Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karooolcia2@op.pl

Pedagogika licencjat a psychologia

Polecane posty

Gość no wlasnieee
wiesz co ja nie pamiętam za bardzo.. teoretycznie to na psychologii jest taka specjalizacja jak "psychoterapia", ale tez jest sie po niej jedynie psychoanalitykiem.. a nie psychoterapeuta. a grunt to zeby potem cie gdzies zatrudnili i zeby ktos sie chciał u ciebie leczyc.... ale jak juz mowiłam, zapomnij, ze sie tam dostaniesz po pedagogice.. bo to są takie renomowane na bardzo wysokim poziomie szkoly i po nich sie dostaje certyfikat europejski.. przewaznie przyjmuja psychiatrów, rzadko kiedy psychologów. przenies sie po roku na psychologie po tej pedagogice, w czym masz problem? skoro kochasz psychologie to chyba zaden sie dobrze pouczyć. a z doswiadczenia powiem ci... ze to nie jest AZ TAKIE MEGA TRUDNE. przynajmniej dla mnie nie trudne miec na pierwszym roku sredniej 4.5 uczylam się prakrycznie codziennie tak fest.. materiał miałam w jednym paluszki i voila.. same 5 w wiekszosci poleciały.. sie przeniosłam na panstwowe bez problemu z prywatnej uczelni. mam też koleżanke co sie przenosiła z pedagogiki po roku wlasnie, tyle, ze jest gorzej.. bo sa przedmioty ktorych np nie było na pegagogice i trzeba to niestety zdać. ale jak widac, dla chcacego nic trudnego

Gość jagoda.malina
Po żadnych studiach podyplomowych, bez magistra nie można nigdzie pracować jako psycholog. Można sobie pracować w obszarach, w których wiedza z zakresu psychologii jest w jakiś sposób użyteczna - przychodzi mi do głowy HR, ewentualnie jakieś działy marketingu, agencje reklamowe. Ale nie pracuje się wówczas jako psycholog! Nie jest się psychologiem!

Gość no wlasnieee
a zeby nie bylo tych szkol terapeutycznych jest wiecej, ja mowilam tylko o takich dwóch w polsce co sa bardzo renomowane i daja ci uprawnienia na cala europe i sa wlasnie w calej europie bardzo cenione te szkoly. i wlasnie znalam jedna wiekowa terapeutke co po pedagogice się tam jakims cudem dostala, ale wtedy te szkoly nie mialy takiej renomy.

Gość no wlasnieee
no pisałam to samo co malina :P ze w roli psychologa cię nigdzie nie zatrudnia:D chyba ze prywatne praktyki otworzysz.. ale nie licz na klijentów :D

Gość jagoda.malina
Zresztą jeśli te wymienione przeze mnie działy będą chciały kogoś z wiedzą psychologiczną, to sobie dyplomowanego psychologa zatrudnią - jest przecież sporo psychologów wyspecjalizowanych w tych dziedzinach.

Gość jagoda.malina
Wniosek z naszych wywodów zatem jeden: chcesz być psychologiem? idź na psychologię! Zaskakujące, nieprawdaż? ;)

Gość no wlasnieee
wez sie dziewczynko najzwyczajniej w swiecie przenies po jednym roku :D w czym masz problem... :P podaj mi przedmioty na pierwszym roku na tej pedagogice to ci powiem, co sie na psychologii powtarza

Gość karooolcia2@op.pl
Na razie sprobuje zlozyc na psychologie i moze faktycznie przejsc po roku to nie jest glupie... I jeszcze jedno pytanie. Jesli PRZYKLADOWO bylabym magistrem pedagogiki o specjalizacji jakiejs tam terapeutycznej i potem skonczylabym ten kurs terapii w mniej pożądanej szkole to moglabym pracowac gdzies w poradni jako terapeutka czy nie? Marzy mi sie w przyszlosci cos prywatnego ale wiadomo, ze najpierw trzeba popracowac w panstwowce aby ludzie sie przekonali do mnie...

