Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZA czy PRZECIW??

mój 2-letni synek marzy o piesku, zgodzilibyście się?

Polecane posty

Gość ZA czy PRZECIW??

Chciałabym spelnic jego marzenie i kupic mu psiaka, jednak nie moge sie zdecydowac... Martwie sie czy nie jest za mały, czy nie będzie męczył szczeniaka, czy z kolei nie bedzie problemu gdy psiak bedzie gryzł po nogach (a wiadomo ze szczeniaki mają takie zwyczaje)... A druga kwestia, na jaką rasę się zdecydować. Myślałam nad buldożkiem francuskim lub bokserkiem, podobno super rodzinne rasy idealne do kontaktu z dziecmi. Co myslicie?

Gość taa niedobra pupa
A czemu byś miała mu nie kupić?? Sprawdż tylko czy nie ma alergii na sierść przedtem.

Gość ZA czy PRZECIW??
alergii nie ma bo u moich rodziców jest pies ktorego Kuba wręcz ubóstwia ze wzajemnością zresztą.

Gość luuuuuu
ojj zecydowanie kup synkowi pieska, nie martw sie o kwestie gryzienia meczenia...to da sie przezyc, poza tym pieski maja taki instynkt specyficzn ktory sprawia ze dzieci moga byc bezpiecvzne w ich ob ecnosci, bylo nawrt kiedys takie hardcorowe zdjecie z rotweilerem bardzo agresywnym warujacym (niby w gescie obroonnymz0prxy niemowlaku, ja oczywiscie czegos takiego bym nie zniosla ale to tylko dowodzi tego ze psy traktuja dzieci jak wlasne...mowiac oglednie..., a ty nawet wyszperalas info o rasach przyjaznych dzieciom no to nad czym sie zastanawiac? ja bym taka mame wycalowala na smierc:))))

Oczywiście, że bym się nie zgodziła. Pies to nie zabawka, kup mu pluszaka. Nie raz widziałam co take dzieci robią zwierzętom, a ich rodzice nie raczą zareagować :O Poza tym pies potrzebuje spacerów kilka razy dziennie, musi się wybiegać, to również dodatkowe koszta. Pomyślałaś już co z nim zrobisz w wakacje? Niektórzy przywiązują do drzew przy drogach.

"ojj zecydowanie kup synkowi pieska, nie martw sie o kwestie gryzienia meczenia...to da sie przezyc," Zwierzę to też ISTOTA, która czuje. Aż nie mogę jak to czytam :O Wszystko dla dziecka, nie ważne jakim kosztem. Ludzie, nie bądźcie aż takimi egoistami. Ja rozumiem, że chcecie jak najlepiej dla swoich dzieci, ale spełnianie wszelkich zachcianek do niczego dobrego nie prowadzi

Gość 12345654321
ja tez bym nie kupila 2 latkowi pieska pozatym pieska kupujesz diecko do zabawy ?? no bo niby kto bedzie sie nim opiekowal ?? 2 latek nie jest w stanie o siebe zadbac a co dopiero o psa wiec bedziesz uczyla dziekco ze zwierze to pluszak nic wiecje zero odpowiedzialnosci ze strony dziecka poczekaj az dziecki podrosnie

Gość miekkoscjezyka
Szopenowa ma 100% RACJI

Gość taa niedobra pupa
Ja zrozumiałam post autorki tak, że chyba jasne, że to autorka będzie się psem opiekowac. Chyba nikt nie mysli, że 2 - latek pójdzie do sklepu po karmę, ew. ugotuje mu obiadek, wyjdzie na spacer, itp... A są jednak liczne korzyści chowania dzieci ze zwierzętami. Jako typowa zabawka taki zwierzak nie spełnia funkcji i szybko pewnie się znudzi, jednak mozna stopniowo uczyć odpowiedzialności, wrażliwości, itp.

Uważam jednak, że kupowanie psa "bo synek marzy" jest trochę nieodpowiedzialne. Z tą "nauką wrażliwości" to też różnie bywa, efekt może być zupełnie inny

Gość nie kupuj..
psy to najgłupsze zwierzęta

Gość nie kupuj..
sorry , chomik jest głupszy od psa

Gość nie kupuj..
a wiadomo że właściciel upodabnia się do swojego zwierzaka

Gość luuuuuu
szopenowa piszac nie martw sie o kwestie gryzienia meczenia da sie to przezyc, maialm na mysli to ze piesek jest gryziony przez drugiego pieska nieraz czasem i raniony , ale w relacjach zwierazt bol jet inny..., nie mozna tego poriownywac, zdzieranie slory obija nie o sciane to co innego a dzieciaczki wychowujace sie ze zwierzatkami tez rozwijaja w sobie pewna wrazliwosc i niejednokrtonie bylam swiadkiem kiedy takie dzieci altruistycznie podchodzily do rozych kwestii czy to odnoszac sie do zwierzat czy do samych ludzi, i poraz wtory slysze ze ten i ta chca na wetwrynarie ...i okazuje sie ze ten i ta mialy w dziecinstwie psa, kota....az szok, ze taki wpyw ma to na ich zycie....dlatego polecam i uwazam ze jest to dobry wybor, dziecko ma cos czym sie moze zise opiekowac, dzieci glupie nie sa....

