Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

guślarka

Konflikt serologiczny

Polecane posty

Jak jest z tymi szczepionkami z immunoglobuliny? To moja pierwsza ciąża, jestem w 27tc, lekarz powiedział, że dostanę szczepionkę po porodzie, a czytałam, że czasami daje się i w 28tc i po porodzie, zastanawiam się dlaczego ja dostanę tylko po porodzie, czy to ma jakieś znaczenie? Miał ktoś podobny problem? P.s Lekarz mi powiedział, że nie potrzeba mi dwóch szczepionek.

Gość ja slyszalam ze
dostaje sie tylko po porodzie...

No właśnie lekarz mi powiedział, że dostanę po porodzie, bo tak się dostaje, ale oczywiście wyobraźnia i internet robi swoje. Naczytałam się i teraz sama nie wiem.

Ja dostałam po porodzie, teraz jestem znów w ciąży i jak na razie jest wszystko ok.

ja tez dostalam po porodzie:) tak sie podaje w ciazy to raczej nie moglo by to chyba zaszkodzic dzidziusiowi w brzuszku

Gość dostaje się po porodzie
albo poronieniu. Pierwsza ciążą nie jest zagrożeniem (chyba ze wcześniej poroniłaś to musisz o tym lekarzowi powiedzieć). Podczas porodu miesza się krew matki i dziecka i organizm wytwarza przeciwciała których użyje w kolejnej ciąży żeby zwalczać tworzące się dziecko jak obce wrogie komórki. Druga ciąża jest zagrożona i dlatego po pierwszym porodzie podaje się zastrzyk.

Gość fikumikunapatyku
tak dokladnie, dostaje sie tylko po pierwszym porodzie, a przy nastepnych juz nie, bo organizm juz bedzie mial wytworzone przeciwciala:)