Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

shodanka

Moja 13 letnia córka chce zacząć współzycie. Co robić?

Polecane posty

Witam, Jestem cala roztrzęsiona nie wiem, co robić. Mam 13 letnią córkę, byłam pewna, że mamy dobry kontakt z sobą biorąc pod uwagę wiek dojrzewania aczkolwiek żadna z matek nie wie, co tak naprawdę siedzi w głowie jej dziecka. Córka powiedziała mi, że spotyka się od 2 m-cy z kolegą z klasy, że to jej chłopak, 3 dni temu pierwszy raz się całowała, o czym mi powiedziała, cały czas tłumaczę jej, że ma dużo czasu na sprawy, że miłość jest najważniejsza, na co ona odpowiada Mamo no przecież wiem, daj spokój, więc traktowałam to wszystko tak niewinnie. Dzisiaj coś mnie tknęło, weszłam na jej gg i przejrzałam archiwum a szczególnie korespondencję z jej chłopakiem. Serce mi stanęło, moje dziecko przeklina na maxa, używa wulgaryzmów, okłamuje mnie, ponieważ okazało się, że jak nie ma mnie w domu on bywa u Nas, mimo, że właśnie dzisiaj wręcz podniosła na mnie głos jak zapytałam czy do domu ktoś przychodzi jak mnie nie ma. Jednak to nie jest najgorsze, moje dziecko zaplanowało sobie, że na obozie, na który jak się dowiedziałam jadą razem straci dziewictwo. Nie wiem, co robić, nie wiem jak zareagować, co powiedzieć? Przecież to jeszcze za wcześnie.

Gość NicNieZrobisz
wytłumacz, że to boli,że jest duże ryzyko ciąży, naopowiadaj głupot i powiedz, że pójdziecie do ginekologa jak się tylko o czymś dowiesz.

Gość jfdhkjghkjasbjv
nie pusc gówniary na oboz

Gość kaska546433
boze co to sie dzieje teraz :)

13latka?prowo chyba.a jesli nie to nie puszczenie na obóz nic nie da,bo jesli bedzie to chciała zrobic zrobi to i tak,gdzieolwiek,chocby tobie na złosc.uswiadom ja o ciązy,antykoncepcji itd,powiedz jej ze ma jeszcze czas,ale nie krzycz na nia bo zamknie sie w sobie i stracicie kontakt.porozmawiaj z nia zyczliwie...13 latka????

Gość extrakt z pindoura
Najlepiej nie pusc jej na oboz, chociaz ona wtedy domysli sie, ze wiesz o jej planach i straci do Ciebie zaufanie. A jesli jednak pojedzie, to powiedz jej, zeby nie dala sie poniesc uczuciom, bo seks przed pietnastym rokiem zycia to wg prawa pedofilia i jej chlopak moze miec z tego powodu duze problemy pomimo tego, ze sam jest w podobnym wieku. No i oczywiscie, ze to o wiele za wczesnie dla niej i ze jesli pozniej bedzie chciala rozpoczac wspolzycie, to moze liczyc na Twoja pomoc, jesli chodzi o dobor antykoncepcji, wizyte u gina itd. Nie wiem, czy to poskutkuje na zbuntowana malolate, ale moze sie uda.

No bez przesady. Na twoim miejscu zrobiła bym jej awanturę . Zabroniła spotykać się z tym chłopakiem skoro ma na nią zły wpływ i na obóz za żadne skarby nie puściła. Kiedyś Ci za to może podziękuje.

Powiem Wam, że naprawdę to trudny temat, wiem, że jak zabronię jej pojechać na obóz to nic nie da, muszę jakoś do niej dotrzeć.

Gość kfkjlvhfdhhgfj
Nic nie zdziałasz;/ ona i tak zrobi co zechce. Najgorzej jest zabraniać. JA w wieku 14 lat tez miałam głupie pomysły, byłam zakochana. Ale sama się opamiętałam. Gdyby mi wtedy ktoś ograniczył wolność to na złość zrobiłabym to czego mi nie wolno

Czarna porzeczko, wyobraź sobie, że z tekstu który przeczytałam wynika, że to moja córka go namawia.

