Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodalaska23lata

budujemy domek

Polecane posty

Gość mlodalaska23lata

najpierw mielismy wybrany projekt domku 186m2 *z garazem) parterowy z poddaszem uzytkowym ,ale stwierdzilismy ze pod pewnymi wzgledami parterowy jest bedzie lepszy bo: -latweij go ogrzac -na starosc nie bedzie nam sie chcialo latac po schodach -ze schodwo moze spac nasze dziecko -skos bedzie nam przeszkadzal -skos automatycznie zmniejsza metraz wiec zaczelismy szukam parterowego moj maz znalazl 196m2 ale mi sie wydaje za duzy na 3 osobowa rodzine domek posiada:salon z jadalnia i kuchnia , 4 pokoje ,garderoba wielka, kotlownia ,garaz 2 stanowiskowy, 3 lazienki -nabardziej przeraza mnie opcja 3 lazienek -co o tym myslicie??

Gość mlodalaska23lata
łazienka jedna bedzie nasza bo ma przejscie z sypialni do lazienki ,druga bylaby naszej corki a trzecia dla gosci czy lepiej polaczyc bo sa obok siebie i zrobic 2 wieksze:)?

Gość dobry kumpel do łóżka
BUDUJCIE RODZINA CI SIĘ POWIĘKSZY ZA 2 LATA

Gość mlodalaska23lata
nie chcemy wiecej dzieci więc to nierealne:)

Gość liiiiizak
Spoko laska....i tak będziesz musiała dawać dupy za te luksusy więc nastepne dziecko na pewno będzie :classic_cool:

jak nie dziecko to kochek może z wami zamieszka

mam dom parterowy - 140 m i jest nas 4 łazienki mialy być 3 - w tym jedna dla gości ale zrobiliśmy z niej spizanie wychodząc z zalorezenia ,że po pierwsze - skoro cgoście cale lata sikali z nami w jednr=ej lazeince w bloku - to i teraz nie padna :) po drugie - ile czasu tak naprawdę masz usiebie gości potrzebujacych osobnych łazienek ? koszt iwyposazęnie lazienki - to dodatkowe pieniadze . i zgadzam sie z tobą - tak wielki dom dla 3 osobowej roziny - to przesada . Jak sie wprowadziliśmy do naszego domu - to autrntycznei zaczely boleć mnie nogi od lązenia po nim - szczegolnie w fazie przeprowadzki - a i teraz nie jest lzej :) choć oczywisćie to szczegól przy spokoju jaki teraz mamy :)

Gość mlodalaska23lata
bardzo śmieszne;) nie wiem po co te zlosliwe komenatrze ,pytanie atku dotyczy zupelnie czegoś innego

masz dopiero 23 latka do 30 to jeszcze 3 możesz klepnąć

ignoruj trole - to sobie pójdą wakacje juz sieprawie zaczely -to co dzieciarnia ma robić ?:)

Gość mlodalaska23lata
firana dziekuje za odpowiedz:) tez uwazam ze po co nam 3 lazienki ,w zupelnosci starcza 2. a jakie masz ogrzewanie? my chcemy gazowe ja jestem ciekawa jak to wyglada w praktyce ,czy drogo wyjdzie ogrzewanie takiego 196m2 domku bez garazu w sumie 166m2

mam kominek z płaszczem odnym i pompę ciepla . za rok -albo dwa chcemy podłaczyć jeszcze barteie sloneczne zwłaszcza ,zę gmina ma zwracaćcżęsc kosztów tej inwestycjui . podoba mi sie twoje podejście do starosci - my też wybraliscmy dom parterowy wlasnie ze wzgledu na klopoty z poruszaniem sie - kto wie jak będzie nasza starośc - a schody i sa przeszkodą zawsze . o gazie nie ci nie powiem bo sie na tym nie znam - malo tego tu gzie mieszkam dopiero sa przeprowadzane rozmowey o gazyfikacji .

