Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Coralick

Do obcykanych Mamusiek... pomocy!!

Polecane posty

Dziewczyny, sprawa sie ma nastepujaco... Szwagierce urodzila sie mala dziewuszka i troche sie porobilo... Postanowila karmic piersia, ale to nie takie latwe i przyjemne... Miala juz dwa zapalenia piersi, popekane sutki i w efekcie brania antybiotykow (na te bidne cycuszki) grzybice.... Mamy... Mamuski Podsuncie pomysly na to jak karmic, jakich potraw sie wystrzegac aby przeciwdzialac kolkom i zaparciom... Pewno znacie tysiace sposobow, a ja jako jeszcze-nie-mamusia nie wiem jak jej pomoc Dzieki dziewczyny

Gość akrylik
przede wszystkim dziecko musi wziac do buzi cala brodawke, a nie tylko sutek...

hehe jesli chodzi o diete to chyba nic nie mozesz bo wszystko szkodzi :/ ja karmilam 2 tygodnie do mialam zapalenie i pokarm mi sie zatrzymal, w dodatku maly nie chcial ssac piersi, wiec musialam odpompowywac :/ okropienstwo... bol i nic wiecej.

no chyba nic to za malo!? chodzi mi o to co jest niewskazane podczas karmienia... wiem, ze karmi dziecko 2 godziny! to chyba stanowczo za dlugo, moze dlatego tak sie dzieje?

Gość lizaczekk
pierwszy raz słysze o diecie ktora przeciwdziała kolkom.....

no przede wszystkim nie moze jeść wzdymajacych rzeczy to oczywiste, jak karmi co 2 godziny to dobrze, moj synek wisiał na cycu 24h na dobę, więc niech sie cieszy;) jak kolka juz jest to stosować dużo herbatki z kopru włoskiego, infacol, boboticon, espumisan, simeticon... w cholerę tego jest, a poza tym pomaga masaż brzuszka, ciepłe okłady i noszenie brzuszkiem do dołu.

to swietnie lizaczek bo ja jako nie-mama mam tez tak samo blade pojecie o tym jak ty... Nie CO 2 godziny... tylko za kazdym razem PO 2 godziny!!! 2 godziny przy cycku non-stop!

a to te farmaceutyki to od ktorego miesiaca... bo ten maluch ma dopiero 1,5 wiec nie wiem czy espumisan to wskazane?

Gość wspinajaca wspinaczka
niech kolezanka sprobuje sobie odciagnac troche mleka i zobaczy ile sie tluszczu jej zbierze (tak mi radzila polozna), po jakis 2 h powinna miec juz tluszcz .... moze jest zbyt tluste? Ja wiem, ze zaraz na mnie tu naskocza, ze nie ma tlustego ani chudego mleka, ale niesttey JEST!!! Ciekawe czemu kiedys bylo, a teraz nagle nie ma :/ widocznie nasze matki byly mutantami :) poza tym moze dziecko nie potrafi dobrze chwytac piersi, niech kolezanka odciagnie tez mleko i poda je dziecko z butelki, moze bedzie dziecku latwiej wypic i sie przy tym naje, bo z piersi niestety tak latwo nie leci ..... ja tez malo co jadlam a maly i tak mial zaparcia, ale kolek klasycznych niemial. Niech mama podaje dziecku herbatki z koperku i sama niech tez pije, podobno lagodza w niektorych przypadkach kolki, ale dobrze jest robic masaz brzuszka i przykladac ciepla pieluszka chociazby tak jak napisala wczesniej jakas dziewczyna ....

Gość stronka o proporc.
moze jesc wszystko!ja jadlam normalnie od samego poczatku-fasole,kalafior,pilam cole i dziecku nic nie bylo. za kilka lat w polskich poradnikach pojawia sie rady na temat diety podczas karmienia,ktore beda negowac wczesniejsze zalecenia co wolno a czego nie-bo bedzie mozna wszystko! diety sa przeznaczone tylko dla matek dzieci bardzo wrazliwych.

Ja napisze podobnie jak dziewczyny wyżej. -dziecko musi mieć w buzi nie tylko sutek ,ale i brodawke, powinno byc słychać jak przełyka mleczko ,albo takie postekiwania(tzn że ssie mleko ,a nie śpi przy piersi bo na to wyglada )jeżeli nie ciagnie dziecko ,a tylko sobie trzyma nalezy malego palca włozyć w kącik ust dziecka i wtedy ono pusci brodawke i mozna wlożyc smoczek. -co do diety to wiadomo napoje bez kofeiny, gazu , cytryny ,w ogole lepiej bez cytrusów - jedzenie nie wzdymające, najlepiej gotowane czy na parze :)

Gość akrylik
bardzo wazna jest technika karmienia... jesli dziecko je 2 h to znaczy ze jest caly czas glodne

Gość stronka o proporc.
cma-wyjedz zagranice-bedziesz mogla jesc wszystko na co masz ochote:):):)a twoje dziecko bedzie tak samo sie rozwijac jak polski niemowlak. podam przyklad:dzieci na mleku modyfikowanym rowniez miewaja kolki.wiec to nie zalezy od tego co je matka,ze dziecko ma kolki. po prostu ma jeszcze niedojzaly uklad pokarmowy.

Gość akrylik
jakto 2 h? dziecko powinno jesc co 2-3 h wiec to dziecko musi non-stop wisiec na cycu...

Gość akrylik
w tym wieku nie dokarmia sie, bo wtedy pokarm z piersi przestaje miec wogole znaczenie, bo zanika i robia sie zapalenia i inne takie... lepiej zdecydowac sie, czy sie wogole chce karmic piersia

sory dziewczyyny, ze sie wczoraj nie odezwalam,mala awaria w domu... :) akrylik....w jakim wieku sie dokarmia? ty mowisz o wieku matki czy dziecka? i jakim zaniku pokarmu? sory, ale piszesz tak chaotycznie, ze nic nie rozumiem. dziewczyny, dzieki za rady... jesli macie jeszcze jakies asy w rekawie to bede wdzieczna, kazda informacja na wage zlota :)