Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ymina

Proszę o radę. Drugi pies w domu. Problem z akceptacją przez pierwszego

Polecane posty

Gość ymina

Sytuacja jest taka. Niedawno kupiłam sobie maleńkiego pieska. Moi rodzice mają dużego psa, owczarka niemieckiego. Przez wakacje będę w domu rodziców razem z moim pieskiem. Byłam z nim już wcześniej przez kilka dni. Na początku pies rodziców ciągle łaził za moim, trącał, lizał i był strasznie upierdliwy, ale nie wyglądało to groźnie. Pewnego dnia, oba były w domu. Duży spał, mały przechodził obok i duży nagle się na niego rzucił. Z warczeniem i podniesionym ogonem. Od tej pory zawsze idzie w jego kierunku z podniesionym ogonem i tak dziwnie patrzy :( Już nie pozwalam mu się zbliżać do małego. Teraz jestem znowu w domu u rodziców, z tym że sama bo rodzice pojechali na wakacje. Mam na głowie te dwa psy. Chcę jednemu i drugiemu poświęcić tyle samo uwagi, jednak jak tylko wyjdę z małym to tamten zaraz przychodzi. Mój już nawet nie chce załatwiać się na dworze a już tak dobrze szła nauka :( Trudno mi jest zapanować nad sytuacją. Jak myślicie czy mogłabym na czas jak wychodzę z małym zamykać dużego? Żebym mogła spokojnie bobawić się z nim i żebym mógł się załatwić? Boję się, że to pogorszy sprawe i tamten jeszcze bardziej nie będzie lubił mojego. A może wiecie jak postępować, żeby go zaakceptował? Jeśli nie da rady to wakacji tu nie spędzę, ale przez 10 dni muszę tu być i nie mogę zamknąć mojego na cały czas w domu :( Proszę pomóżcie

Gość ymina
Podnoszę :(

hmm.. dobre by bylo wyjscie na spacer z jednym i drugim na raz.. ale czy utrzymasz dwa psy na smyczy?:) albo jakbys im dawala smakolyki na przemian.. raz Twoja psina, raz pies rodzicow... zeby owczarek widzial , ze ten maly mu w ogole nie zagraza... on jest poprostu zazdrosny, poswiecasz wiecej uwagi malenstwu a on chce zwrocic na siebie uwage, wiem co pisze bo mialam podobna sytuacje:)

Gość ymina
Ze spacaeram razem też jest problem bo mały jeszcze nie chodzi na smyczy. Nie pasuje na niego żadna obroża :P Więc jeden na smyczy a drugi nie też będzie niedobrze. Jeden i drugi bez smyczy też się boję bo mały jeszcze tak średno słucha a duży widzi mnie nie zbyt często więc nie wiem jak by to było z całkoitym posłuszeństwem. Spróbuję ze smakołykami. Dziękuję za radę :)

ale mozesz wyjsc z nimi na podworko bez smyczy... i miec ich caly czas na oku. jak owczarek zacznie wariowac to klasnij w rece zeby wiedzial ze tak nie wolno , a jak bedzie sie dobrze zachowywal to go poglaskaj i daj jakis smakolyk:) moze akurat sie polubia:) powodzenia!

Gość ymina
kocisko dziękuję. Będę musiała spróbować, choć tak się boję, że mnie oleje i zagryzie małego :(

hmmm.. kochanie jak nie sprobujesz to sie nie dowiesz, badz blisko owczarka caly czas... no ja juz nie mam innego pomyslu, :)

Gość ymina
Wybróbuję wasze podpowiedzi, mam nadzięję, że uda mi się coś zdziałać :)