Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Krwawa_Merry

Pytania o prawo jazdy

Polecane posty

Niedawno ukończyłam wykłady z kursu na prawa jazdy i za tydzień zaczynam jazdy. Mam parę obaw, np jak się zachować na pierwszym spotkaniu? być pewną siebie, czy raczej udawać, że nie mam pojęcia gdzie jest hamulec a gdzie gaz? :D Drugie pytanie, mam się jakoś na jazdy przygotować, uczyć czegoś? Znam znaki, światła w samochodzie, podstawowe elementy pod maską samochodu i objaśnienia licznych kontrolek w samochodzie. Nie wiem po prostu czy jakoś się uczyć, czy nie, bo pytania na egzamin z teorii zacznę studiować, gdy już wyjeżdzę połowę godzin. A jeśli już jesteśmy przy temacie, może ktoś podzieli się swoimi wrażeniami ze zdanego już egzaminu, może obawami? :)

Gość ŁADNE!!!!!!!!
strasznie dużo masz tych pytań...........

ja zdawalam prawko 3lata temu ale pamietam dokladnie moja pierwsza jazde. nie musisz sie bac. instruktor i tak ci wszystko wyjasni co gdzie i jak. bedzie dobrze:)

odnosnei jazdy to pamiętaj żadnych szpilek :p odnośnie egazminu to jest tylko zwykła jazda taka jak na kursie i tyle ;)

Gość Maziarenka20
mam prawko od początku tego roku. Na pierwszej jeździe, bądź sobą, jeżeli coś potrafisz, to dobrze, będziesz się mniej stresować. Natomiast nie wykazuj się "wszechwiedzą" i nie bądź mądrzejsza od instruktora:) Spokojnie, on Ci wszystko wytłumaczy, pierwsze jazdy będą spokojne i niezbyt wyzywające, raczej nie będziesz jeździła po skrzyżowaniach w centrum miasta. Pierwsze lekcje są głównie po to abyś poznała i wyczuła samochód. Powodzenia!!!

Gość niechCzasSZYBCIEJleci.
skorzystam z tematu. Wiecie w jakim wieku można zacząć robić prawo jazdy??? bo mówili, że zmieniają się przepisy i od 22 jest:(

popieram przedmowce zadnych szpilek i japonek. ja tez jezdzilam czerwiec/lipiec i jak wsiadalam za kolko zakladalam adidasy a japonki w torbie. no i okulary przecwsloneczne wez

Gość bhghgt
a jakie buty? ja sie ucze w szpilkach jezdzic i bylo ok

Przede wszystkim :Bądź sobą...Niczego nie udawaj, ja poszłam na kurs i nie umiałam nawet biegu wrzucić porządnie. Instruktor na początku musi "wyczaić" jak bardzo się orientujesz i na co trzeba będzie położyć nacisk. Jak chcesz możesz poduczyć się świateł, co i gdzie się włącza żebyś nie szła kompletnie zielona...Ale zdaj się na bieg wydarzeń i nauki-wszystko przyjdzie z czasem.

ja bym udawała, że nie wiem, o co kaman :) ja naprawdę nie wiedziałam i pół godz jeździłam po placu, a potem "na miasto" :) to był dla mnie szok, ale dałam radę instruktor Ci wszystko wytłumaczy, nie bój się a nie musiałaś zdawać egz. wewnętrznego z teorii przed przystąpieniem do jazdy? Tak czy siak dasz radę :)

Gość fundusz emerytalny
Daj zada dla tego co Cię jazdy uczy to zdasz prawko!

Litości! żadnych szpilek! Widziałam nie raz i nie dwa jak instruktorzy patrzą na kursantki które do auta wsiadają w kozakach lub szpilkach... Oczywiście-jako kobieta też czasem prowadzę w butach na obcasie, ale nauczyłam się tego jak już zdałam prawko, ale nauka jazdy nie jest po to żeby pokazać że strach cie uczyć tylko o to że dbasz o swoja wygodę i tym samym bezpieczeństwo innych użytkowników drogi.

