Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzuch a slonce ???

brzuch a slonce ???

Polecane posty

Gość brzuch a slonce ???

zbliza sie wkoncu lato :))zawesze lubialam sie opalac i tak sie zastanawiam czy moge opalac sie w ciazy ...jestem w 11 tygodniu. jak nasmatuje brzuch mleczkiem z faktorem np 50 ( takim dla dzieci) to musze go zaslonic bluzka czy moge spokojnie sie oplac ???

Gość lubiłam, a nie lubiałam
nasmarujesz brzuch - jak to dobrze, dziecko się nie opali zbytnio... nie jest wskazana nadmierna ekspozycja na słońce

Gość nanananna
mi lekarz zabronił powidział ze to poronieniem moze grozic

Gość ala ma kotaa
Ja kupiłam sobie tankini + wysoki faktor. Jadę na wakacje i opalać się nie mam zamiaru, pewnie kilka kąpieli w morzu i złapię ładny kolorek :) Nie ma co ryzykować jeśli jest ogromny upał :)

Gość dominikaO
Broń Boże z brzuszkiem na słońce... Powodów jest kilka. Najważniejszy to zwiększona za sprawą nadmiaru estrogenów i progesteronu wrażliwość skóry kobiet ciężarnych na promienie UV, czego skutkiem są silne przebarwienia. Poza tym promienie UVB rozszerzają naczynka krwionośne, które w ciąży mają większą skłonność do pękania. Dlatego skórę kobiet, które opalały się w trakcie ciąży, często pokrywa siateczka „pajączków. Inny powód to coraz powszechniejsze zagrożenie rakiem skóry. Nie znaczy to, że w ciąży powinnaś chować się przed słońcem. Gdyby tak było, ginekolodzy nie wysyłaliby swoich ciężarnych pacjentek nad Bałtyk, gdzie jest dużo niezbędnego dla przyszłej mamy jodu. Poza tym pod wpływem promieni UV organizm produkuje witaminę D, która jest potrzebna także dorosłym. Wreszcie słońce poprawia samopoczucie, bo stymuluje organizm do wydzielania endorfin, zwanych „hormonami szczęścia. Dlatego korzystaj ze słońca ale mądrze i z umiarem. pozdrawiam :D

Po co smarowac sie 50 i lezec na sloncu?Nie opalisz sie ,a spocisz i niebezpieczenstwo przegrzania jak znalazl.

to z innej beczki co zrobic zeby nog opalały sie rownie szybko jak reszta ciala i czy po ekspozycji na słońcu moga pojawić sie pajavzki na nogach?

Gość Nie wolno się opalać w ciąży!!
Dziecko w brzuchu na słońcu czuje się jak w garnku z wodą na gazie!!! Dziecko pływa w wodach płodowych i jak je będziesz podgrzewać na słońcu, to może się to skończyć bardzo, bardzo źle. i żaden krem z filtrem Cię nie ochroni przed przegrzaniem brzucha!! Uważaj. Lepiej kup sobie parasol i posiedź w cieniu.

Gość katiuszkaaaa
nie wolno przegrzewac brzucha a filtry przed tym przeciez wogole nie chronia....poza tym slonce moze zwiekszac mozliwosc wystapienia rozstepow wiec jak chcesz miec takie pregi to prosze bardzo

Gość hahahhaa
ja tam nie wiem jaeni tak drudzy tak....znam kobiete ktora chodzila w ciazy na solarke i nic sie nie stalo :((

jednej kobiecie nic sie nie stanie a inna poroni. Zreszta nie wiadomo jakie beda skutki w przyszlosci dla dziecka jak matka chodzila na solarke. Chyba te kilka mies mozna wytrzymac bez solarki lub opalania. W ciazy od slonca mozna dostac przebarwien na skorze.

Gość nie w ciąży
Jak byłam we Włoszech, to byłam w szoku. Tam normalnie babki z takimi wielkimi brzuchami -7-8 miesiąc łaziły w normalnym bikini. Opalone jak nie wiem co... Chyba co kraj to obyczaj...

