Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankaaaa65

czy wy mamy macie slowniki ortograficzne? dobra rada

Polecane posty

nfjhfjnjfhkdfn "najgorzej jak ktoś nie wie,że istnieje klawisz Alt" Otóż to!!!! :D:D:D

Gość Mamusienieczka
nie zgadzam się, z wypowiedzią powyżej :) Ponieważ, gdyż, dlatego, że.... nie każdy ma klawiaturę PL - i jestem w stanie tolerować np. pokaz, niż pokasz !!!!!!!!!!!

Gość Mamusienieczka
To było do " Naya29 "

niekotrzy sa dobrzy w matematyce, niektorzy bardzo dobrze znaja sie na polityce, a niektorzy maja ortografie w jednym palcu. szkoda tylko, ze ta znajomosc ortografii nie zapewni wam pieniedzy na chleb.. zreszta nie nasza ani niczyja wina, ze polska ortografia jest taka trudna i nie kazdy sobie z nia radzi.

Gość Mamusienieczka
Zdesperowana Domowa Żona, w żadnej firmie nikt nie potraktuje nikogo poważnie, jak ten nie będzie znał ortografii. Ja jako " szefowa " nie zatrudniłabym głąba.

Gość blekotek
e tam, ja wolałabym zatrudnic kogos znajacego się na swojej robocie i zaprzyjaźnić go z wordem :):)

Gość Mamusienieczka
Ja poleciłabym - przeczytać parę książek - poczytać o zasadach pisowni - zrobić sobie kilka dyktand

Gość blekotek
mamusienieczka, śmieszna z ciebie istotka. Nie sądzę, żebyś się nadawała na jakąkolwiek szefową...

Gość w imię tolerancji nie można
11:46 [zgłoś do usunięcia] Mamusienieczka Zdesperowana Domowa Żona, w żadnej firmie nikt nie potraktuje nikogo poważnie, jak ten nie będzie znał ortografii. Ja jako " szefowa " nie zatrudniłabym głąba. 11:48 [zgłoś do usunięcia] blekotek e tam, ja wolałabym zatrudnic kogos znajacego się na swojej robocie i zaprzyjaźnić go z wordem 11:50 [zgłoś do usunięcia] Mamusienieczka Ja poleciłabym - przeczytać parę książek - poczytać o zasadach pisowni - zrobić sobie kilka dyktand i to są bardzo mądre słowa :) można być super fachowcem a słabym z polskiego ale wtedy taki ktoś stara się :) np pisze w wordzie który mu podkreśli błędy :) można też ćwiczyć ortografię :D ale zwykle tacy ludzie nie są głąbami jak hanusia co jak twierdzi nie ma zamiaru się wstydzić ani zmieniać, to społeczeństwo ma się zmienić i być dla niej bardziej tolerancyjnym :/

Gość w imię tolerancji nie można
dam Wam przykład :) w mojej firmie szukana była osoba do recepcji, niezbyt wysokie wymagania, ale mimo wszystko :) na 10 cv nadesłanych średnio 8 przychodziło z błędami ort, wyobraźcie sobie co działo się z tymi 8 cv? lądowały w koszu, jeśli ktoś jest aż tak ograniczony by nie mieć poczucia wstydu za swoje niedoskonałości to przykro mi pracy mieć nie będzie :) nie dało to gwarancji an to, że zatrudniona recepcjonistka pisze z błędami, bo pisze, ale ma worda, który jej zwraca na to uwagę :)

Gość blekotek
akurat u osoby pracujacej na recepcji znajomość języka ojczystego się przydaje :) Ale wyobraź sobie, że firma poszukuje specjalisty od sapa, czy programisty języka C+. Choćby taki ktos napisał CV z tysiącem błędów to raczej niky nie będzie mu dyktanda robił tylko sprawdzi jego wiedzę z tych dwóch programów. Więc naprawdę, nie przesadzajmy już z tą poprawnością językową...

Gość ja nie wierze że ktoś kto
nauczył się SAP lub C+ nie potrafi pojąc kiedy pisze się u czy ó albo rz czy ż, chcieć to móc :) a jak już nie potrafił się nauczyć to umie obsługiwać worda :D by zatuszować to, że nie umie polskiego :P tak już jest że czegoś trudniejszego ludzie uczą się stopniowo nabywając wiedzę podstawową, zaawansowaną po specjalistyczną, nie można być specjalistą będąc "tłukiem" w życiu, to jak z dziećmi dlaczego dziecko najpierw mówi mama/tata itp a nie chrząszcz brzmi w trzcinie? bo uczy się stopniowo! mój mąż nie umei wcale gotować, jak mówi gotuje wodę na twardo, mogłabym powiedzieć, że jest głupi, bo podstawowej durnej wody na herbatę nie umie zagotować, ale po 1 on się tego wstydzi a po drugie to nie jest tak, że on nie umie bo nie umie się tego nauczyć tylko mu na tym nie zależy i nie chce :) trochę ironiczny przykład, bo tak serio to on nie umie gotować ale np 2 daniowego obiadu, wodę czy jajecznicę itp jakieś proste rzeczy umie :) dla mnie zrobienie błędu w wyrazach trudnych jest jak przygotowanie sałatki wieloskładnikowej, ale sadzenie byka podstawowego pisząc "błąt" to jak nieumiejętność ugotowania parówki :/ albo zalania "gorącego kubka" ktoś tu pisał że polski język ma trudną pisownię, jak każdy :) co byście powiedzieli o chińskim? jakoś są ludzie i to bardzo dużo w obecnym świecie co włądają biegle w kilku różnych językach i błędów nie robią :) i jakoś tez tak się dzieje, że rodakowi się błedy wytyka, pamięta a obcokrajowcowi ujdą bo to logiczne, że trudniej nauczyć się języka obcego niż tego który słyszy się od niemowlęcia :)

Gość takie tam gadanie
Jeśli ktos nie czyta książek, czy czasopism to prędzej czy później błędy zacznie robić- proste! A nie każdy ma czas i ochote książki czytać. Nadgorliwość jest gorsza niz faszyzm drogie kafeterianki- dajcie już spokój ludziom, którzy nie potrafią pisać poprawnie. Jaki to jest problem? Ludzkość na tym ucierpi? Nie przesadzajmy. Ktoś tutaj podał przykład szefa, debila według Was. Jeśli człowiek jest w czymś dobry, zna się na swojej robocie głupota jest wciskanie mu ksiażek i testowanie za pomocą dyktand.

