoro masz zwolnienie to do pracy nie możesz iść, bo cię wypieprzą :-D

Gość a ja głosowałabym
a skoro jestes na zwolnieniu to do sądu tez nie musisz iść i nie muszisz dawać zwolnienia, chyba że to cos poważnego i zwolnienie się przyda ale tłumaczenie że nie masz czasu jest idiotycznie tępe więc raczej nikomu go nie powtarzaj :-O

Gość Polska to ruina
masz 40 stopni gorączki masz zwolnienie zaniesc?:D? ja byłam na studiach..i mój dr..tak kazał..zwolnienie w 1 dzien!! inaczej cwiczenia egzamin nie zaliczony..tzn nie masz p co przychodzić studencie.....wiec L$ dostarczali koledzy/kolezanki... jak pojdziesz do pracy z L4..to beda widziec..ze jestes zdrowy... Moze zadzwon..do pracy..ze masz l4..i jestes chory. Ale jak masz l$ to musisz w domu byc! Bo mogą cię sprawdzic. Wiesz może lepiej wez 1 dzien urlopu:) masz prawo wiąc urlop 1 dzien. :)

Gość Polska to ruina
wez 1 dzien urlopu. Moja kolezana tak zrobiła jak miała rozmowe o prace. Bo chciała ją zmienic.

Gość Rob Budowniczy
Ale ja chcę iść do pracy tylko nie do sądu.

Gość vi_
nie czaicie bazy - Bob nie chce iśc do sądu i przedstawia w sadzie L4. Ale chce iśc w tym czasie do pracy i udawać, ze zadnego L4 nie ma. Pyta czy pracodawca sie jakoś dowie o L4 - z ZUS czy musi i w pracy dać to L4

Gość Rob Budowniczy
Dzięki! Ktoś zrozumiał o co mi biega:)

Gość vskdvjnsdkvjnskdvjns;djkv
Jeżeli masz wezwanie do sądu na rozprawę, to z tego tytułu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, przysługuje ci dodatkowy dzień wolny od pracy, to po pierwsze. Po drugie - będąc na zwolnieniu lekarskim NIE WOLNO chodzić do pracy. Konsekwencją może być nie wypłacenie wynagrodzenia za okres przebywania na L4.

Gość slaslasla
Ale banda idiotek, poturlałem się ze śmiechu. Zanieś L4 do sądu, w pracy cicho, ZUS nie jest w stanie tego wykryć.

Gość vi_
kolejny ćwok! Bob NIE CHCE iśc do sądu i NIE CHCE za to wolnego dnia i NIE CHCE przedstawiać L4 w pracy i NIE CHCE kasy za chorobowe, bo NIE CHCE zadnego chorobowego

aaaa takie buty sorry ale jakoś nie zrozumiałam kontekstu no wiesz jak w sądzie przedstawisz L4 a do pracy pójdziesz jak gdyby nigdy nic a sprawa się rypnie to nie chciałabym być w Twojej skórze przecież mogą Cię posądzić o oszustwo i nie tylko będziesz miał przegrzebane w pracy ale sąd może Ci jakąś grzywnę przywalić ...ja na Twoim miejscu bym siedziała w domu

skoro lekarz wystawil Ci zwolnienie to znaczy że jesteś niezdolny do pracy, bo niby czemu nie moglbys sie stawic w sądzie a do pracy mozesz iść?

Gość vi_
tez tak sądzie jak slaslasla tym bardziej, że za jednodniowe l4 chyba nie płaci jeszcze ZUS tylko pracodwaca. wiec chyba tego nie wykryja

Gość ladaco
nie mozesz byc czynnym zawodowo na l-4 w pracy a nie czynny po pracy bo nie chcesz pójśc do sądu

Gość vi_
no właśnie - ZUS to jedna sprawa a druga to sąd - i waga problemu - jesli sprawa jest powazna i ktos cię podpieprzy albo sprawdzi to kapa

Gość Rob Budowniczy
Bo to stresująca rozprawa a ostatnio mam po sufit stresu, chcę ją przełożyć o jeden termin. Nie chcę zasiłku chorobowego ani nic z tych rzeczy. Sprawa to żadna kwestia życia lub śmierci ale stres jest.

Gość ladaco
l-4 działa 24h

Gość a ja głosowałabym
oczywiście, ze jest w stanie to wykryć :-O i lepiej nie słuchaj głupich rad, bo to nie oni będa ponosić konsekwencje :-O ale rób co chcesz i tak jesteś tępy, bo nie umiesz prostej sprawy przedstawić tak, żeby wszyscy ją zrozumieli od razu, tylko czekasz na cud az ktoś zrozumie i przetłumaczy z polskiego na polski :-O jestem pracodawcą i wiem jak łatwo można to wszystko sprawdzić a poza tym przychodzą różne informacj ez Zusu. Nikt nie jest głupi :-O no może poza autorem

Gość Rob Budowniczy
Może inaczej - pracodawca o tym będzie wiedział. Zostaję w domu. Czy prócz sądu i pracodawcy muszę gdzieś przedłożyć ten druk?

Gość ale jestes głupi naprawdę
bardzo łatwo sprawdzić, co delikwent robił tego dnia, kiedy miał być w sądzie? jak się wytłumaczysz kiedy będą kazali Ci powiedziec gdzie byłeś i co robiłeś w tym czasie? powiesz że byłes w pracy? :-D to dlaczego miałeś zwolnienie tego dnia? a skoro miałeś to dlaczego byłeś w pracy? Przeciez podpiszesz się na liście obecności w pracy myślisz, ze do tego nie dojdą? :-O