Gość jagoda.malina
na pedagogice jest specjalizacja terapeutyczna? która przygotowuje do bycia terapeutą? poza tym pytanie, czy do tych szkół terapeutycznych przyjmują pedagogów. ja się dokładnie nie interesowałam tematem, ale sądze, że nie...

Gość karooolcia2@op.pl
Przedmioty kierunkowe: 1. Wybrane zagadnienia z filozofii 2. Etyka zawodowa 3. Wprowadzenie do psychologii 4. Psychologia rozwojowa i osobowości 5. Psychologia społeczna 6. Wprowadzenie do socjologii 7. Socjologia wychowania 8. Wprowadzenie do pedagogiki 9. Pedagogika porównawcza 10. Problemy współczesnej kultury i edukacji 11. Historia wychowania 12. Koncepcje pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej 13. Teoretyczne podstawy wychowania i opieki 14. Dydaktyka ogólna 15. Metody badań pedagogicznych 16. Pedagogika społeczna 17. Pedagogika specjalna 18. Podstawy prawa i zarządzania oświatą 19. Biomedyczne podstawy rozwoju i wychowania 20. Edukacja zdrowotna 21. Informatyka 22. Media w edukacji 23. Podstawy ratownictwa medycznego 24. Techniki uczenia się 25. Ochrona własności intelektualnej 26. Język obcy znalazlam tlyko cos takiego ale no pewnie w zaleznosci od szkoly one sa... bo wszystkie na pewno nie:P

Gość no wlasnieee
wystarczy przejżeć liste certyfikowanych psychoterapeutów na stronie polskiego towarzystwa psychologicznego. nie ma tam nikogo po pedagogice :o ale jak jest to sie nie interesowalam.. bo dopiero drugi rok koncze :D no ale szczerze watpie. :(

Gość karooolcia2@op.pl
ZNalazlam specjalnosc: SPECJALNOŚĆ:TERAPIA ZAJĘCIOWA Kurcze ja bym sie chetnie starala przeniesc, na pewno mam duuuuza motywacje :)

Gość no wlasnieee
masz 26 przedmiotów na pierwszym roku??? z pierwszego roku mi podaj przedmioty to ci powiem ile bedziesz musiala "nadrobic" przenosząc się.

Gość no wlasnieee
terapia zajęciowa??? rety a wiesz co to jest???????? bedziesz prowadzila zajecia z szydełkowania, malowania, rysowania i robienia na drutach :o

Gość no wlasnieee
moja kolezanka skonczyla studium z psychoterapii zajęciowej. pracuje w psychiatryku i uczy pacjentów robic na drutach, grania na instrumentach itp :o

Gość jagoda.malina
nigdy nie studiowałam pedagogiki, ale śmiem twierdzić, że terapia zajęciowa to coś zupełnie innego niż specjalizacja (psycho)terapeutyczna na psychologii. terapia zajęciowa kojarzy mi się z pracą z dziećmi upośledzonymi intelektualnie lub ruchowo (albo jedno i drugie), z prowadzeniem z nimi zajęć edukacyjnych, rozwijających. sama obecność słowa terapia w nazwie niekoniecznie musi wskazywać na zbieżność tematów ;)

Gość karooolcia2@op.pl
Ale prosze Was, nie naskakujcie na mnie, jakos, ze jestem ta niewiedzaca... Bardzo chce sie dowiedziec wszystkiego, dlatego mam milion pytan, ponieaz widze, ze trafilam na osoby kompetentne w tym temacie... Szukam i nie moge znalezc jakie mam kierunki na 1. roku...

Gość no wlasnieee
nawet na wikipedii masz napisane co to terapia zajęciowa :P

Gość no wlasnieee
ergoterapia, właściwa "terapia zajęciowa" - stanowi oddzielną formą rehabilitacji. W ramach jej prowadzi się wiele różnych zajęć m.in.: rzeźbiarstwo, tkactwo, krawiectwo, wikliniarstwo oraz wszelkiego rodzaju prace ręczne. Wykorzystuje się tutaj również wszystkie pozostałe formy terapii zajęciowej.

