Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia432

Kiedy rodzice płaca alimenty za swoje dzieci

Polecane posty

Gość gosia432

Tak tylko teoretycznie pytam bo dziś sie wywiązała taka dykusja jak byłam z kumpelami na piwie. i jedna koleżanka opowiedziała o swojej sasiadce która ma dorosłego (niecałe 20 lat) syna który lata za pannami, co tydzień to inna, prezerwatywy walają sie po jego pokoju , wogóle to taki typ ze wszystko ma gdzieś, matki też zbytnio nie szanuje. I ta matka boi sie ze on w końcu wpadnie z jakąś laską której właściwie nie będzie znał, wypnie sie na nią a jak ona np by zrobiła mu sprawe o alimenty to on wykaże ze jest na utrzymaniu rodziców (w tej chwili pracuje ten koleś ale to przeciez łatwo można zmienić) i co wtedddy? ta starsza kobieta co zarabia najniższą krajową naprawdę by musiała płacić za niego alimenty? a on w tym czasie bzykałby następna panne która mogłaby być zaraz w ciąży? Chyba tak nie powinno być? Chyba są jakieś tylko uzasadnione przypadki w których rodzice przejmują zobowiązania alimentacyjne swoich dzieci? Wie ktośjak to jest?

Jeśli facet nie płaci alimentów na swoje dziecko i komornik nie może ich ściągnąć to sąd może nakazać płacenia alimentów przez rodziców ojca.

Gość gosia432
No niby tak ale jak facet nie płaci bo nie może np chory jest czy bezrobotny (naprawde nie może znależć pracy) ale jak nie płaci bo nie chce i śmieje sie wszystkim w mordę czy wtedy naprawde moga wejśc starej schorowanej kobiecie na i tak głodową wypłatę?

Gość wydaje mi się
że alimenty nie są kara dla faceta za zrobienie dziecka, ale świadczeniem finansowym na zaspokojenie najważniejszych potrzeb zyciowych dziecka. Więc byc może w uzasadnionych przypadkach, obciążenie alimentami może dotyczyc tez innych osób z najblizszej rodziny. Ale na pewno nie wiem, tylko tak się zastanawiam... To matka w imieniu pisze wniosek do Sądu i wskazuje od kogo konkretnie chce alimentów.

Gość wydaje mi się
w imieniu dziecka - miało być

Gość gosia432
No właśnie chodzi mi o te uzasadnione przypadki, bo z tego co przedstawiła moja kumpela to wystarczy ze facet sie wypnie (a dla młodego gówniarza to nie problem) i już wchodza na rodziców . A matka nie ma wpływu na to z iloma partnerkami sypia jej dorosły syn i ile z dzieci narobi