Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 taka jedna 27

nie oswiadczyl sie po 4 latach wiec zerwalam

Polecane posty

Go艣膰 kropka25.
no w艂asnie gosialicious -> wygl膮dasz na jak膮艣 tandetn膮 p艂ugosolark臋, masz strasznie zniszczon膮 sk贸r臋 :o lepiej zacznij od siebie dbac bo jak dorosniesz do powa偶nych zwi膮zk贸w to nikt na Ciebie nie spojrzy w takim stanie

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Majka23...................
Ja nie mia艂am takich dylemat贸w. Od pocz膮tku w moim zwi膮zku otwarcie poznali艣my swoje priorytety. 艢lub nie by艂 tematem tabu, zar臋czy艂am si臋 po roku znajomo艣ci, by艂a to wsp贸lna decyzja, kt贸ra przysz艂a zupe艂nie naturalnie. Nie mia艂abym opor贸w zasugerowa膰 aby co艣 odby艂o si臋 wcze艣niej czy p贸藕niej, poniewa偶 zapewne dzia艂a艂abym dla obop贸lnego dobra.

Udost臋pnij ten post

Nie obra偶ajmy si臋. Ja nie pisa艂am jej tego z艂o艣liwie. Ju偶 wcze艣niej widzia艂am jej zdj臋cia, uwa偶am j膮 za 艣liczn膮, ale kobiet臋, nie dziewczyn臋. Niepotrzebnie si臋 postarza i niszczy sk贸r臋, za par臋 lat b臋dzie tego 偶a艂owa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kropka25.
tak,ale jak? nie wiem jak to uj膮膰 i wyja艣ni膰 t膮 spraw臋 przed wsp贸lnm zamieszkaniem czyli za jakis miesi膮c dwa 偶eby potem nie 偶a艂owac jak autorka kt贸ra jednak dobrze zrobi艂a 偶e odesz艂a, ja te偶 jestem stanowcza i zdecydowa艂abym si臋 ale wola艂abym unikn膮膰 rozczarowania bo kocham i on tez tzn tak mi si臋 wydaje... chcia艂abym powa偶nie z nim o tym porozmawia膰 ale sobie tego kompletnie nie wyobra偶am, mia艂abym powiedzie膰 "Bartek a chcesz wzi膮膰 艣lub, a za rok mi si臋 o艣wiadczysz..?" to takie sztuczne :o

Udost臋pnij ten post

Je偶eli ju偶 teraz wygl膮da na 30-stk臋 to po 30? Kiedy sk贸ra starzeje si臋 kilka razy szybciej? Szkoda urody.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kropka25.
ja to wiem, ona by艂a szczera i wrazi艂a swoje zdanie nie przyjmuj膮c naszego to ja te偶 wyrazi艂am swoje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Gosialicio...
Gosia , twierdzisz 偶e 艣lub nie 艣wiadczy o mi艂o艣ci, a sugerujesz 偶e mi艂o艣膰 jest najwa偶niejsza Pytam ...czy konkubinat 艣wiadczy o mi艂o艣ci ? Czy konkubinat jest wystarczaj膮c膮 podstaw膮 do bycia razem na dobre i na z艂e? A mo偶e ka偶de bycie z facetem jest skazane na pora偶k臋?....lub mo偶e by膰 skazane na pora偶k臋....wi臋c po co by膰 z facetem..po co by膰 w konkubinacie? Nie wydaje mi si臋 aby facet kocha艂 kobiet臋 kt贸ra dla niego ma warto艣膰 tylko konkubinack膮, gdzie w tym uczciwa mi艂o艣膰....tak jako艣 na p贸艂 gwizdka? Mo偶na i tak, zreszt膮 mo偶na by膰 z innych powod贸w ni偶 mi艂o艣膰, a wtedy nawet konkubinat jest pasuj膮cy Taaa...kole偶anka konkubinka....dobre na tymczasem

