Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ike

wyjazd dziecka za granicę

Polecane posty

Może któraś z kafeteriuszek była w podobnej sytuacji. Chcę jechać z synem na urlop do jednego z krajów europejskich. Mały ma dowód osobisty i były mąż na wszelki wypadek udzieli mi pisemnej zgody podpisanej notarialnie. Czy to wystarczy, czy wyrabiać paszport?

ale czy muszę wyrobić paszport? czy może lecieć a dowodzie?

strefa schengen:D a ile czasu czekałaś na paszport? bo teraz to nie wiem czy się wyrobię czasowo:O skoro wbijasz mi nóż w plecy- przy okazji możesz też mnie pocałować w d**ę .

cholera no wyczytałam, że dowód i zgoda wystarczy. Ale boję się, że mogę się przy wylocie zdziwić :P

Gość brhra
w krajach europejskich nikt Ciebie nie poprosi nawet o paszport, nie magraic:-) kiedyś z ciekawości na lotnisku kazałam młodemu pokazać legitymację szkolną i nic- luzik. Na paszport wsezonie letnim bedziesz czekać miesiąć. Tę wiedzę mam sprzed paru lat ale nie wydaje mi się że coś się zmieniło. O zgodę ojca zapytają ciebie tylko w momencie kiedy będziesz wyrabiać paszport a nie na granicach.

no właśnie trochę długo wiesz my z synem mamy inne nazwiska- dlatego na wszelki wypadek biorę jeszcze tą zgodę byłego męża- ale nie wiem czy języku polskim wystarczy?:D

Moje dwie córki w piatek wyjechaly na wakacje do Niemiec.Wyrobilam im dowody,ważne na 5 lat(czekalam 6 tygodni) no i najwazniejsze to Europejskie Karty Ubezpieczeniowe,ktore wydaje NFZ.Wypelnilam wnioski i te karty dostalam od ręki,bez żadnych oplat.Ważne one są 3 miesiące.Bez tych kart nigdzie za granice sie nie wybieraj.

ja nie dowierzam paniom urzędniczkom:) dlatego myślałam, że może jakaś mama przeszła to na własnej skórze

Gość dsdssk
ja musialam wyrobic paszport, chociaz mialam dowod tymczasowy

Gość a po co nick?
karty trzeba wziac w razie czego jakby potrzebowaly skorzystac z pomocy lekarskiej

Gość a po co nick?
wydaje je od razu ale u nas jest kolejka

ike -te karty nie są obowiazkowe ale w razie choroby za granica lepiej je miec.Zachorujesz,idziesz do lekarza,pokazujesz karte i nic nie placisz.Gdy stalam w kolejce po te karty jedna pani mi powiedziala-tak,tak,trzeba miec te kartę,bo moj mąż wyjechal za granice bez niej,dostal zawalu i teraz musimy placic za jego pobyt w szpitalu. psychiczna-wypelnilam wniosek,zanioslam i w ciagu 5 minut dostalam karte-nic sie nie czeka. Tak wiec nieruszaj sie autorko za granice bez EKU.

no to zrobię te karty to mówisz lady twoje pociechy bez paszportów? to chyba i ja nie będę się w dodatkowe dokumenty bawić

odlotek a uzasadnisz czemu? czy rzucasz hasłem- byle jaką radą , żeby nie było, że spamujesz z linkiem?