Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nowak-Kowalska222

Chcę dołączyć swoje nazwisko PANIEŃSKIE do nazwiska męża, gdzie, co i jak?

Polecane posty

Gość Nowak-Kowalska222

ktoś się orientuje?

przed ślubem spisujesz takie zgłoszenie czy nie wiem, jak to nazwać, w USC, zaklepując termin slubu i tam podajecie z mężem - jakie nazwisko będzie nosil mąż, jakie żona i jakie dzieci - wtedy decydujecie

Gość Nowak-Kowalska222
Ale w USC w swoim mieście? tam gdzie się urodziłam czy tam gdzie brałam ślub? bo ja już jestem po ślubie i stwierdziłam, że źle się stało, że nie zostawiłam sobie też swojego nazwiska z nazwiskiem TYLKO męża czuję się ciągle jak NIE JA

Gość Diaboł
W USC, przecież przed ślubem podpisujesz czy chcesz zachować swoje nazwisko nie widzę problemu

Tam gdzie bralas slub,przeciez musialas dolaczac metryke urodzenia? Kiedys pisalo sie podania i uiszczalo oplate skarbowa,nie wiem jak jest teraz.

Gość Diaboł
Nie doczytałam, że jesteś po ślubie , to byś musiała załatwić sądownie bo to jest zmiana nazwiska a nie , że chcesz dołączyć swoje

Gość Nowak-Kowalska222
Czyli tam gdzie brałam ślub, ok:) dzięki:) ciekawe ile to trwa?

Gość Nowak-Kowalska222
Kurde, SĄDOWNIE?:O To chyba bardziej skomplikowane? dlaczego sądownie?

To nie zmiana nazwiska,tylko dolaczenie swojego panienskiego,ja odrazu przed slubem zalatwilam ta kwestie,ale wiem,ze sadownie zalatwia sie calkowita zmiane nazwiska,a nie dolaczenie swojego.

Gość Nowak-Kowalska222
Ok, dzięki:) W takim razie podejdę do tutejszego USC i zapytam co i jak w tej sprawie:) Mam nadzieję, że załatwię to tam;) Dzięki jeszcze raz:)

widzę ,ze teraz z tymi nazwisakmi po ślubie to istne cyrki . ciekawe dlaczego kobiety sie na to decydują ?

Nie zgadzam się z tym, że sądownie :-) Wszystko można załatwić w USC tylko trzeba pamiętać, że wszystkie dokumenty po zmianie należy wyrabiać na nowo :-( Ja się nad tym zastanawiam.... A panieńskie mam krótkie - 3 litery :-)

To jest krotkie postepowanie administracyjne,i nazywa sie to fachowo,,wlaczenie nazwiska panienskiego po slubie" a nie zmiana nazwiska.

to nie jest kwestia twojej zgody albo jej braku :) w usc to mozesz złoscić cheć zmiany nazwiska - przed ślubem - dlatego wląsnie urzednik o to pyta .Ale po slubie to jest odrębna ścieszka - i tylko sądownie . A dokumenty i tak musisz nowe wyrobić - czy po zmainie nazwiska w usc - czy po zmianie śadowej - tu nie ma żadnej róznicy :)

Gość gość
Joaśka bardzo mi zależy na dołączeniu nazwiska rodowego!!! powiedz orientujesz się gdzie mam się zgosić?

Gość gość
Joaśka bardzo mi zależy na dołączeniu nazwiska rodowego!!! powiedz orientujesz się gdzie mam się zgosić?

Gość gość
w celu zmiany nazwiska zawsze do Urzędu Stanu Cywilnego w miejscu zameldowania