Gość nie kupuj..
luuu masz rację z tą wrażliwością , Jarek ma kota i zobacz jaki wrażliwy

Gość dfghjk
nie kupuj !!!! jest za maly !!!!

nie kupuj!!! jest za maly to przedewszystkim.. sprawa druga kupujac psa dziecku patrz tak jakbys kupowala go dla siebie. czy ty jestes gotowa opiekowac sie psem przez najblizsze 15 lat? bo chyba nie chcesz obarczyc odpowiedzialnoscią w przyszlosci nastolatka za swoją decyzje? bo kupujac 2 letniemu dziecku psa.. ono nie jest jeszcze w pelni swiadome z czym wiaze sie pies i ma od tego ciebie.

no i kupujac psa, nie kupujesz zabawki.. decydujesz się tak jakby na kolejne male dziecko w domu :o

Gość luuuuuu
ojej zapomnialam powiedziec ze koty to nie bo jarek to klasyczny przyklad gbura z kotem w ramionach- wiem wiem co mowie moj byly mial dwa koty-cham, egoista, zero wrazliwosci...heheh, nie ale naprawde..zauwazylazm ale moze to dotyczytylko doroslych ze ci co wybieraja koty to totalne gburzyska. takze kotom nie. psom-TAK!!!!

Gość co za brednie .........
luuuuuu wez sie kobieto ogarnij troche ale ty bzdety wypisujesz jendo przykre doswiadczenie i juz wioski wyciagasz shcowaj sie z tymi sowimi wypocinami o egocentryzmie osob posiadajacyh kota to tak jakbym biegla i skrecila noge a potem zakazala ludziom biegac bo kazyd biegajac skreci noge puknij sie w leb

Ja na nie. Synek jest za mały, w tym wieku nie będzie nawet wiedział i nie zrozumie, że robi psiakowi krzywdę. Szczeniak z kolei potrzebuje zarówno opieki jak i tresury w psim dzieciństwie, żeby nie wyrosło z niego niewiadomo co. A jeśli chodzi o rasy poleciłabym owczarka szkockiego i golden retrivera. Bokser - nie. Boksery są wspaniałymi towarzyszami, ale są bardzo impulsywne, szalone, mają mnóstwo energii i raczej ciężkie do tresury. Bokser z radością będzie sie bawił z synkiem, jednak w zabawie nawet może mu niechcąco zrobić krzywdę.

Gość nie kupowac............
dzieciak wydukał "mama chce" i ta juz leci i bedzie kupowac żywą zabawkę! skrajna nieodpowiedzialnosc. przeciez 2 letnie bobasy na wszystko co fajne krzyczy "chce"

Gość ja też na nie
dziecko jest małe, jeszcze nie wie "co się robi" z psem, na czym polega dbanie o zwierzaka. za pół roku mu sie piesek znudzi i co bedzie?... poza tym - to kolejny obowiązek na Twojej głowie. jak chcesz to proszę. ale z małym dzieckiem jest chyba dośc roboty żdeby sobie nie brać na głowę dodatków.

jak jestes w stanie nauczyc synka by psa nie meczyl to pewnie ze4 kup.polecam Ci labradora bo to psy w sumie ktore sa stworzone do przebywania z dziecmi.grunt bys umiala nauczyc dziecko obchodzic sie z psem. bez szarpania,ciagniecia za ogon itp. a to Ty juz musisz nad tym pracowac.

Gość zuzia9000
no co wy... nie mówcie ze dziecko bedzie traktowało psa jako zabawke. dzieci sa teraz duzo madrzejsze. wiem bo moj brat ma 2 letnia córeczke a ja mam małego labradora, czesto nas odwiedzają, psaik ma 2 miesiące a dziecko sie nim opiekuje jak nikt inny, kładzie sie obok niej i glaszcze, wiadomo czasami troszke mocniej przyciśnie ale niechciący, daje jej mleczko, jedzenie, bawi sie z nia, moim zdaniem to jest swietny pomysł. oczywiście ja małej bratanicy nie mam na codzien wiec nie ma co porównywac autorko, musisz zadbac tez o psa i o dziecko jednocześnie. zastanów się nad tym dobrze. bo jeśli ma Ci sie znudzic pies i masz go oddać lub wyrzucić to lepiej nie kupuj go wcale. Bo jak ktoś wyżej ujął pies to nie zabawka, to tak jak byś miała drugie dziecko!

"dzieci sa teraz duzo madrzejsze" Które? Chyba nie te w gimnazjach, ogłupione przez telewizję i bezstresowe wychowanie :classic_cool:

zuzia9000 wlasnie chodzi o to jak nauczą rodzice.psa mozna miec ale wtedy gdy jestes Za to odpowiedzialny.jesli ma sie pieska trezba nauczyc dziecko by nie meczylo.w tym caly problem.Twoi znajomi zapewne nauczyli tą córeczke dbac o psa. to nie zalezy od dziecka tylko od rodziców jak je nauczą.

Gość provokejszyn jak nic
2 lata to za malo zeby miec psa....

Gość nigdy nie kupilabym psa
dziecku :o Przecież dzieci męczą zwierzęta i nie da się wytłumaczyć, że nie wolno :( Widzę przed blokiem jak dzieci traktują psy, przywiązują do drzewa i śmieją się jak piesek chce się uwolnić :o Kiedyś córka koleżanki udusiła kota, tak mocno go chwyciła, i nie chciała puscic ze kot się udusił :( Pies to nie zabawka a dwulatek jeszcze tego nie rozumie więc zdecydowanie odradzam. Poza tym co znaczy że dziecko chce psa? Wiesz, że pies to odpowiedzialność? trzeba chodzić na spacery, do weterynarza i kto się nim będzie zajmował?