Ze szpilkami nie ma problemu, jestem fanatyczką trampek i wygodnych ciuchów i w tym zamierzam jeździć :P. W szpilkach wyskakuję na specjalne okazje ;). W ogóle o wyglądzie nie myślę, włosy zamierzam byle jak spinać w kucyk bo inaczej będą mnie rozpraszać. Co do okularów przeciwsłonecznych - nie mogę sobie na to pozwolić, muszę jeździć w okularach zwykłych ;). Cieszę się i nie mogę się doczekać, aż zacznę jeździć, ale po prostu nie wiem, czy mam się już uczyć, czy nie. Egzaminu wewnętrznego nie miałam, instruktor powiedział, że to wbrew przepisom i u niego taki egzamin jest po wyjeżdzeniu wszystkich godzin. Też szczerze mówiąc, śmieszą mnie wystrojone dziewczyny, które idą na jazdy :D miałam takie dwie na wykładach, wystrojone zawsze jak na dyskotekę. Jedną widziałam, jak przyszła na jazdy i nic się nie zmieniło, uważam to za śmieszne.

I bardzo dobrze:) Wbrew pozorom jeśli instruktor interesuje sie tym czy kursanci naucza się jeździć-masz u niego plusa... Nie raz nie dwa właśnie widziałam i słyszałam jak instruktorzy kręcą głowami i komentują jak paniusia przyłazi w szpilkach i wszystkie pachołki jej na placu:O

Hm, wiem gdzie są jakie światła, gdzie się je przełącza, objaśnienia kontrolek w samochodzie, wiem, gdzie jest bagnet pomiarowy poziomu oleju silnikowego itd pod maską, znaki podstawa, znam... Hm, no i nie wiem, niczego innego chyba się nie nauczę. To instruktor powinien nauczyć mnie zmiany biegów (wiem, że zmienia się np 30km/h bieg 3, powyżej 40, bieg 4 itd), wyczucia sprzęgła z gazem, chociaż to sama próbowałam i nawet nieźle mi idzie, gorzej z hamowaniem - podrywam pasażerów z foteli :D, parkowania, cofania i zachowywania się na drodze. Skrzyżowań raczej też mnie nauczy podczas jazd, wiem tylko o regule prawej ręki ;), czyli to, o czym mi mówili na wykładach. Potem wiem o kolejności zwracania uwagi na drodze, czyli 1.osoba kierująca ruchem, 2 światła i 3 znaki. Osoba kierująca ruchem - jakie daje znaki na to, że mam stać, jechać, itd to też znam z wykładów. Czyli myślę, że znam podstawy, nim wsiądę do samochodu to ustawienia fotela, lusterek i zapięcie pasów.

Gość rereg
no to już znasz podstawy:-) a na jeździe bądź po prostu sobą,a z tym zmienianiem biegów to zależy od samochodu, np ten na którym ja się uczyłam to 4włącza się przy 50km/h,a co do egzaminów to zależy na kogo trafisz, ja raz trafiłam na takiego, który opierniczał mnie na każdym kroku, darł się na mnie, że po egzaminie miałam ochotę tylko płakać i nic więcej, a z kolei na innym egzaminie miałam przesympatycznego egzaminatora, który nachwalić się mnie nie mógł(mimo,że wtedy oblałam)więc to z tymi egzaminami jest naprawdę różnie, powodzenia:-)

Dzięki :) za swoją mocną stronę biorę fakt, że jestem uważna. Rozglądam się wokół siebie, więc będę zauważać znaki i inne samochody. Na początku pewnie nic nie będę widzieć :D i będzie dla mnie wazne to, że w ogóle jadę, ale po paru jazdach będzie lepiej :) A za słabość uważam to, że jestem nerwowa. Taka w gorącej wodzie kąpana i boję się, że jak się zdenerwuję, to zacznę klnąć w tym samochodzie i jeszcze się instruktor przestraszy :P