We Wloszech sa przyzwyczajone do takiego klimatu.U nas dupa ciemnota i zero slonca wiec ryzyko wieksze.

ja mieszkam w Niemczech i tutaj tez czesto widze kobiety w ciazy na plazy czy na basenie ....przeciez ciaza to nie choroba ;))

Gość no i juz
nie ma tu nikogo kto oplala sie w ciazy ??? nawet troszke ....

Gość no bez przesady
przeciez mozna polozyc sie na chwile na sloncu i poopalac sie. mozesz ew. zaslonic brzuch pareo i tyle. grunt zeby nie przegrzewac sie zbytnio od tego jest parasol no i woda. Jak uslysze zaraz, zeby nie plywac w ciazy to sie powiesze.......

Gość No chyba nie
ja się opalałam normalnie w 2 mc, z tym,że nie wiedziałam,że jestem w ciąży. Leżałam godzinami na plaży i na szczęście wszystko było ok. Ale generalnie nie wolno leżeć i się opalać.Za to w 7mc chodziłam w stroju po plaży, ale nie leżałam plackiem :)

Gość guziczek779
Ja w 6 miesiącu byłam na wakacjach w Egipcie - opalałam się,ale tylko jak byłam w basenie, a tak to tylko pod parasolem cały czas.Wszystko zależy od tego jak się znosi ciążę - ja obie ciąże zniosłam dobrze i bez żadnych problemów - jesli ciąza jest zagrożona lepiej unikać słońca w godzinach od 10.00 - 16.00 - wtedy słońce operuje najbardziej, małe dzieci też nie powinny przebywać na słoneczku w tych godzinach.Jas na twoim miejscu nie opalałabym brzuszka,bo po co potem żałować jakby coś się stało.Możesz opalać ręce i nogi, ale chroń brzuch i głowę.

ja sobie w ciąży normalnie po plaży w bikini chodziłam. ale nie leżałam plackiem na kocu, bo po co? nie lubię tego robić, a w ciąży dodatkowo słabo mi się robiło jak dłużej poleżałam plackiem, nawet w cieniu, więc wolałam usiąść sobie w cieniu,a potem pochodzić brzegiem oceanu, czy popływać sobie troszkę. wróciłam przepięknie opalona, chociaż wcale o to nie zabiegałam.

chyba nalezy rozróżnic opalanie się a smażenie na słońcu. leżeć plackiem godzinami to zdecydowanie zły pomysł. pochodzić po plazy, górach, brzegu jeziora itd, pokąpać się, ozłocić na sloneczku - jest OK.

Gość brzuch a slonce
Wlasnie znalazlam na jednej ze stronek dla ciezarnych :) Przyszłe mamy nie powinny sobie odmawiać kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wpływają na zwiększenie wytwarzania witaminy D która odpowiada za prawidłowy rozwój kości i zębów. Zapobiegają również krzywicy, osteoporozie i polepszają wchałanianie wapnia i fosforu w układzie trawiennym. Dla maluszka w łonie mamy promienie słoneczne są bardzo zdrowe. Jak więc widać spacery w piękne słoneczne dni dobrze wpływają na rozwój organizmu nie tylko mamy ale również jej dziecka. Szczególnie ważny jest okres pierwszych 3 miesięcy kiedy kształtuje się i wzmacnia układ kostny płodu. Promienie słoneczne zwiększają również wydzielanie endorfin. Endorfiny to tak zwany hormon szczęścia. Zapewnia on dobre samopoczucie. A szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.

Gość antypatologia
Ja wrocilam z weekendu nad morzem. Moja lekarka pochwalila pomysl wyjazdu nad morze, ze wzgl. na jod chyba. Brzuch mialam zasloniety bluzka, twarz nasmarowana filtrem, glowe okryta. Niestety, glupia pipa nie posmarowalam sobie nog i tak, jak nigdy mi sie one specjalnie mocno nie opalaly, tak teraz mam az sine i opuchniete. Dodam, ze nie lezalam plackiem tylko spacerowalam brzegiem morza. Nie bylo nawet 20 stopni i wial wiatr, na ramiona mialam narzucony swetr. Nawet na Florydzie sie tak nie spalilam, jak nad Baltykiem. Zadnych plam nie mam, brzucha nie przegrzalam, bo bylo chlodnawo, ale filtr na cale cialo jest jednak dobrym pomyslem.