Udost臋pnij ten post

Widzisz, ja Ci nie doradz臋, poniewa偶 dla mnie nienaturalne jest aby dwoje ludzi w zwi膮zku nie umia艂o ze sob膮 porozmawia膰 na tak powa偶ne tematy. Ja zawsze rozmawiam otwarcie i nie robi臋 偶adnych podchod贸w. Po pierwsze m臋偶czy藕ni nie rozumiej膮 aluzji. Po drugie to jest zbyt wa偶na sprawa by nie om贸wi膰 jej dok艂adnie, tak aby potem nie by艂o 偶adnych w膮tpliwo艣ci. Sam moment o艣wiadczyn fajnie je艣li jest spontaniczny i romantyczny, ale decyzja o nich powinna by膰 obop贸lna, a przynajmniej wcze艣nie partnerzy powinny wyrazi膰 ch臋膰 zawarcia ma艂偶e艅stwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka3434
Slub to z regu艂y - :D :D to mnie rozwali艂a艣 :D Ale pomijaj膮c moj膮 sytuacj臋 naprawd臋 jestem w stanie zrozumie膰 autork臋 no bo jak to jest, 偶e jest si臋 z kim艣 kto zna nasz pogl膮d na 偶ycie, a ma to gdzie艣... TO NIEPOWA呕NE! a co to ma by膰, powiedzie膰 wprost - nie chc臋 艣lubu lub nie chc臋 艣lubu z tob膮, a nie takie za przeproszeniem sranie w banie jeszcze po latach.. eh ja nie 偶yj臋 na chmurce mojemu zwi膮zkowi daleko do idea艂u, ale zawsze byli艣my ze sob膮 szczerzy, a to moim skromnym zdaniem buduje zaufanie i skutecznie zapobiega nieporozumieniom ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Eja kkropka
a dlaczego ty si臋 mu nie o艣wiadczysz? Spr贸buj, a po jego reakcji poznasz czy jeste艣 dla niego wa偶na i czy ci臋 kocha, facet kochaj膮cy widzi sens w ma艂偶e艅stwie i nie wystarcza mu konkubinat. A je艣li ci臋 nie kocha , to nie ma sensu by膰 z nim, wtedy go zostaw, mi艂o艣膰 bez wzajemno艣ci to nieszcz臋艣cie i trzeba j膮 wygasi膰, im szybciej tym lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka jedna 27
i teraz pisze mi sms-y ze mnie kocha ze to, ze tamto... czy faceci maja mozg?? czy oni mysla logicznie? czekalam 4 lata i on o tym wiedzial i nic nie zrobil. traz blaga o jeszcze jedna szanse...ale on ta 'jeszcze jedna sznase' juz mial :( i nie skorzyslal z niej. przez 2 lata traktowal mnie jak mebel, po prostu bylam w mieszkaniu..przez 2 lata mnie nigdzie nie zaprosil :( teraz mnie nie ma i chyba zaczal teskic, ale czy ja chce byc tak traktowana? ludzie sie przeciez nie zmieniaja, albo potrafimy isc na kompromis albo nie. ja jestem wiecej warta i nie dam sie juz tak traktowac :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lafirndka super laska
ja natomiast mieszkam ze swoim faciem 6 lat a mam 26 lat pior臋 mu i gotuj臋 te偶 czasami i nie uwa偶am,偶e trzeba si臋 hajta膰- m贸wimy sobie,偶e jak b臋dziemy mie膰 po 30 lat to wtedy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 u mnie by艂o podobnie
Taka jedna 27 -> masz absolutn膮 racj臋, trzeba si臋 szanowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moj chlopak sie oswiadczyl
po dwoch latach zwiazku (i roku wspolnego mieszkania) ale o ewentualnej dacie slubu nie chce rozmawiac. troche tak jakby mnie 'zaklepal'..

