Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allegrowiczkaa

wezwanie do urzędu kontroli skarbowej jako świadek POMOCY

Polecane posty

Gość allegrowiczkaa

Mam pytanie dostałam wezwanie do urzedu kontroli skarbowej jako świadek. Sprawa dotyczy mężczyzny to znaczy jego firmy, z której kupiłam ponad rok temu laptopa na allegro. Mam fakture VAT więc chyba nic więcej nie powinnam płacić prawda ?? Nie wiem w ogóle po co mam tam iść skoro nic nie wiem więcej oprócz tego, że kupiłam u niego laptopa i to koniec. P.S termin mam na lipiec kiedy nie będzie mnie w kraju mogę przełożyć termin wizyty ??

Gość allegrowiczkaa
ktoś mi coś doradzi ??

Gość mozesz
przelozyc termin po uprzednim powiadomieniu o tym urzad aby wyznaczyc nowa date.

Gość allegrowiczkaa
a jako świadek to nie jestem oskarżona o nic ?

Gość mozesz
Samo nazewnictwo wskazuje,ze jestes swiadkiem a nie oskarzona,zadadza Ci pare pytan,ktore beda pomocne dla urzedu,bo podejrzewam,ze to ten facet ktory sprzedal Ci laptopa jest o cos oskarzony.

Gość allegrowiczkaa
no tak masz racje, ja myślę, że jakieś podatkowe sprawy, myślałam też może, że laptop jest kradziony, ale wtedy zajmowałaby się tym policja albo prokuratura, a nie urząd skarbowy prawda ?? przepraszam, że się tak dopytuje, ale nigdy nie miałam do czynienia z takimi sprawami. Powiedzcie mi jeszcze czy lepiej powiedzieć, że już sie nie ma tego laptopa ?? bo boje się, że mi go zabiorą ;/ jako dowód czy cokolwiek

a czemu mieli by Ci zabrać laptop ?...przecież nie idziesz na policję a do US ...podejrzewam że facet nie odprowadzał podatku od sprzedawanego towaru i teraz Cię ścigają ...jak towar nie jest kradziony i Ty nie kupiłaś go na lewo bo masz fakturę to nie masz się czego obawiać

Gość allegrowiczkaa
ja słyszałam, że np. jeżeli kupisz samochód kradziony w komisie i niby wszystko ok i potem sie okaże,ze to kradziony to Ci go zabierają. Nie wiem czy to samo się tyczy laptopów, ale jak by nie patrzeć to dowód rzeczowy

Gość mozesz
dla bezpieczenstwa,ja bym powiedziala,ze go odsprzedalam.

Gość skierkow
powiedz ze nie masz juz laptopa, dalas w prezencie, wrzucilas do morza, spalilas - obojetne, bo zawsze jest ryzyko zajecia mienia pochodzacego z przestepstwa, nie wiadomo o co chodzi, wiec przygotuj sie na kazda ewentualnosc

Gość skierkow
przestepstwa skarbowe (podatkowe) najpierw sciga UKS (czy inny organ podatkowy) !!! moga zajac co chca, jesli jest tylko podejrzenie, ze rzecz pochodzi z przestepstwa, tak samo jak zajecia rzeczy za dlugi skarbowe dokonywane sa przez komornika skarbowego a nie sadowego, co moze nastapic jedynie z pomoca policji, ale nie przez sama policje

Gość allegrowiczkaa
macie racje ! powiem, że zostawiłam go kiedyś w tramwaju i już nie odzyskałam. Właśnie wiem,że mogą zabrać, a postępowanie będzie trwało z 2 lata :P

Gość gość
Jeśli masz czyste sumienie to niczego nie ukrywaj. Teraz może masz i czyste sumienie, jesteś tylko świadkiem, ale jak zaczniesz kręcić, że już laptopa nie ma, ,że oddałaś, zgubiłaś czy inne jeszcze bzdety to zrobi Ci policja przeszukanie, albo namierza IP i dopiero zaczną się kłopoty. Koszt laptopa to nie koniec świata, ja kradzionego bym nie chciała mieć nawet jak bym miała stracić.