Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodalaska23lata

budujemy domek

Polecane posty

Gość mlodalaska23lata
firana a jaki mieliscie dach kopertowy?

i ciagle nie mam wybrukowanej drogi do garażu i przed domem . dfirma króra chciałam i wybrukować 280 m kw chciała 35 tys :)

Firana ale i tak masz orientacje w tym wszystkim ja dopiero zaczynam i mam jeden wielki młyn Tak działka spora dlatego mamy zamiar ja podzielic na pól To My oczywiscie jak dobrze pójdzie tez bysmy chcieli sie wprowadzic za rok na jesien

tak . nasz dom ma ksztalt litery T . to daje dśc skomplikowana więźbę i dach . omal sie perzez ten dach nie rozwiedliśmy ;))

Gość mlodalaska23lata
niunka82 my tez mamy w planach :) za rok na jesien:) hehe mam nadzieje ze sie uda ,zalezy jak bedzie z kasą i pogodą:)

niunika - z calym szacunkiem - nie spiesz sie . jeśli masz mozliwośc - poczekaj , daj murom popracować , zastygnac , ustać sie . to nie jest dobry plan -dom jak najszybciej - o ile ktoś oczywiście nie jest zmuszony . gadalam z różnymi budowlańcami - i oni twierdzą ,zę kiedyś nie bez przyczyny ludzie budowali w lecie , zostawiali na zimę albo i na caly rok - zeby murt osiadły - i dopiero pozniej kńczyli . nasi sąsiedzi zza płotu - dom w pól roku - swieże tynki - nie wysuszone - grzy - w noweym domu . osiadla sćiana - strzeliło pod jej naporem okno - same koszty .

Gość mlodalaska23lata
niunka82 nie mamy dopiero bedziemy dawac do adaptacji projekt(chcemy w nim troche sciany poprzestawiać) , ale mamy miec na poczatku wrzesnia pozwolenia (tesciu ma znajomosci i zalatwi szybciej) ,mamy zamiar do zimy postawic stan surowy

ze wzgledów ekonomixcznych to bardzo dobry wybór - zwarta bryła p nie zpozwala na straty ciepła - a dach - dwospadowy - będzie tańszy niż kopertowy :) tylko kuchnia malutka - zobacz ,ze kuchnia ma taki sam metraż jak korytarz na górze :)

Firana własnie My nie bardzo mamy czasu ehh chcemy w tej jesieni wylac fundamenty i od wiosny zaczac całą reszte To jest dach czterospadowy Chodziło mi o dokumenty typu warunki zabudowy pozwolenie na budowe

Gość duze działki macie i tanie doś
ja mam 12 arów za 150 tys, dobra lokalizacja w miescie 10 km od morza

Gość mlodalaska23lata
niunka82 pozowlenie na budowe powinno byc na poczatku wrzesnia:) aha czyli czterospadowy to drozszy?

Gość mlodalaska23lata
niunikanie i wcztuje sie twoj projekt ,nie wiem czemu

tak - taki dach pochlonie majatek - chyba ,zę zrobićie go z blachodachówki - ale wyglad juz nie tem-n - ale to zawsze mzoan zmienić , przy przyplywie forsy :)

Gość mlodalaska23lata
firana to ile wyjdzie nas dach jak juz straszysz to konkretnie?:)

Gość mlodalaska23lata
faktycznie sporo:) a stan surowy bez okien?pamietasz moze?

ale prawdą jest ,zę na dachu nie należy oszćzędzać - bo co ci po pięknych okanach i ścianach - jak każdy deszcz bedzie siewlewał do domu ?

nie pamietam - ale prawda jest co mówia dośwaidczeni duowwniczowie - koszty naprawdę zaczynają sie jak postawisz mury i dach . koszy stanu surowego wcale nie są przerażajce - cyrk zaczyna sie póżniej .

witam was dziewczyny ja też zastanawiam się nad budową domu z moim narzeczony, tzn. właścwie z fazy zastanawiania przeszliśmy już krok dalej bo mamy już działkę, ale nie taką dużą ja wy bo ok 8 akrów (o ile dobrze kojarze) pustaki i drut, jest już na niej troche pokopane, zrobione odwodnienie (mimo, że właścwie jest ona sucha, mój narzeczony coś tam w niej drynował) a domek planujemy wybudować nie paterowy (nie mamy nawet tyle miejsca- chyba) tylko piętrowy (ok 110 powierzchni użytkowej o ile dobrze kojarze, ale planów jeszcze nie mamy) ze względów finansowych zastanawiamy się nad kredytem rodzina na swoim- byliśmy już u doradców, mamy zdolność kredytową (poza jednym szczegółem- nie jesteśmy małżeństwem :D ) ale jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to... w tym roku wylejemy tlyko fundamenty zrobimy pownice w ziemi i wylejemy płytę, a przyszłym (jak już będziemy mieć pieniądze) to wybudujemy resztę i przykryjemy +stolarka, a w kolejnym roku reszta- prace wykończeniowe, tak by okresie np. kwiecień/ maj 2011- kwiecień/maj 2013 zmieścić się ze skończeniem domu, bo biorąc ten kredyt należy oddać dom do użytku w ciągu dwóch lat co sądzicie o tym pomysle, poroniony, czy nadaje się do wcielenie pozdrawiam : )

cc - a po co ci piwnica - no , oprocz względow praktycznych ? to bardzo podraz projekt - o ok 30 % - nie warto wybudować pózniej jkaś szopę na np. rowery , narżedzia ogrodnicze ? a skor onarzeczony teren drenowal - to pewnie ma podejrzenie ,ze teren jest podmokly - czyli niebezpieczeństwo zawilogcenia istnieje .