Ja bym na twoim miejscu nie ogrzewała domu tylko gazowym Bo Cię rachunki na gaz bardzo nie mile zaskoczą:-)

kominek z płaszczem wodnym to świetna rzecz - paliszi jednoczesnie masz wodę ciepla i ogrzewanie - ale trzeba pamietać , ze jdnak kominek to bardziej elegancka kotlownia , niestety :)

Gość mlodalaska23lata
firana aha rozumiem my tez chcemy miec kominek dodatkowo ale ogrzewanie centralnemusi byc w kazdym pokoju , ciekawi mnie to bardzo jak to wyjdzie w kosztach .Teraz mieszkamy w bloku w 48m2 i powiem ci ze po takiej ziemie co teraz byla bedzie 2 tysiace doplaty do ogrzewania . Panele słoneczne ,ciekawe rozwiaznie tez nad tym sie zastanwialismy ,moze kiedys wiadomo dom to wielka skarbonka najpierw trzeba wyposazyc w podstawy ,dlugo juz mieszkasz w domku, jak sobie radzisz z porzadkami?;) ( jakie duze mialas wczesniej mieszkanie?)

gdzie tu widzisz trole firana

Firana mam pytanko odnosnie tego płaszcza wodnego? Rzeczywiscie on jest taki dobry w ogrzewaniu?

mieszkam w domu od pażdziernika 2009 - a mieszkanie mialam 67 m . no , nie ma porównania :) wieksza powierzchnia , wiecej pomieszczeń , ogród , taras ,ganek - wiem jak to zabrzmi , ale żeby utrzymać dom w porżadku codziennie pracuje w nim ok - 3 godz - czyli sprawy czysto sprżataniowe :) i wierz mi , nie jestesmy brudasami - moje dizeci sa prawie doroslwe , mam psa - ale samo poodkurzanie podłóg codziennie to ok pól godziny :) ale ja ise nie skarżę - wręcz przeciwnie :)

ja jestem bardzo zadowolona - kominki z płaszczem sa drozsze i wieksze od " zwyklych " kominkow - ale skoro i tak pale w nim to czemu mam nie wykorzystać tej energii na ogrzewanie równiez wody ? a ponadto - kominek nie ma nawiewu ciepłegopoeiwetrz - a co za tym idzie mnie sie kurzy w innych pomieszczenaich

My tez mamy w planach budowe domku narazie czekamy na sprawy papierkowe wiem wiem przed nami jeszcze długa droga Zawsze marzył mi się kominek i dlatego zastanawiam się nad tym płaszczem. A masz jeszcze jakies inne zastepcze ogrzewanie?

Gość mlodalaska23lata
rozumiem :) czyli bedę miala co robic :) az sie boje pomysleć:)

Gość mlodalaska23lata
niunika ,franka moge spytać ile daliscie za dzialke ?:) wiem prytmitywne pytanie ale jestem ciekawa jak stoja dzialki w innych miastach ,napiszecie odrazu jakie duze macie dzialki . My kupilismy tydzien temu 1700m2 za 100zl za m2 czyli 170tys ale w dobrym punkcie jak na nasze miasto;) wlasciwie lekko za miastem

mam pompę ciepła - teraz coraz popularnieejsze rozwiazanie - i zanim dojdziesz do etapu ogrzewania na pewno jeszcze bardziej stanieje :) polecam :) mam ogrzewanie podlogowe - niskotemperaturowe - jak sie nagrzeje powierzchnia ponad 100 - to chwila i jest gorąc nie do wytrzymania :) w sypialni mam ogrzewanie akręcone - nawet jak byly te długie mrozy .

Gość mlodalaska23lata
firana a jaki jest koszt takiego kominku?:)

ja swoja dzilkę - 18 arow kupilam za 18 tys - ale to bylo 4 lata temu :) i jest na obrzeżu dobrze prosperujacego miasta - dzieci maja blisko do szkoly , maz do pracy :)

Ja miałam to szczescie ze działke dostałam w spadku powierzchnia 50 ar Własnie słyszałam że to ogrzewanie podłogowe optymalnie daje większe poczucie ciepła

na razie drewno kupiliśmy tylko raz - za ok 1200 zl - z czego ok 1/3 zostala na ten sezon - ale nie kieruj sie moimi uwagami - bo ja za malo doświadzczenia mam w tej dizedzinie .zresztą i ta zima nie byla " normalna " - ale z drugiej strony kto jej zabroni być takasama na następny rok ?:) ogolnie jesem zadowolona z naszego domu - wprowadzilismy sie i od razu takie ekstremalne warunki - mróz , deszcze ,wiatry - iwszystko działa :)

Gość mlodalaska23lata
no to mialyscie okazyjnie :) tezbym tak chciala:) za ta cene albo za darmo franka a ile cie wyszla budowa domku ze wszystkim?tak na oko?

bo to jest ogromna powierzchnia - i powietrze idzie do góry -ogrzewajać po drodze wszystko . tylko w lazienkach mamy dodatkowo kaloryfery - no , ale tam wiadomo i mokro i ręczniki ...

ok450 tys - z dzialka :) - choć ona tylko przy koszcie dachu to byla pestką :)