Udost臋pnij ten post

Chocia偶 to trudne, licz膮 si臋 czyny, nie s艂owa. Mo偶na si臋 zmieni膰, ale raczej mamy tutaj do czynienia z syndromem amputowanej nogi. Zostawi艂a艣 go, odci臋艂a艣 si臋 od niego, wi臋c czego艣 mu brakuje. Pisze, 偶e kocha. Ja te偶 Ci mog臋 tak napisa膰. Uwierzysz mi? Skoro traktowa艂 Ci臋 jak mebel, to nim dla niego by艂a艣. Nikt nie jest idealny, ale to mo偶na raz da膰 cia艂a, a nie dawa膰 go dwa lata. Ale to moje zdanie. Rozumiem Twoje uczucia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 12345654321
gosialicious oj dziewczyno mlosa jestes 20 lat co ty mozesz wiedziec o malzenstwie o zyciu ( taka osobista reflekcja wygladasz starsznie starro na po 30stce :( ) MAlzenstwo jest pewnym ugruntowaniem milosci jest potwierdzeniem tego ze ludzia mysla o sobie powaznie. to stabilizuje ich sytacje rodzinna a takze prawna. Dziewczyno jak ty pierdzielisz ze milosc mozna slubem zniszczyc skoro zwiazke sie rozpadl to absolutnie nie jes wina slubu i rozpadlby sie rowniez bez niego. I wiesz najczesciej jes tak ze faceci sie nie deklaruja bo chca miec otwarta furtke chca zyc bez zobowiazan nie biorac odpowiedzialnosci na przyszlosc. Kiedy facet dlugi czas sie nie deklaruje a nie wyznaje pogladu ze w ogole nie uznaje instytucji slubu to cos jest bardzo nie tak nie traktuje kobiety powaznie i ona nie jest dla niego ta jedyna > Raczje tak mu wygodnie a dziewczyna jest jakas tam chwila w zyciu i jak znajdzie odpowiednia to z nia w oka mgnieniu weznie slub. I turaj bardzo slusznie ze dziewczyny zostawiaja facetow kiedy ci po dlugim zwiakzu nie deklaruja sie te dziewczyny poprpstu beda tracic czas z takim facetem nic wiecej. slub tez jest wazny ze wzgledu na przysiege na zobowiazania jakich sie podejmujemy nie tylko przed partnerem ale przed swiadkami. Wazne zbey na wtsepie ustalic co kogo interesuje. My od samego poczatku wiedzielismy ze chcemy zalozyc rodzine i jak to bedzie to to sie pobierzemy I mnie ciebie zal ze nie wiesz czym jest malzenstwo i rodzina ze tak wazna komorke spoleczesntwa nazywasz polowaniem na meza. gdybys dziecko byla dorosla dojrzala gotowa do zycia w rodznie byla z facetem z ktorym wiedzialabys ze spedzisz reszte zycia a nie miala tylko marne 20 lat i ne myslala o zyciu powaznie pisalabys co innego. Dziekco ty nawet faceta nie masz a wypowiadasz sie o rodzinie i malzenstwei sio gowniaro o wygladzie staruchy.

Udost臋pnij ten post

By艂am w d艂ugim narzecze艅stwie, bo prawie pi臋cioletnim. Przyczyny by艂y finansowe i rodzinne, trzeba by艂o swoje odczeka膰, pomaga膰 rodzinie, nastr贸j te偶 by艂 nie do rado艣ci. Ci臋偶ko nam si臋 czeka艂o, poniewa偶 偶yli艣my jak rodzina i zale偶a艂o nam na tym, ale r贸偶nie w 偶yciu bywa. Jednak jak m贸wi臋, tutaj by艂o wida膰 i s艂ycha膰 obop贸lne zaanga偶owanie i gdyby nie warunki pewnie mia艂abym d艂u偶szy sta偶 ma艂偶e艅ski. Natomiast wiele par jest "zar臋czonych" bo to wygodny spos贸b dla faceta, 偶e uciszy膰 dziewczyn臋, uczyni膰 zwi膮zek (co jest g艂upie) bardziej oficjalnym, ale zarazem zar臋czyny 艂atwo zerwa膰, wi臋c po 10 latach spotykaj膮 tak膮, z kt贸r膮 po p贸艂 roku jest i po zar臋czynach i po 艣lubie. Tak偶e najwa偶niejsze to zna膰 siebie i nie na symbole patrze膰, a na intencje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 obieektywna jak zawsze
cz臋sto osoba, kt贸ra przejawia duze ch臋ci wst膮pienia w zwi膮zek ma艂偶e艅ski jest pewna, ze chce ze swoim partnerem sp臋dzi膰 reszt臋 偶ycia, i dlatego zapewne irytuje j膮 je艣li druga tego nie chce, to oznacza, 偶e po prostu boi si臋, uchyla poniek膮d od odpowiedzialno艣ci, bo przecie偶 jakby by艂a na 100% pewna siebie, partnera i mi艂o艣ci ich 艂膮cz膮cej to czemu mia艂aby si臋 nie zgodzi膰? fakt, faktem, ze je艣li kto艣 ci膮gle odwleka ten temat i nie chce o tym rozmawia膰, albo tym bardziej je艣li jest zdecydowanie przeciwny, nie jest do ko艅ca was pewny i sp贸jrzmy na to z innej strony - 艣lub u艂atwia wiele formalnych spraw

