Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilolaliii

Jak robicie zupki dla swoich niemowlaków?

Polecane posty

Gość lilolaliii

Jestem początkującą mamą i to moje 1 dziecko. Chcę mu już podać marchew, ziemniaka. Jak robicie zupki albo papki dla swoich dzieci?

najpierw podałam zupkę marchewkową. ugotowałam marchew, wyjęłam wody, zmiksowałam i dodałam troszeczkę wody w której sie gotowała żeby było bardziej lejące. jak chciałam dać ziemniaka to ugotowałam marchew z ziemniakiem, wyjęłam z wody, zmiksowałam i dodałam troszke wody w której warzywa się gotowały. i tak kolejne warzywa potem dokładałam.

Gość lilolaliii
Dzięki :) A jeżeli chodzi o mięsko to od jakiego zaczynałaś?

Gość pytająca mamusia
ja robiłam tak jak mała_agatka, stopniowo zwiększałam o jedno warzywo i obserwowałam czy nie wyskoczy jakieś uczulenie. Potem wprowadziłam mięsko - osobno gotowałam warzywa i osobno mięsko i razem łączyłam i miksowałam :) jak miał jakieś 5,5 miesiąca to podałam pierwszy rosół. Zawsze pakowałam duzo marchewek bo są dobre na brzuszek

Gość lilolaliii
A oprócz marchewki i ziemniaka jakie jeszcze warzywka można zacząć stopniowo podawać ? :)

Gość pytająca mamusia
mój zaczynał od indyka - dokładnie do szyjki indycze,mięsko jest wilgotne, potem królik, potem cielęcina, kurczaka długo nie dawałam bo są pędzone hormonami, a indyk to taki mądry ptak, że nie zje byle czego więc mięso jest "czystsze" :)

Gość pytająca mamusia
marchewka, ziemniak, pietrucha - jest super, seler - ale selera po trochu wprowadzaj bo niektóre szkraby są uczulone

Gość pytająca mamusia
a w jakim wieku masz dziecko?

Gość lilolaliii
Skończyło 4 miesiące i pediatra zaleciła zacząć podawać marchewkę, ziemniaka. Zaczęłam od jabłuszka, banana, kleiku ryzowego, kaszek tak po trochu :) Polubiła wszystko, a teraz czas na warzywka i dlatego pytam :)

Gość lilolaliii
A czy wasze dzieci od razu polubiły? Chodzi mi o to, żeby dziecko sobie porządnie pojadło i żeby już nie dawać mleka. Ja robię tak, że jak przychodzi pora karmienia to podam jej np jebłko, ale niestety za chwilę muszę dać mleko, żeby zapełniła żołądek :o

jak jeszcze nie podajesz mięska to do zupki dodaj odrobinę oliwy z oliwek, oleju rzepakowego bezerukowego lub masła.

Gość pytająca mamusia
adzia282 do tych mięsnych też trzeba dodac odrobinkę oliwy np. :) autorko jabłuszko szybko sie trawi więc nie ma co się dziwić, że Twoje dziecko chce jeszcze mleczka dopić, możesz podawac kaszki z jabłkiem albo z kleikiem, będzie sytsze, albo jabłko i banan jak juz podawałas babany, bedzie dłużej syty maluch. Mój synek na początku ślicznie zjadał, kochał warzywa, a potem jak miał 7 - 8 miesięcy to manifestacja i przez miesiąc musiałam z nim walczyć o każdą łyżkę obiadu :( ale sie wtedy martwiłam. Niepotrzebnie bo w końcu zmienił zdanie i teraz je wszystko co mu podam, czy to kwaśne, czy bez smaku :)

masz rację, że oliwę trzeba też z mięskiem, źle to napisałam. Ja jeszcze dodatkowo dodaję odrobinę kaszy mannej.

Gość pytająca mamusia
kasza manna świetnie pasuje do zupek :) ryz też super, ale wtedy bez ziemniaka dawałam i kluseczki lane robiłam z żółtka od takiej prawdziwej kury, fajna alternatywa

marchew, dynia, ziemniak, pietruszka, seler, groszek, brokuły, szpinak. z tym ze ja po 6 miesiącu zaczynałam, także nie wiem jakie warzywa można po 4 wprowadzać. później zagęszczałam zupkę ryżem, kleikiem ryżowym, potem kaszą jaglaną. ja kaszkę manne późno wprowadziłam, bo dopiero po 0 miesiącu gluten wprowadzałam, ale to przez alergie synka. a z mięsa ja zaczynałam od królika, potem indyk, kurczak, wieprzowina. u nas cielęcina weszła dopiero po 11 miesiacu jak mały ze skazy wyrósł. w oóle mięso dopiero po 8 wprowadziłam, bo wcześniej objawy alergii były.

Gość lilolaliii
A oliwa z oliwek nie zaszkodzi tak wczas?

dopiero po 10 miesiącu gluten wprowadzałam, a nie 0 miesiącu :P oliwa z oliwek nie zaszkodzi. możesz dać oliwę z oliwek, albo masło. tutaj masz tabelę co można dać po 5 miesiacu, tego co można po 4 nie znalazłam :P http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/173-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-5-miesiac-zycia.html