A co? Nie jestes w stanie zrozumiec przeslania jesli ktos zrobi blad ortograficzny albo gramatyczny? Oj, ciezko ci byc w zyciu musi :SD Pozdrawiam.

To po co wy same chodziłyście do szkoły? Po co własne dzieci zaganiacie do lekcji skoro wysłowienie się po polsku to nic ważnego? Nie zapisujcie dzieci do szkół, nie uczcie ich niczego i po sprawie. Skoro matki mogą być głąby i analfabetki to z jakiej racji dzieci torturować i kazać im poprawnie pisać?

"blekotek nie rozumiesz tego, że znajomość języka ojczystego to podstawa wiedzy ? jak chcesz się dogadać z taką osobą? ja sobie wyobrażasz pracować z kimś takim? pomyśl jakby wyglądała Twoja praca gdybyś nie umiała pisać? sądzisz, że osoba która pisze z błędami jest mądra? w jakiej dziedzinie? jak można poważnie traktować kogoś kto mówi i pisze niepoprawnie? chciałabyś mieć taką nauczycielkę w szkole? chciałabyś być obsługiwana w urzędzie czy banku , czy przez takiego lekarza? itd... bo ja nie, nie ufam takim osobom, w ich wiedzę nie wierzę, skoro nie umieją nauczyć się najprostszych zasad pisowni to jak mogą nauczyć się np medycyny :/" niestety z przykrością stwierdzam, że w moim otoczeniu, aż roi się od takich osób, jednak brak znajomości zasad językowych (nie tylko ortograficznych) to naprawdę nie jest ich największa przywara. Z reguły mają się świetnie, dobrze zarabiają i mają ludzi od tego (np. mnie), żeby poprawiać ich błędy. A jeśli chodzi o zasady wpajane w szkole, do których tak często się odwołujecie, to nie macie racji. Sądzę, że nie orientujecie się jaka jest teraz podstawa programowa i jakie miejsce zajmuje obecnie w edukacji ortografia i poprawność językowa.

Gość niedorzeczna paplanina
ankaaaa65 - Jak usilnie próbujesz nauczyć użytkowników kafe poprawnej pisowni, to sama świeć przykładem. Zdanie wielokrotnie złożone bez żadnego znaku interpunkcyjnego? Toż przecież to największy imbecylizm. Żałośni jesteście.

Gość Alexxxxxxa
Dla mnie sadzenie byków i ortów w każdym słowie to brak kultury i niechlujstwo. Coś jak chodzenie z tłustymi włosami i w brudnych butach. Fakt, ludzkość od tego nie ucierpi (jak ktos błyskotliwie zauważył), ale ta osoba sama sobie wystawia świadectwo. A ocena na tym świadectwie jest mizerna. :o

Gość stary tygrys:-)
A ja sadzę błąd na błędzie :)I od urodzenia tak mam, czytanie ksiarzek nie pomaga. W pracy ta umiejentnosc mi niepotrzebna i chwała Bogu. Nie przesadzajcie! Zal mi was skoro wartość człowieka oceniacie przez pryzmat jego znajomości ortografi.

Gość boszszszszszszszszsze
jakie wy wszystkie madre jestecie:D Masakra:O Jest ktos madrzejszy od was? Gdyby w tym kraju bylo tak wielu wybitnych ludzi jak Wy tutaj drogie mamy, to nie byloby u Was takeigo dziadostwa!!!!!!!!!!!!

Gość boszszszszszszszszsze
Ogolnie wiadomo, ze matki sobie do oczu skakaja, zeby pokazac ktora lepsza, ktora lepiej dziecko wychowuje, ktora jest najmadrzejsza:O Usprawiedliwiaja Was jedynie hormony laski:O Bo cala reszta to dla mnie glupota:O

Piszę poprawnie po polsku! Witajcie miłośnicy poprawnej polszczyzny Język Proponuję Wam akcję sprzeciwu wobec ludziom anty-gramatycznym! Jeżeli: * piszesz poprawnie gramatycznie posty * robisz minimalnie mało błędów * nie lubisz anty-ortografii... wklej ten kod do swojego podpisu: Kod: Kod: http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF [url=http://tnij.org/pisownia_pcf]Piszę poprawnie po polsku. Pokaż, że jesteś poprawny gramatycznie! (link podany w powyższym kodzie przekierowuje do tego tematu). [UWAGA: jeżeli raz na jakiś czas strzelisz babola, to przecież nic się nie stanie, bo nawet najlepsze orły mylą się...] [UWAGA 2: nie jest to protest wobec wszystkim chorobom DYS-, jest to sprzeciw ludzkiemu lenistwu, bo komuś nie chce się napisać poprawnie posta...] "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

Gość KLAWISZ ALT
"najgorzej jak ktoś nie wie,że istnieje klawisz Alt" :D :D :D ahhhahhhahhahhhahahhaa co mi da klawisz alt jak ja nie mam polskiej klawiatury? óó