Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie o błędy

Wytłumaczcie mi coś, bo ja jestem chyba na to za głupia

Polecane posty

Gość pytanie o błędy

Zaczęłam czytać Wolę Mocy Fryderyka Nietzsche z nakładu Jakóba Mortkowicza i dziwi mnie pewien fakt (na początku dziwiło mnie również imię JakÓb, ale to w końcu zrozumiałam) Inna kwestia jest bardzo podobna. A mianowicie jest tam mnóstwo takich słów jak "pessymizm", wogóle", "poco", "konsekwencyą" itd. Dlaczego w tej książce jest tyle błędów???

Gość język polski jest żywy
stale się zmienia

Hmm, ciekawe. Może to ze względu na czasy, w których przełożył książkę. Nie znam się na tym, ale może wtedy nie były jeszcze tak rygorystyczne zasady ortografii...(?)

Gość odbyła się reforma
W 1936 r. odbyła się duża reforma ortografii, która zmieniła pisownię słowa "Jakób", "ogurek", "dla czego" (pisane osobno), "racyj" (na racji), "dyabeł" (diabeł) i wielu wielu innych. Nasza dzisiejsza pisownia jest poprawna wg tamtej właśnie reformy (z drobnymi zmianami przez te wiele lat). Reforma była potrzebna z uwagi na niejednolitość pisowni na obszarach dawnych zaborów - przez ponad 100 lat w każdym zaborze język polski rozwijał się po swojemu i sprawiało to czasem trudności ze zrozumieniem, a co dopiero z drukami urzędowymi - stąd konieczność ujednolicenia zasad na całym obszarze wolnej Polski. Pewnie Twoja książka została wydrukowana przed tym rokiem, więc wg ortografii przed reformą.

Kiedyś ortografia była bardziej rygorystyczna, vide pisownia imiesłowów z 'nie', pisownia 'nie ma' - w znaczeniu 'nie posiada' pisano oddzielnie, natomiast jeśli chodził o 'nie jest', pisano łącznie - "niema". Istniała kiedyś forma Jakób - wizualnie pochodząca od Jacob. Z którego roku masz wydanie?

Gość pytanie o błędy
Dziękuję za objaśnienie. To dużo wyjaśnia. Jednak mój egzemplarz jest z 1993 roku. Zapewne nikomu już się nie chciało poprawiać tych błędów i dlatego tak wydrukowano w 93 :P

Gość odbyła się reforma
W 1993 r. Jakób/Jakub Mortkowicz dawno nie żył. Pewnie trafiłaś na reprint rzeczywiście wydrukowanej w dwudziestoleciu międzywojennym książki (przyjrzyj się dobrze informacjom od wydawcy umieszczonym na końcu lub na odwrocie strony tytułowej. W ogóle gratuluję fajnego egzemplarza, to Twój własny?

Zapewne te zebrane i wydane dzieła Nietzschego przez Mortkowicza mają wartość historyczną, dlatego nie dokonano korekty - być może masz napisane o tym we wstępie. http://nietzsche.ph-f.org/pl/dziela#2 - tutaj także ebooki zachowują oryginalną pisownię i język współczesnych Mortkowiczowi (1876-1931) tłumaczy.

Gość pytanie o błędy
Faktycznie, egzemplarz który posiadam jest interesujący... Nie ma tu za dużo informacji, a te które są to mnie dziwią. Książka nie należy do mnie. Wypożyczyłam ją z biblioteki.

Gość odbyła się reforma
Właśnie doczytalam, ze Mortkowicz zmarł w 1931 r., a więc przed reformą. Myślę, że w grobie by się przekręcił, gdyby dowiedział się, że "Jakub" piszemy teraz przez "u" otwarte :)

Gość pytanie o błędy
W takim razie jeżeli zmarł w 1993, to znaczy, że jeszcze zdążył wydać ten egzemplarz i nie ma tu oszukaństwa :P

Gość odbyła się reforma
No to mi ulżyło :) Zdaje się, że obocznośc powstała przez istnienie dwóch odrębnych imion "Jakób" (od biblijnego Jakuba, który w innych językach występuje jako "Jacob", Jacow" itp.) i "Kuba". No a ten topik, powinien oświecić wszyskich internetowych purystów, którym wydaje się, że ortografia to jakiś dogmat.