Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lunia92

soczewki kontaktowe

Polecane posty

witam wszystkich... mam zamiar zacząć nosić soczewki kontaktowe bo mam już dosyć okularów... zdecydowałam się na miesięczne... jakie polecacie? jeśli mam tak zwaną suchość oka?

Gość soczeki/okulary
ja tez mam suchosc oka i niestety codziennie nie chodza w soczewkach, tylko jak mam troche wolniejszy dzien i nie musze za duzo siedziec przy kompie i ksiazkach. na poczatku zaproponowali mi Bausch And Lomb ale niestety zupelnie w nich nic nie widzialam teraz mam CIBA VISION, ale co jakis czas wkrapiam sobie kropelki i jest ok

Gość uuuppuuuppppuuuu
acuvue oasys uzywam od jakichs 2 lat a biore tabletki anty i tez mam suche oko rewelacja te soczewki

Gość jiohoji
zdecydowanie nie polecam miesiecznych, nabawisz sie tylko po jakims czasie uczelnia. Po pierwsze musialabys dwa razy dziennie je codziennie pucowac(uwierz, po 2 tygodniach nie chce ci sie tego robic jak cholera, szczegolnie przed snem), po drugie nigdy ich doskonale nie wyczyscisz. Najlepsze sa dziennie i wcale nie takie drogie.

Gość jiohoji
jak ktos ma jeszcze problemy z suchoscia oka, siedzi duzo przed komputerem, to predzej czy pozniej takie soczewki beda powodowaly dyskomfort. Tak byl oze mna i wszystkimi moimi kolezankami. Ja nosze dziennie i to tylko przez jakies 5-7 godzin dziennie, a i tak mam pod koniec dosyc.

nie stać mnie na dzienne soczewki opakowanie kosztuje koło 100zł to zdecydowanie za dużo jak dla mnie. być może nie możesz nosić soczewek skoro masz dosyć po paru godzinach. nie każdy musi dostać uczulenia

Ja mam miesięczne PureVision. Są świetne, zapominam, że je noszę. Oczywiście pod koniec dnia oczy są trochę wysuszone, ale wystarczy, że zakroplę je płynem ReNu, który używam do czyszczenia soczewek (tak mi poradziła okulistka) i do końca dnia jest super. Swoją drogą, kiedy zaczęłam nosić soczewki to była jakaś masakra. Oczy mnie bolały, bo były delikatne i soczewki po prostu dawały taki efekt, jakbym cały czas miała coś w oku. Na szczęście po jakimś tygodniu się przyzwyczaiłam.

lidka :) widocznie oczy muszą się przyzwyczaić :) mam dylemat między tymi co ty masz a air optix...

Ja noszę te PureVision, bo tak poradziła mi okulistka. Powiedziała, że w nich oko ma najwięcej tlenu bo najbardziej "oddychają". Nie mam porównania z innymi, bo soczewki noszę tylko rok, ale nigdy nie zamieniłabym ich spowrotem na okulary - koszmar. ;)

właśnie wiem :) lubię oglądać telewizor na leżąco ze swoim skarbem a tak nawet położyć się nie można z okularami... więc mówisz że te purevision są dobre?

Tak, oczywiście jak dla mnie, bo wiadomo, że każdy reaguje inaczej. Wiem jak to jest oglądać cokolwiek na leżąco w okularach - wieczne poprawianie, czyszczenie "bo się czymś pobrudziły", w ogóle cyrk. ;)

dokładnie :) nawet poprzytulać się nie można bo okulary przeszkadzają... i "uważaj kochanie na okulary" nie mam problemów z dotykaniem gałki ocznej :) nawet okulistka mi powiedziała że ładnie trzymam oczy w miejscu i nie powinnam mieć problemów

Dokładnie. Ja jak najbardziej polecam soczewki, zwłaszcza latem - okulary zsuwają się z nosa i w ogóle taki straszny dyskomfort. Zresztą okulary przeszkadzają też w inne pory roku - deszcz, śnieg, mróz i zaparowane szkiełka, czyszczenie tak, żeby ich nie zniszczyć. Nie pożałujesz jeżeli się zdecydujesz na soczewki. Oczywiście wiadomo, że są o wiele droższe niż okulary, ale chyba za święty spokój warto zapłacić większą cenę.

wiesz te co używasz kosztują w granicach 60zł... to nie dużo na trzy miesiące spokoju :)

Moje są trochę droższe niż te zwykłe (chyba 30 zł) bo mam jeszcze astygmatyzm. Ale i tak nigdy nie zamieniłabym ich z powrotem na okulary.

aha... no ale to i tak nie duży koszt za taką wygodę chyba się skuszę na te co ty masz...