Udost臋pnij ten post

A nie mo偶na rozmawia膰 bez epitet贸w? :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka3434
Majka 艣wi臋ta racja, osobi艣cie znam kilka par, kt贸re si臋 rozesz艂y po 7-9 latach jako ju偶 zar臋czona para, a po chwili jedno i drugie poznawa艂o partner贸w i po p贸艂 roku do roku 艣lub i od razu dzieci. Nie wiem czemu tak si臋 dzieje, nie wiem czy mnie to nie spotka (mam nadziej臋, 偶e nie)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 meeegiii
Och to faktycznie fatalnie masz autorko, ja tak samo jestem z moim facetem 4 lata, z tym ze mamy po 19 lat, no i od pol roku juz jestesmy zar臋czeni. Na 2012-2013 planujemy 艣lub... ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艣lub to z regu艂y
masz racj臋 Ewka, ja te偶 o takich akcjach s艂ysza艂am... to musi by膰 koszmar - dla tej porzuconej po wielu latach osoby (zwlaszcza dla kobiety kt贸ra np. w wieku 33 lat zostaje na lodzie...)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 co ci po tym slubie
teraz same rozwody i rozstania nie ma juz tego co kiedys wszystko jest takie ulotne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka3434
no niestety, najgorsze jet to, 偶e (przynajmniej z do艣wiadcze艅 moich znajomych) ta porzucona osoba cz臋sto pod wp艂ywam chwili podejmuje pochopne dzia艂ania, kt贸re wp艂ywaj膮 na ca艂e ich przysz艂e 偶ycie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kropka25.
jak wszystko jest takie ulotne to nie wychod藕 z domu bo jest tyle wypadk贸w,nic nie r贸b bo i tak umrzesz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 co ci po tym slubie
stul ryj szmato :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kropka25.
to jak mo偶na tego unikn膮膰? wprost do faceta "jak si臋 nie o艣wiadczysz po roku mieszkania razem to won"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka3434
jasne won mi st膮d i jak nie wr贸cisz z pier艣cionkiem to klamk臋 ca艂uj :D A tak na powa偶nie na wszystko potrzebny jest czas, uczucie i g艂owa na karku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kropka25.
ewka nigdy nie powiedzia艂abym tak facetowi, jak ju偶 to odesz艂abym po jakims czasie bez s艂owa bo jakbym powiedzia艂a to by艂oby niez艂e poni偶enie:o te sformu艂owania kt贸re napisa艂a艣 s膮 pi臋kne ale bardzo og贸lne i co z nich wynika? mi艂o艣c jest, g艂owa na karku te偶, zazdroszcz臋 dziewczynom kt贸re m贸wi膮 wprost czego chc膮 albo raczej takim kt贸re wiedz膮 jak okr臋tnie da膰 to do zrozumienia 偶eby si臋 nie prosi膰 o takie rzeczy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka3434
kropka - naprawd臋 uwa偶am, 偶e musicie pogada膰, np. jak wyobra偶acie sobie siebie za kilka lat, jak nie chcesz wprost to na luzaku. Przynajmniej b臋dziesz wiedzia艂a jakie jest jego stanowisko w tej sprawie ;)

Udost臋pnij ten post