Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama121212

czy gdy dziecko jest karmione sztucznie podaje się wit.D3? i do ilu miesięcy?

Polecane posty

Gość mama121212

jak w temacie. córka ma 9mcy. odstawiłam ją od piersi. do kiedy podawać witaminę D3?

podawałam do 18 msc ale była to zima latem nie powinno sie podawać tranu , vit D3 i a gdyż łatwo o hiperwitaminoza

Gość mamusinka:)
ja podawalam witaminy do 1 roku zycia.. bo tak kazala nasza Pani dr

Gość mama121212
matkaizona.... a od kiedy pediatrzy przyjmują o 21:30 w soboty? to już nie można się zapytać na forum, bo ty tu jesteś i gonisz do lekarza? ja nie napisałam: ej powiedzcie mi do kiedy mam podawać witaminę d3 to zrobię jak każecie!...spytałam tylko do kiedy się podaje. jak kilka osób odpowie podobnie to będę wiedziała.:o ale masz problem.

Gość jajajajajjaja
do 18 lekarza kazał lekarz nawet latem

Zdesperowana, ale masz niepokolei :o A krzywica to niby skąd się bierze ?:o Przez właśnie niedobór tej witaminy :o Widać jak dbasz o swojego dzieciaka ;)

Gość nie wiesz, że zdesperowana
domowa żona i ta druga gatki w kwiatki to dwie polskie angolki, które wyjechały na wyspy i są głupiomądre? nie podają witamin, dają krowie mleko po 6tym miesiącu, nie zakładają jesienią małym dzieciom czapek, jedzą podczas karmienia groch,kapuchę,cytrusy i tonę czekolad:o etc

tylko w polsce podaje sie witamine d3 profilaktycznie. reszta krajow odeszla od tego juz dawno bo skutki przedawkowania sa zbyt powazne. moje dziecko nie ma krzywicy i ciemiaczko zroslo mu sie jak mial niespelny rok. lekarze wiedza kiedy trzeba podawac witamine przy badaniu ciemiaczka, nozek i bioder.i zapisuja dopiero jak widac oznaki jej niedoboru.

Właśnie widzę jakie mądre "angielki" się z nich zrobiły :D A zaczyna się od tego, że w Anglii poród jest rzeźnią ;) A później dzieci się krzywdzi w taki właśnie sposób ;)

zdesperowana, weź nie pierdol, bo moja córka ma już 3latka i dawałam jej witaminę D3 do roku i jakoś skutków ubocznych nie zauważyłam, pediatrzy także, więc nie wiem o jakim przedawkowaniu Ty mówisz. dzieciom jest bardzo potrzebna ta witamina i to raczej jej niedobór jest niewskazany. Wy to w tej Anglii takie wszystkie oświecone, a mieszkałabyś tutaj i robiłabyś tak jak my. Angole wyżej srają niż dupę mają i taka jest prawda,

ps. ja sobie chwalę mój szpital, w którym rodziłam i wyobraź sobie, że nie płaciłam nikomu! wystarczyło, że mąż był przy porodzie i wszystkiego dopilnował...dobranoc, jutro tu jeszcze zajrzę.

Przy karmieniu napewno dostarczasz odpowiednią dawkę :o Głupszej frazy nie słyszałam :o Szkoda cię czytać, bo pierniczysz jak potłuczona ;)

Zdesperowana Domowa Żona hm trochę idealizujesz coś cudownie ze karmiłaś i jadłaś wszystko ale sam pokarm nie wystarcza do zapotrzebowania witamin na dwoje i moj karmiony sztucznie dostawał d3 i zdrów super sie rozwija i jakos nie widze krzywicy

tak sie składa że dziewczny mają rację. latem podawanie witaminy D3 nie ma sensu, bo dziecko samo sobie syntetyzuje pod wpływem promieni słonecznych (no chyba ze trzymacie dzieciaki zamknięte w domach...). zdolnosc ta zanika z wiekiem, ale niemowleta sobie radza spokojnie. a witamina D3 rozpuszcza sie w tłuszczach a nie w wodzie, wiec nie wydala sie z moczem, odkłada w organizmie i można przesadzic. a nadmiar witaminy D3 moze doprowadzic m.in. do zaburzen pracy serca... autorko, poradź się lekarza. mozliwe ze ni bedzie podawac witaminy wcale.

poza tym podobno mają wprowadzic wit d3 do 6 rz bo wtedy jest najszybszy wzrost dziecka. Dzieci z niedoborem skarżą sie na bóle wzrostowe, ale o tym tez decyduje lekarz. Moja córka w 9 mc miała juz zarośnięte ciemiączko, poza tym lato wiec wit odstawiona.

no i wy podajecie a ja nie i ani wasze dzieci nie przedawkowaly witaminy ani moje ani moich zkolezanek stad nie maja krzywicy. wiec po co dawac profilaktycznie? a to czemu innych witamin nie podajecie profilaktycznie. zreszta nie robie czegos wbrew lekarzom przeciez. nawet pytalam jak to jest. lekarze twierdza, ze niepotrzbne jest podawanie a nawet niekiedy szkodzi wiec czemu mam sie z yum nie zgadzac wiedzac ze moje dziecko nie dostaje i jest idealnie zdrowe? pewnie w polsce powiedziano by mi inaczej to bym inaczej postepowala. ale ciesze sie ze moge sie z wami podzielic moja opinia :D poza tym jestescie wulgarne bez potrzeby. prawdziwe polskie mamuski - takie lucie jadem to chyba macie we krwi (nie obrazajac tych normlanych wyjatkow).

Gość Mmm... jakby ci tu powiedziec
jak jest na slonce go wystawiasz to nie trzeba!!!