Gość jeśli to prawda to myśle sobie
że dziewczynka po prostu boi się Twojej reakcji i woli nie zaczynać tematu. Przecież przychodzenie chłopca do domu to nie jest wielkie wykroczenie, ale widocznie jej zdaniem zareagujesz na to nienajlepiej, więc nie utwierdzaj jej w tym przekonaniu. Przeklinaniem też bym się nie martwiła, bo z tego się zwyczajnie wyrasta. Oczywiście warto uświadomić jej, że rozpoczęcie współzycia jest niebezpieczne i nielegalne.

jak wy sie teraz patyczkujecie z tymi dziećmi... Skoro robi takie rzeczy to awantura sie nalezy i szlaban porządny! a nie bac się, ze stracicie zaufanie dzieci, bo kiedy mają w planach takie głupoty to nie zasługują na wasze zaufanie!!

,,uświadom ja o antykoncepcji'' to swoją droga ale 13letni dzieciak??? z 13 letnim dzieckiem?? Ja bym jej na ten obóz nie puściła może to i nic nie da ale może wtedy coś do niej dotrze a może po upływie daty obozu ,,rozejdą się'' i będzie kłopot z głowy.

shodanka- musisz jakoś do niej dotrzeć bo ma spaczone poglądy na ten temat chyba. Ja w jej wieku nie wiedziała chyba co to sex jest :D nie wiem musisz przeprowadzić z nią długą rozmowę. Najlepszym sposobem było by puszczenie jakiegoś filmu o młodych mamach jak marnują sobie życie. Ale nawet jak mówię młode mamy to myślę o dziewczynach w wieku 17 lat a nie o 13 letnim dziecku :o Nie wiem jak mogło dojść do tego ,że takie dziecko ma tak spaczone poglądy na świat.

Gość kfkjlvhfdhhgfj
aaa właśnie jeśli zaczniesz jej wszystkiego zabraniać to ją to tylko bardziej nakręci. Ich "miłość' będzie wtedy taka ważna, wielka bo zakazana. Najlepiej zyskaj zaufanie córy. Jeśli będzie chciała się z nim przespać to się prześpi. Ale Ty miej z nią jak najlepszy kontakt w razie gdyby zaszła w ciąże żeby głupot nie zrobiła.

Gość No bez przesady
spotykanie się z chłopakiem samo w sonie to nic złego. zabranianie spotykania się z nim nic nie da , bo zakazany owoc lepiej smakuje. Co do przychodzenia chłopaka do domu, to może zamontuj kamere w domu, oczywiscie mówiac , ze to dal bezpieczenstwa, jakby się ktos włamał.

kfkjlvhfdhhgfj - co ty pierdolisz za przeproszeniem. Można pozwolić przespać się córce z chłopakiem jak ma 17 czy 18 lat ale kurde 13 letniemu dziecku? do cholery co się z tym światem dzieje. W razie jakby w ciąże zaszła to trzeba mieć z nią dobry kontakt no nie rozśmieszaj mnie. Ona sama na świat przyszła 13 lat temu :o

Po pierwsze, to nie miałaś prawa przeglądać jej archiwum i wiadomości. Po drugie, ma powody, by Ci nie ufać. Po trzecie, nie puszczenie na obóz nic nie da, bo jak będzie chciała, i tak to zrobi. Po czwarte, dawanie kar, zabranianie spotkań z chłopakiem nic nie da. Teraz idą wakacje. I co? Nie puścisz jej z domu? Całe 2 miechy będzie siedzieć w domu? A jak przyjdzie rok szkolny, zacznie się urywać z lekcji, by się widywać z chłopakiem. To się odbije na jej ocenach i średniej. Ja na Twoim miejscu szczerze z nią porozmawiała. I o miłości i o współżyciu, antykoncepcji. Zaczęłabym coś w stylu "widzę, że traktujesz tego chłopca poważnie. Pogadajmy jak kobiety/matka z córką". I spokojnie bym jej powiedziała, że chłopak może ją wykorzystać, zostawić, a ona może cierpieć, że seks to coś wspaniałego, ale trzeba to zrobić w odpowiednich warunkach, nie z byle kim. A że jeśli się już na to zdecyduje - i tu gadka o antykoncepcji.