Porozmawiaj z okulistą, on powie Ci wszystko dokładnie (no i fachowo ;) ). Dla mnie jednym z plusów jest też to, że mam co pół roku wizyty obowiązkowe (przynajmniej wiem, czy wszystko w porządku), a jeżeli coś stałoby się z którymś z oczu to mogę przyjechać i po prostu wejść bez kolejki. ;) Trochę to egoistyczne, ale przynajmniej wiem, że moje oczy są pod dobrą opieką.

ja byłam u okulisty chyba tydzień temu... w sumie też mi o tych mówiła...

Gość esteee
Ja nosze soczewki juz prawie dwa lata , kolezanka ma bardzo wrazliwe oczy i polecila mi te: http://szkla.com/171_air-optix-aqua-6-szt-rozdajemy-soczewki.html Air Optix Aqua - CIBA VISION. Sa rewelacyjne. Pracuje przy kompie po 8 godzin dziennie, w biurze klima chodzi non stop i w ogole oczy mi sie nie przesuszaja :) w przeciagu dwoch lat moze z 2 razy uzylam kropli, a to tylko dla tego, ze siedzialam przy kompie po 16 godzin dziennie i oczka byly zmeczone :) Nie mialam problemu przeszkadzaniem soczewki w oku na poczatku, jak juz zalozylam to bylo ok :) jakbym nic w oku nie miala ;) Gorzej bylo z zakladaniem :) ale u optyka w kraju, w ktorym mieszkam przy odbiorze soczewek, zamawianych po raz 1wszy Pani pokazuje jak je sie zaklada i jak sciaga na sobie. No i trzeba 3 razy samemu sciagnac i zalozyc soczewki u optyka :) takze oni maja pewnosc, ze w domu nam to wyjdzie. Moj czas to 40min ;) ale dalam rade :) pozniej szlo juz gladko :) Uwielbiam te soczewki i nie zamienilabym ich na inne :) bo idealnie mi pasuja. Tez sa wychwalane przez optykow i nie tylko , ze oddychaja itd ;) naprawde polecam ! Dla mnie rewelka :) :D

estee - mnie zakładać, zdejmować, czyścić soczewki uczyła okulistka. Wydaje mi się to trochę dziwne, że naukę zakładania i zdejmowania miałaś u optyka.

ja w ogóle nie miałam żadnej nauki zakładania... ale okulistka powiedziałą ze dam radę bo nie boję się dotykać oka i ładnie trzymam w miejscu oko

Gość esteee
Lidka2505 - dla Ciebie to moze dziwne, ale tu w UK tak jest :) U Optyka jest okulista :) przy odbiorze soczewek Panie ucza zakladac :) + w UK soczewki sa tylko i wylacznie na recepte :)

Dotknąć oko a założyć soczewkę to dwie różne sprawy. Ja też nie bałam się dotykać oka, a zakładać soczewkę uczyłam się pół godziny. Do tego jeszcze przecież powinni wam przedstawić podstawowe zasady higieny - w jaki sposób czyścić soczewki, jak często zmieniać płyn i pudełeczko, czym grozi niezastosowanie się do tych zasad itd.

Gość esteee
Lidka2505 - w Uk tak wlasnie jest, tlumacza wszystko itp. daja nawet ulotki na temat stosowania, czyszczenia, zakladania soczewek itd :) maja bardzo profesjonalne podejscie do klienta :)

esteee - teraz rozumiem ;) okulista u optyka. Ale tak jak lunia - bez żadnej nauki? Ja nie dałabym rady się tego sama nauczyć.

jakoś sobie poradzę :) sama jej powiedziałam że dam sobie radę może i nie zakładała mi ona ale tłumaczyła jak to się robi i pokazywała ale bez soczewki

Gość esteee
Lidka2505 - mozliwe, ze w Polsce nie wszedzie ucza zakladac soczewki, w sumie ja nie wiem, bo odkad je nosze mieszkam w Uk. W sumie bylam raz kupowac podczas pobytu w Polsce, bo moj szwgier wyrzucil moje po imprezie przez przypadek do smieci ;) mial lekka bombe ;) pozniej maz mnie zawiozl do optyka po soczewki ;) bez problemu bez recepty kupilam 2 szt, jednak na necie sa tansze, bo u optyka dalam za nie 40zl. Soczewki w Polsce moze kupic kazdy, nawet bez wizyty u okulisty.

Gość ja nosze jakieś takie z
acuvue oasis. bardzo dobre.