Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trytrytryutry

co lepiej studiowac ?

Polecane posty

Gość trytrytryutry

biotechnologia olsztyn czy pielegniarstwo tez w olsztynie. jakos do pielegniarstwa bardziej mnie ciągnie ale chyba bardziej oplacalna jest biotechnologia... nie wiem ...

Gość biotechnologia to ani nie
biologia ani technologia. Nie wiadomo co. Nie bądź głupia - idź na pielęgniartswoa. Pracę masz zapewnioną na całym świecie. Wybierz pielęgniarstwo

Gość trytrytryutry
wiekszosc mi odradza... ze niby nie po to bede studiowac zeby przez reszte zycia pobierac krew albo podcierac tylki ludziom w szpitalach... ale z drugiej strony mysle ze nie musze wcale pracowac w szpitalu... juz sama nie wiem... ale jakos bardziej mnie zacheca mimo wszytsko pielegniarstwo... taki metlik w glowie ;/

Gość kobitka 1010101
po pielegniarstwie jest praca,czasem mało płatna ale niekoniecznie,prywatne szpitale,przychodnie,praca za granicą to lepsza płaca.Ale cieżki zawod i niełatwe studia.

Gość 002193
zdecydowanie pielęgniarstwo. po biotechnologii ciężko o pracę.

Gość trytrytryutry
moze jeszcze jakis opinie ?:P

znajome mam i na biotechno oraz pielęgniarstwie. I powiem Ci tak, z praca w PL po biotech jest ciężko znaleźć z tego względu, że w tym kraju nie ma nowych technologii (A ponoć jest to kierunek zamawiany przez ministerstwo :D ) . A studia ponoć łatwe nie są (ale to nieobiektywna opinia). Jeśli chodzi o pielegniarstwo, bodajże to 2 semestr (Gdański Uniwer. medyczny) masz praktyki od połowy semestru w szpitalu. Ogólnie dużo praktyk, i masę wkuwania na pamięć. Logicznego myślenia tam się nie doszukuj. Jak masz zamiar wyemigrować z PL po studiach, to lepiej odłóż pieniądze, zdaj maturę eu i szukaj uczelni gdzie indziej. Pielęgniarstwo bardziej perspektywiczne. I jeszcze jedna sprawa, nie idź na żadne studia, gdzie w nazwie są dwa człony np. fizykochemia itd. :D

Gość trytrytryutry
widze ze wiekszosc za pielegniarswem ;p a dlaczego odradzasz studia o nazwach dwuczlonowych ?:)

lepszy jest już wyrobiona opinia nt. danego typu studiów np. wydział mechaniczny. A z biegiem czasu i potrzeb robisz sobie studia podyplomowe 2 sem-estrowe z "czegoś tam". Wymyślają takie nazwy, aby przykuć uwagę potencjalnych kandydatów, bo coś nowego powstało. A tak naprawdę, przedmioty te same, wykładowcy Ci sami i program prawie ten sam (z liźnięciem czegoś nowego).

Gość trytrytryutry
aha :) dzieki za odp:P czekam jeszcze na opinie innych :)

Gość studentkaaaaaa
Na pielęgniarstwie nauka na pamięć?!?!!!!!! Brak logicznego myślenia!!!?????? :-O Co Wy? Jeśli ktoś jest kujonem i nie potrafi uczyć się "na rozum", to owszem, ale normalni ludzie mogą się tam też popisać. Ja jestem na tym- poszłam z powołania. Jestem zachwycona. BARDZO ciekawe studia, a praktyki! Wow! Polecam, ale tylko ludziom, którzy czują powołanie. Praca po tym na 100% jest :)

Gość phi---
jeżeli studiować, to tylko matematykę...

Gość trytrytryutry
dzięki bardzo :) ja wlasnie czuje ze chyba na tym kierunku najbardziej mi zalezy... ale chcialabym zeby ten wybor byl dobry. a gdzie studiujesz i jesli moge spytac jak zdalas mature ze sie dostalas? ciezko jest sie dostac ?

raczej chodziło mi o to, że jak się czegoś nie nauczysz, to tego nie wywnioskujesz. To nie jest jak z matematyką, że znasz katalog całek i już umiesz (wystarczy pokombinować). Tak samo z wydymała, mechaniką.

Gość kobitka 1010101
ja tez studiuje pielegniarstwo i zadzam sie że trzeba poprostu tego chcieć :).A na studiach jest dużo godzin bo wyklady,cwiczenia,praktyki to troche zajmuje.Ale zawsze praca po tym będzie.

Gość kobitka 1010101
a z dostaniem sie na studia to napisze tak:łatwiej sie dostac,trudniej utrzymać.Ale to zależy gdzie,u mnie łatwo sie dostać bo studiuje w niedużym mieście.

wszystko co chcesz tylko nie w Olsztynie, w tym popier... miescie. Męcze się tam już 2 lata, dobrze ze jeszcze tylko rok został.

Gość studentkaaaaaa
Ja studiuję na UJ. Na maturze zdawałam rozszerzoną biologię i chemię. Z biologii miałam 96%, a z chemii 87, czy 86- nie pamiętam teraz. Początkowo miałam pójść na medycynę, ale w ostatniej chwili zrezygnowałam ze zdawania fizyki, a poza tym zauważyłam, że jest taki kierunek jak pielęgniarstwo :) - wcześniej nie zaglądałam na Wydział Nauk o Zdrowiu. Tak jak wcześniej powiedziałam, poszłam tam z powołania i uważam, że podjęłam bardzo dobrą decyzję. Jeśli chodzi o rekrutację, to jest się łatwo dostać. Nawet rok temu ogłosili dodatkowy nabór, więc spokojnie się dostaniesz. :) Nie jest trudno się dostać, ale za to bardzo trudno jest się utrzymać. Profesorowie na UJ są suuuuper- mówię poważnie. Zależy im na przekazaniu wiedzy studentowi, możesz o wszystko pytać i nigdy Cię nie odeślą do książki. Zawsze pomogą, bo zależy im na dobrze wykształconych absolwentach. Jest oczywiście garstka wrednych doktorków, którzy służą im jako sita- przesiewają rok. :/ Jedno co może się niektórym nie podobać :) to to, że trzeba się uczyć na bieżąco, kolokwia są często przeprowadzane i jeśli np. na fizjologii oblejesz 3 kolosy w roku, to nie dopuszczą Cię do egzaminu= wylatujesz. Niestety kilka osób miało pecha i tak głupio wylecieli :( Ale głowa do góry! Nauka jest bardzo przyjemna, bo jest cholernie ciekawa! :)

Gość trytrytryutry
ja bede jak cos tylko w Olsztynie. ogolnie to chce zlozyc na pielegniarstwo, biotechnologie, dietetyke ( ale w 0olsztynie jest tylko licencjat i musialabym gdzies wyjechac zeby zfrobic magistra), biologie (ale chcialabym specjalnosc biologia molekularna jak cos) i zastanawiam sie nad technologia zywnosci i zywienie czlowieka (troche wydaje mi sie ze jest malo ciekawey ten kierunek i do konca nie wiem czy skladac) co Wy o ty myslicie ?

Gość trytrytryutry
up up

Gość gupeek
po biotechnologii nie jest ciezko o prace... ...po biotechnologii nie ma pracy.

Gość trytrytryutry
up

Gość trytrytryutry
moze jeszcze jakies opinie ?:P

Gość trytrytryutry
up up up

Gość trytrytryutry
dzięki :P ale matma to nie dla mnie :) czy jeszcze jakies opinie ?

Gość trytrytryutry
up up up