Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdhfghfgjfgj

pytanie do magistrow - prosze to tylko chcwila

Polecane posty

Gość fdhfghfgjfgj

musze wydrukowac prace, mam bardzo duzo roznego rodzaju wykresow, tabelek i rysunkow, cena wydruku kolorowego to okolo 1,5 - 2 zl, bioraz pod uwage ze prace trzeba wydrukowac 3 razy wyjdzie to dosyc sporo jak dla mnie.... czy drukowal ktos moze tak ze np czesc teoretyczna byla czarno biala, nawet jak byly jakies wykresy, a czesc badawcza wlasne wyniki na kolorowo tam gdzie sa wykresy ? prosze bardzo o odpowiedz

Gość lulula
Stosuj kolor absolutnie tylko tam, gdzie jest to niezbędne, tabele i wykresy mogą być przecież czarno-białe, chyba że masz jakieś bardzo rozbudowane i muszą się różnić kolorami... zresztą sama ocenisz swój materiał. Ja wydrukowałam wszystko w cz-b, ale nie miałam żadnych kolorowych zdjęć ani niczego, co by koloru jakoś przesadnie wymagało.

Gość mała czarna88
a na kazdej stronie masz wykres jakis? Bo u mnie robili tak ze te z samym tekstem normalnie a z wykresami osobno w kolorze

Gość lulula
aha no i do dziekanatu nie musi isc piekne - tam ma tylko lezec dla potomnosci, bo uczelnia ma obowiazek archiwizowac... najladniejsza kopia dla recenzenta, dla promotora w sumie tez jakas taka w miare, a do dziekanatu moze isc to co zostanie :p

Gość fdhfghfgjfgj
promotor powiedzial mi ze powinnam wydrukowac na kolorowo wszystko :/ ale moim zdaniem niektore rzeczy nie wymagaja koloru, jak np tlo w tabelce dluga mam ta prace i naprawde duzo wyszloby tych stron kolorowych a czy nie bedzie to wygladac dziwnie jak bede miec czesc na czarno bialo a czesc na kolorowo ? czy moga mi obnizyc ocene za kolory ? a wlasciwie za ich brak, bo rozumiem na wykresach gdzie jakies wartosci roznia sie kolorami , ale jak no w tabelkach to kolor nie ma nic do czytelnosci, tylko estetyka...

w ustawieniach drukarki znajdziesz opcje drukuj wybrane i te strony wydrukuj w kolorze, które są z wykresami wpisujesz numery stron po przecinku resztę drukuj na czarno poproś kogoś w punkcie xero-druków o pomoc

Gość fdhfghfgjfgj
nie na kazdej stronie mam wykres, ale naprawde na wiekszosci, tzn wykres, tabelke albo jakis schemat/rysunek

czepliwego masz promotora:) miałam sporo tabelek w odcieniach szarości [spodobały mi się takie delikatniejsze i nie żarówiaste] i akurat lepiej wyglądały nie w kolorze, więc je pozamieniałam i niepotrzebnie drukowałam za drożyznę

Gość fdhfghfgjfgj
tzn dla mnie wydrukowanie kazdego wykresu, rysunku czy tabeli na kolorowo a samego tekstu na czarno bialo wychodzi juz drogo nawet nie bralam pod uwage ze cala praca bylaby w kolorze zastanawiam sie czy czesc tego co w wordzie jest na kolorowo mozna na czarno bialo na wydruku, jak to bedzie wizualnie wygladac.... jest w ocenie calej pracy cos takiego jak estetyka pracy, jej wyglad :/

Gość fdhfghfgjfgj
wlasnie mysle zeby wszytskie tabelki zrobic w lekkich odcieniach szarosci, a wykresy slupkowe jakies rysunki/schematy na kolorowo.... tylko czy bedzie to ladnie wygladac czesc pracy na czarno-bialo a czesc na kolorowo ? czy moga mi za to obnizyc ocene? promotorowi latwo sie mowi zeby wydrukowac wsyztsko na kolorowo, dla mnie jest so spora roznica cenowa

Gość fdhfghfgjfgj
moze jeszcze ktos sie wypowie? wiem ze jestem moze troche panikara, ale im blizej obrony tym bardziej zaczynam sie stresowac... jesli zrobie tabelki w delikatnych odcieniach szarosci to czy moga mi za to obnizyc ocene za estetyke pracy? chyba bardziej powinna sie liczyc tresc a nie kolor

Gość lulula
Nikt ci dziewczyno nie obniży oceny za brak kolorów. Tak jak napisałam - kolor stosuj tylko tam, gdzie odgrywa istotną rolę dla pracy (np. moja siostra miała zdjęcia z mikroskopu elektronowego i one MUSIAŁY być na tiptop), tabelki i wykresy mogą być luzem w cz-b, no chyba, że byłyby w ten sposób nieczytelne. Jeśli odcienie szarości są czytelne, to je zastosuj i miej to w tyłku. Nie ma co panikować, moja koleżanka miała błędy techniczne w przypisach i komisja ją opieprzyła na obronie, ale i tak dostała 5, bo merytoryka była bardzo dobra.