Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekko i zwiewnie

ile rozsądnie dać na wesele?

Polecane posty

Gość lekko i zwiewnie
wow. nie myślałam,że taka burza się rozpęta. planuję dać 500 zł, nie wiem czy to mało czy ok, czasem myślę,że ,mało bo dojazd ich autokarem, 2 noclegi i 2 dni, ale tydz. wczesniej też mam wesele i też wypada być i trzeba to pogodzić. i każde z nas tez musi sobie jakieś ciuchy kupić. więcej byłoby gadania, gdybyśmy nie poszli niż niesatysfakcjonujaca ich kwota.

Gość ddddddddddddddd
i w sumie 1 wypłata przeciętnego człowieka idzie ot tak sobie......... :/

Gość 500 zł to jest teraz minimalna
kwota którą daje się na wesele 1-dniowe a nie 2-dniowe z noclegiem i autokarem. To jest jakaś porażka ile ludzie dają! Przecież PM za jedną osobę w takim przypadku prawdopodobnie płacili 400 zł a Wy za 2 osoby 500zł. Żałosne to jest. To już lepiej nie iść na wesele niż się tak pokpić. Na prawdę potem takie osoby obgaduję się przez lata...bo takich rzeczy się nie zapomina bo to wyjątek w tych czasach żeby tak mało dać. Gdybyście dali tyle na jeden dzień (bez noclegu i autokaru) to odpowiednia kwota ale nie w tym przypadku.

Gość akashanet
byłam ostatnio na weselu 1 dniowym bez noclegu, akutokar był spod koscioła, ale ja jechałam swoim samochodem i BYŁAM BEZ OSOBY TOWARZYSZĄCEJ .. dałam 300 zł aha wesele kolegi nie z rodziny

Gość to dałaś bardzo
to dałaś bardzo rozsądnie, żeby wszyscy tak logicznie myśleli... A nie jak niektórzy piszą że 300 zł na rodzinę wystarczy :/ Porażka totalna.

Gość duzo mało
Rok temu szliśmy na slub cywilny do męża chsześniaka i daliśmy 3 tyś w tym roku robią kościelny i nie wiem ile dać bo napewno nie tak dużo.

Gość zawsze więcej daje się
chrześnikom ale wy i tak już dużo daliście (3tys to jest dużo zwłaszcza na ślub cywilny). Idąc na kościelny można dać już tylko sam drobiazg (np kwiaty i kieliszki) bo jako chrzestni już i tak się wykazaliście i nie sądzę by PM prosząc was po raz drugi wymagali kolejnej koperty. Dlatego niektórzy aby "wykorzystać" rodzinę podwójnie proszą najpierw na ślub cywilny a za rok czy 2 na kościelny a wtedy np wy jako chrzestni nie wiecie jak się zachować w tej sytuacji. PM powinni najpierw poinformować że będzie za jakiś czas ślub kościelny a wtedy goście przynoszą same kwiaty na cywilny a na kościelnym dopiero dają koperty. W tej sytuacji powinno być na odwrót tzn PM prosząc was powinni powiedzieć że skoro proszą drugi raz to proszą bez prezentów (powinni zaznaczyć że nie chcą już od Was pieniędzy) bo to jednak przesada i nietakt z ich strony w tym momencie. Jakbym robiła osobno ślub cywilny i kościelny to prosząc na cywilny zaznaczyłabym że bez prezentów, dopiero na kościelnym jak ktoś sobie życzy (nie wymagałabym od kogoś żeby mi podwójnie dawał koperty)

Gość mireczkaa
my daliśmy ostatnio 300zł. Wesele jedniodniowe, na poprawiny nie poszlismy. Na weselach bywamy rzadko, tylko u ludzi, których lubimy. Między innymi, żeby uniknąć potem takiego obgadywania jak tutaj można przeczytać ;)

Gość do mireczkaa
Napisałaś że na weselach bywasz rzadko dlatego nie wiesz ile powinno się dawać (i tu jest błędne koło) Dawniej gdy wesela były organizowane w salach z kucharkami to jeszcze taka kwota 300 zł była dopuszczalna bo MP taniej wychodziło od osoby natomiast teraz ceny w lokalach przynajmniej u mnie w regionie od ok 180-350 od osoby zatem dając 300 zł od pary młodzi traktują kogoś jakby przyszedł na tak zwany krzywy ryj... Zanim pójdzie się na wesela warto się zorientować ile daję się w tych czasach w kopertę.