Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchara

jak upiec kurczaka, jaka temperatura i czas pieczenia???????

Polecane posty

Gość kuchara

:) pomóżcie :) jaka temperatura na takiego kuraka 1,9kg i jak długo go piec :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara
nikt nie wie, jak upiec kurczaka? :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara
nie dołujcie mnie :) jutro rano kurę muszę upiec :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja pieke tak: smaruje kurczaka roznymi przyprawami,podlewam na brytfanke troszke oleju,ukladam kurczaka,wkladam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni,jak sie zarumieni to przekladam na druga strone,potem jak sie z drugiej strony przypiecze,to brytfanke przykrywam folia aluminiowa,zmniejszam temp.do 140-160 stopni,i co jakis czas sprawdzam,czy juz jest miekki - jak sprawdzam to przy okazji polewam go tluszczem z brytfanki. Tak pieke bo nie mam gesiarki,wiec uzywam zwyklej brytfanki do ciasta,a jak masz gesiarke to jak sie podpiecze juz,to wystarczy polozyc pokrywke na gesiarke zamiast folii. Zawsze mi sie udaje pyszny:) Co do czasu to nie mam jakiegos okreslonego,bo to pewnie tez zalezy od wielkosci kurczaka,sprawdzam po prostu widelcem wbijajac go gleboko w miesko,jak wchodzi latwo to znaczy,ze kurczak gotowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a,i jeszcze mi sie przypomnialo,ogolnie przyjeta jest zasada,ze piecze sie kurczaka tyle czasu ile wazy - czyli 1kg=1 godzina, to patrzac na twojego kurczaka to tak min. 2 godz. Ale ja zawsze dluzej trzymam,bo jak juz sie zmniejszy temperature,to raczej kurczak sie nie przypali,a pomalutku sobie dojdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara
dzięki :) piekarnik z termoobiegiem, czy nie? nie chcę tej kury spalić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara
dzięki za rady paula! :) jesteś kochana, miłej nocki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam z termoobiegiem elektryczny,ale kurczaka pieke bez uzycia termoobiegu,bo szczerze powiem,ze w domu rodzinnym zawsze pieklam bez,i tak sie przyzwyczailam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wlasnie mojego kuraka natarlam juz przyprawami i lezakuje sobie w lodowce do jutra , a jutro nadziewam go na szklana butelke z woda wypelniona woda, i tak na stojaca wkladlam kuraka na brytwance i pieke tak okolo 2 godz . Kurczak jest bardzo pyszny caly tluszcz wytapia sie z niego na blaszke , skorka jest chrupiaca a mieska sama rozplywa sie w usatach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma takiej mozliwosci aby pekla , tylko musi byc w niej woda naprawde polecam jest o wiele lepszy w smaku niz taki pieczony na blaszce i mimo wszystko mieso nie jest suche ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na pewno wyprobuje:) Pieklam jeszcze kiedys na roznie,a na blasze pod roznem ulozylam ziemniaczki - mega pyszne,tylko troche bomba kaloryczna:( ale raz na jakis czas mozna zjesc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jestescie walniete my nie siedzimy w buszu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Robert1111
Jestem wygodnicki, dlatego robię kurczaka w szklanym naczyniu żaroodpornym zamkniętym od góry. Dzień wcześniej doprawiam kurczaka: kolendrą, czosnkiem, kminkiem, przyprawą złoty kurczak, majerankiem, solę, dodaję ostrej papryki, skrojoną cebulę i polewam nieco olejem ryżowym. Całość leży przez noc w lodówce nabierając aromatu. Nie kupuję kurczaków mniejszych niż 1,6 kg, ponieważ mają za mało mięsa. Czas i temperatura: ok. 80min i 180 st.C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×