Gość jagoda.malina
z tych co podałaś na pewno jest wstęp do psychologii, psychologia rozwoju, osobowości, społeczna, informatyka ;) są też etyka zawodu i metodologia badań, ale podejrzewam, że te w jakimś stopniu się mogą różnić, stąd może być konieczność zaliczania ich dwa razy. po prostu nie wszystkie treści będziesz mieć na zajęciach na pedagogice.

Gość karooolcia2@op.pl
Mam motywacje, zeby miec ta srednia 4,5 ale zapewne nie jest to takie proste.. eh no bede sie starala, na razie chce sie dostac :)

Gość karooolcia2@op.pl
Patrze tez, ze Akademia Pedagogiki Specjalnej w Warszawie jest mniej znana, wiec moze po prostu bedzie mniej chetnych na ta psychologie.. Kurcze, no moze krzta szczescia :)

Gość ja skonczylam pedagogike
mialam trzy przedmioty z psychologii. Psychologie kliniczna, rozwojowa i ogolna. Innej nie pamietam.

Gość no wlasnieee
jagoda malina, ale ja na tym planie widze wstep do pedagogiki a nie psychologii. na pewno ci sie socjologia powtorzy.. i te technologie inf. i byłam przekonana ze rowniez filozofia, a tego tam nie ma :P ja na pierwszym roku miałam 1. etologia 2.biopsychologia 3.filozofia 4.etyka zawodu psychologa 5.wprowadzenie do psychologii 6.logika 7.podstawowe procesy poznawcze 8.biologiczne podstawy rozwoju i zachowania 9.psychologia wartosci 10.historia mysli psychologicznej 11.ochrona wlasnosci intelektualnej 12.socjologia 13 technologie inf 14 no i WF :D

Gość ja skonczylam pedagogike
ta Akademia Pedagogiki Specjalnej to najlepsza szkola w Polsce. co do specjalnej.

Gość jagoda.malina
na APS jest niewątpliwie mniejsza konkurencja niż na UW ;)

Gość karooolcia2@op.pl
A UKSW jak stoi z psychologia nie wiecie czy duzo chetnych, moze macie jakichs znajomych tam?

Gość no wlasnieee
wcale nie jest tak ciezko.. powiedzialabym, ze akurat dla mnie to najlatwiejszy kierunek.. dlatego, ze mnie to pociaga. z przyjemnoscia chodze na wyklady.. czytam ksiazki.. itp. nawet nadprogramowo się tym interesuje. niedlugo mam sejsie i mam do napisania tylko 2 egzaminy. pozostalych juz nie pisze, bo albo zdałam na zerówkach, albo pisałam bardzo dobrze kolokwia i mnie prof zwolnił. a z jeszcze innym profesorem się dogadałam, zeby mnie wczesniej zaliczył... i mnie ustnie już w maju przepytywał :D z tego co wiem ta moja kolezanka z pedagogiki się przenosiła to nie dosc ze musiałą miec u siebie wysoka srednia to na dzien dobry zdac egzaminy któe były zaległe, ale nie wszystkie.. dali jej tkzw warunki.. czyli częśc przedmiotów musiała zaliczyć w trakcie trwania trzeciego i czwartego semestru umawiajac sie indywidualnie z wykladowcami.

Gość jagoda.malina
co pedagogiki specjalnej na APS - też gdzieś słyszałam, że jest najlepsza. ale nie wiem, jak z innymi kierunkami tam, zwłaszcza z nowo powstałą psychologią. co do psychologii na UKSW - znam jedną osobę, która się stamtąd na UW przeniosła, bo się jej nie podobało ;) ale to tylko jedna osoba, więc nie można generalizować.