Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kodagau

jak zadbać o rozwój osobisty?

Polecane posty

Gość kodagau

Co każdy inteligentny człowiek wiedzieć powinien? Jakie książki przeczytać, jakie filmy obejrzeć, jakiej muzyki wysłuchać, jakie języki umieć... Mam 22 lata i czuję, że nic nie wiem :( chciałabym się jakoś rozwijać, bo stoję w miejscu, tylko nie wiem jak, od czego zacząć

Gość kodagau
czy poza gimnazjum są na tym forum "ludzie sukcesu"?

często po prostu wystarczy np. chwila refleksji nad filmem który się oglądało, zadanie pytań i próba odpowiedzenia na nie ;)

Gość kodagau
ale najpierw trzeba ten film obejrzeć, książkę przeczytać - tylko jak wybrać z tylu tytułów?

Gość ja polecam ci dobry film
napad lysych na fabryke grzebieni

Gość rozwuj osobisty
co rozumiesz prze to pojecie

Gość kodagau
to co napisałam, żeby "orientować" się w świecie, mieć jakieś swoje zdanie, pasje... A ja stoję w miejscu, mam 22 lata, żadnych pasji, żadnego hobby, wieloma sprawami się interesuję, ale niczego tak naprawdę nie wiem na 10000%. Nie jestem w stanie powiedzieć - tak, z tego jestem dobra, na tym się znam. Moje życie jest puste (pod tym względem oczywiście), bo mam wspaniałą rodzinę, ale to druga sprawa...

Gość kodagau
co jeszcze? chcę aby moje dziecko, gdy nie będzie czegoś wiedziało, mogło przyjść do mnie, zapytać, a ja żebym mogła mu z czystym sumieniem, z pełną, rzetelną wiedzą odpowiedzieć, podsunąć jakieś książki - żeby było ze mnie dumne, żebym nie musiała odpowiedzieć mu - Skarbie nie wiem :( - długo by opisywać czym dla mnie jest rozwój....

nie możesz wiedzieć wszystkiego ale za to możesz odpowiedzieć "skarbie nie wiem ale pomogę ci poszukać odpowiedzi"

Gość kodagau
leviatan - może wszystkiego nie, ale w danej dziedzinie można widzieć dużo, bardzo dużo - a ja nie mam takiej dziedziny :(

Gość don komorra
zacznij sie modlić o dary ducha sw

Gość kodagau
dlatego proszę Was o jakieś pierwsze, warte polecenia pozycje, może one mnie zainspirują, podsuną coś dalszego, przecież to chore, że 22 letnia kobieta, matka, żona 2 dzieci (tak, tak - i jestem z tego dumna, wbrew temu jakie będą następne komentarze dotyczące mojej osoby), nie ma żadnych pasji... :(

Gość nie da rady tak z musu
albo masz pociąg do wiedzy, albo nie. albo jesteś osoba refleksyjną albo nie, byle nie osobąrefleksyjnąinaczej, heheh u mnie to naturalnie przychodzi, od dziecka jestem ciekawa świata. moja 9 córka jest w tym podobna do mnie

polecam: książki geograficzne, jakiś przegląd chociaz ogólny, trochę historii, są piękne wydania, np. poczty królów i książąt, atlasy roślin, zwierząt, coś o religii, oglądaj discovery, itp. czytaj prasę

nawet Galileo się przyda :)

warto wiedzieć co nieco o Prasłowianach, o powstaniach Polski, o rozbiorach, tak ogólnie chociaż. oglądasz 1 z 10?

Gość kodagau
oooo, właśnie o coś takiego mi chodzi :) tylko liczyłam na konkretne pozycje :), ale widocznie muszę poszperać sama... a discovery niestety nie mam :(

Gość kodagau
oglądałam (bo teraz dawno nie widziałam) i przyznam się z dumą, że było kilka/kilkanaście pytań na które odpowiedź znałam :), ale to dla mnie mało :(

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
a co robisz w życiu? studiujesz coś? pracujesz? nie chce cię straszyć, ale jak do tej pory nie wiesz co lubisz robić i co cie pasjonuje to marnie to widzę ja mam 28 lat i nadal nie wiem co lubię i poczucie że na niczym się nie znam nadal mam a coś tam już wiem

ja tez nie znam się na niczym konkretnym tak dokładnie, ale znam podstawy wielu dziedzin i nauk, chemii i fizyki, nawet astronomii, bo ja mam takie naloty - cos mnie interesuje np. z pół roku i wtedy czytam wszsytko na ten temat. potem przestaję, ale w głowie coś zostaje. tez mam 28 lat. pracę mam biurową - nie wkładam w nią wiele wysiłku intelektualnego.

aha, czytam sporo beletrystyki, dzięki temu można sporo się dowiedzieć, ostatnio czytałam książkę o rewolucji w Chile, więc i na ten temat mam jakieś pojęcie, na przykład

Gość kodagau
studiowałam, ale musiałam przerwać, w tym roku zaczynam ponownie. Interesuje mnie np ogrodnictwo, interesowałam się psami, architekturą, kulinaria - ale to raczej mało ambitne zainteresowania. Teraz przeglądam poczet królów :)

Gość kodagau
przepraszam za być moze głupie pytanie, ale co to jest beletrystyka? Nie zrozumcie mnie źle, ale jestem jeszcze młoda i chcę się jakoś rozwinąć, tak jak powiedziałaś, mieć pojęcie o podstawowych chociażby sprawach...

Gość kodagau
sorki, ale dzieci mi się obudziły, także koniec rozwoju osobistego do wieczora :), ale piszcie ... czekam na inne podpowiedzi :) pozdrawiam

Gość ja mam podobne odczucia
jak ty a mam 34 lata. jak bylam mlodsza SP i LO to lubilam duzo czytac, lubilam geografie. historii nie lubilam nigdy. ale jkos z czasem przestalam czytac malo czym sie interesuje no moze jedynie dietetyka, medycyna naturalna, ziola, akupresura. ale poza tym na niczym innym nie potrafie sie skupic. chyba faktycznie potrzebna mi jest modlitwa o dary Ducha Swietego

Gość Blogowa Grupa Samorozwoju
http://akcja-realizacja.blogspot.com/ Blogowa Grupa Samorozwoju to zestawienie blogów o tematyce motywacyjnej i samorealizacyjnej. Stawiamy na edukację, rozwój zawodowy, naukę języków, spełnianie marzeń i wiele wiele innych. Jednocześnie walczymy z wadami, lenistwem i słomianym zapałem. Jeśli opisujesz (lub chcesz zacząć) sposób realizacji swoich marzeń i planów na blogu - dołącz do nas :) Masz DOŚĆ bezmyślnego gapienia się w ekran telewizora lub komputera? Chcesz ZMIENIĆ COŚ w swoim życiu? Masz MNÓSTWO marzeń i pomysłów, ale jednocześnie brak Ci sił, motywacji i planu aby je zrealizować? PRZESTAŃ narzekać, że inni mają "zawsze lepiej i łatwiej"! Swoją pracowitością i zapałem też możesz zajść bardzo daleko! http://akcja-realizacja.blogspot.com/

Gość gość
Jesli mowa o rozwoju osobistym to musisz poznać metodę 5s, która w znacznym stopniu może przyczynić się do Twojego rozwoju w każdej możliwej dziedzinie życia. Poczytaj o rozwoju osobistym metodą 5s tutaj: http://metoda5s.pl/rozwoj-osobisty-metoda-5s/