Gość samir strach cie obleciał?
rany :-O kolejny powód do mojego archiwum dlaczego nie chcę mieć dzieci! :-O Jak miałam 14-15 lat to zaczęłam spotykac się z chłopakiem z klasy i najwięcej na co sobie mogliśmy pozwolić i co w ogóle nam do głowy przyszło do trzymanie się za rączki i dawanie sobie niewinnych buziaków :-D co to się teraz dzieje???? szczerze? współczuję Ci :-( musisz wybrać ostrą awanturę, tak żeby popamiętała ja na całe życie, albo spokojną dorosłą rozmowę - ale to Ty znasz swoją córkę i wiesz, jak na co zareaguje.

Gość zbita z tropu:P
pozostaje tylko rozmowa modlitwa -ze masz mądrą corke:) tłucz jej do głowy,zeby czekała..nie mowie do konca zycia-ale jest jeszcze dzieckiem i ma czas...a zrobic to tylko po to bo to modne lub kolezanki sa po...to najgłupsza rzecz jaka moze zrobic...poza tym powiedz jej ,ze rozumiesz ,ze jest juz prawie dorosła i ze chce robic dorosłe rzeczy-ale ze WIERZYSZ ZE BEDZIE WIEDZIALA KIEDY NADEJDZIE ODPOWIEDNI CZAS NA SPRAWY MILOSCI I SEKSU.i ze jej ufasz.i wiesz ze jest madra kobieta..a nie głupim dzieckiem -ktory dla głupiego szpanu robi głupie i niebezpieczne rzeczy... wbijaj jej zaufanie i takie tam...ale badz tez czujna.wspomnij tez o ciazy i adis i innych chorobach..nie zaszkodzi..pozdrawiam:)

Tak tak nie ma prawa przegladac, ale kto bedzie ponosił odpowiedzialnosc za czyny córki?? i kogo beda oskarzac za złe wychowanie? matke! wiec nie wyjezdzajcie tu z wychowaniem bezstresowym bo ja bym wpierdol spuscila i na tym by sie skonczylo bzykanie

Nie ma prawo przeglądać archiwum :) i musi dać jej wolny wybór czy uprawia sex czy nie:) ale jak zajdzie w ciąże to ona na siebie weźmie to dziecko bo jej dziecko samo jest dzieckiem !!!

moim zdaniem musisz działać ostro i bez skrupułów, lepiej gównierze zrobić szlaban na 2 miechy niż za 9 miesięcy wychowywać jej dziecko i wstydzić się :-O

Gość No bez przesady
jesli chodzi o rozmowe to lepsza jest chyba jakas dyzkretna forma rozmowy. zapytaj czy cieszy się ze jedzie na obóz, czy wie co będzie robic na obozie itp

I co? Przez 2 miech nie wypuści dziecka z domu, choć są wakacje? A w roku szkolnym dziewczyna zacznie się zrywać z lekcji dla tego chłopaka i odbije się to na jej ocenach

Gość zbita z tropu:P
mnie rodzice powiedzieli krotko-jak zajdziesz w ciaze to za prog i sama sobie radz-nie masz rodziny....poskutkowało..do 19 roku zycia nawet nie myslałam o tym....bałam sie ze sama bede musiała sie o siebie martwic a jeszcze 17 lat temu było o co...dzis...watpliwe ze moje dziecko by sie przejeło...:(

Powiem Wam, ze ja jestem tak samo zaskoczona jak Wy, tyle rozmów ile ja z nią przeprowadziłam na temat, kupowałam książki, bo czasem dzieciom się wydaje(pamiętam), że rodzice to opowiadają same nudy, więc jak przeczytają taką niezależną książkę to inaczej dotrze, ale jak widzę słabo to wyszło.

weź nie pierdol że nie ma prawa zaglądać w archiwum :-O nie bądźcie bardziej święci od papieża :-O Autorko bardzo dobrze, ze zaglądnełaś, może trochę szkoda, ze tak późno!

Gość mamytenproblemha
Ja rozpoczęłam współżycie mając 14 lat, nie żaluję, bo miałam podobną sytuację, ale z wycieczką szkolną i matka mnie uświadomiła..