Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaaaaasiaaaaa

Jaki język wybrać?

Polecane posty

Gość kaaaaasiaaaaa

Mam problem. Chcę zacząć uczyć się jakiegoś języka. Znam angielski dość dobrze i stwierdziłam, że przyszedł czas na następny. Waham się między niemieckim a hiszpańskim i tylko z tych dwóch będę wybierać. I nie wiem który. Pomóżcie wybrać! Zaznaczam, że nie zamierzam nigdzie wyjeżdżać do pracy za granicę, tylko będę używać do tu, w kraju. Który będzie bardziej pożyteczniejszy?

hiszpański jest bardzo łatwy i fajny, a niemiecki trudniejszy i mniej przyjmeny - ale może bardziej pożyteczny bo wiadomo Niemcy bliżej i więcej kontaktów handlowych

Gość gdgdfg
tak tak amant, po prostu niech wymyśli własny język i niech inni się go uczą :P

Gość aldona7897
Hej, ja znam obydwa, więc powiem tak, hiszpański na początku może wydać się łatwiejszy, ale niemiecki z kolei jest podobny w wielu aspektach do angielskiego, więc będzie to dla Ciebie atutem. Wiele osób jest uprzedzonych do niemieckiego, ale jak się trafi na fajnego nauczyciela, to uprzedzenie znika. Najlepiej się uczyć tetgo języka, którego masz szanse poużywać w kontaktach z nativami, mi się niestety zbyt rzadko udaje rozmawiać z Hiszpanami, czasami tylko podczas jakiś wieczornych wyjść do knajpy, ale oni i tak znają angielski i w szerszym międznarodowym gronie się nim posługują. Z niemieckim o wiele łatwiej, przynajmniej w moim mieście, gdzie jest wielu niemieckich turystów. Również w wielu zawodach i branżach niemiecki jest przydatny , bo mamy szeroką współpracę handlową z nimi.

Gość kaaaaasiaaaaa
Ja mieszkam na podlasiu. I szczerze to więcej jest tu Niemców niż Hiszpanów. A języka będę uczyła się sama, nie zamierzam iść do żadnej szkoły ani na prywatne lekcje.

Gość fundusz emerytalny
Wsio wpariatke rybiata polaczkowa! Susse kussien fur disch polnische schweinen!

Gość aldona7897
W takim razie pamiętaj o wielu materiałach do słuchania żeby się osłuchać z melodią języka. Materiałów do nauki niemieckiego jest więcej, polecam np. kurs schritte international lub eurolingua, koniecznie z płytami. Do hiszpańskiego też jest oczywiście dużo materiałów, ja zaczynałam z espaniol el marcha, alemam trochę zastrzeżeń do taj książki, z tym, że inne są o wiele droższe.

Gość lunderka
Jesli chcesz zyc w Polsce to niemiecki, ewentualnie rosyjski jesli mieszkasz na wschodzie polski. Jesli planujesz kariere za granica na zachodzie to tylko i wylacznie francuski(po angielskim).

Gość obolalaajestem
a gdzie sa te materialy do j niemieckiego? wlasnie mi zalezy zeby sie osluchac od razu . bez sensu jet zaczynac od samej gramatyki i potem niby sie zna jezyk teoretycznie a w praktyce klapa

Gość kaaaaasiaaaaa
Nie nie nie, rosyjski odpada:) Tylko niemiecki albo hiszpański:) Chyba jednak zdecyduję się na niemiecki.

Gość aldona7897
Poszukjcie w necie, ja w tej chwili korzystam z materiałów dla zaawansowanych, więc nie podam wam konkretnych adresów. Szukajcie DaF (deutsch als Fremdsprache), są też do kupienia fiszki do nauki z płytami tradycyjnie podręczniki (koniecznie z płytami, zwykle trzeba je dokupić osobno), polecam te tytuły, które wymieniłam, bo np. tradycyjne tangramy wieją nudą, nie zawierają ciekawych informacji kulturowych, nie ma nagrań osób z akcentem austriackim czy szwajcarskim. Nowe schritte international1 (edycja polska) mozna dostać od ok. 35 zł., płyta do części książkowej ok. 30, może na allegro będzie coś taniej.

jak to ruski odpada? Biorąc pod uwagę romansik Rosji i USA, wydaje się , przyszłościowy, angielski i ruski, to dwa podstawowe języki świata, no można zaryzykować i staro-serbsko-horwacki....

Gość kaaaaasiaaaaa
Aldona, mam w domu podręcznik i ćwiczenia Themen neu. Uczyłam się w szkole średniej z tych książek i chyba będę dalej się z nich uczyć.

Gość aldona7897
Aha, spoko, one mimo, że "neu" to są toszke archaiczne, ale na początek wystarczą, gamatyka jest tam solidnie zrobiona, koniecznie słuchaj płyty, rób zadania ze słuchu, za jakiś czas poszukaj kogoś, kto z Tobą pokonwersuje, może jakiegoś innego uczącego się, bo komunikacja w języku najważniejsza, a nie wyklepania regułek i "przerobienie" książek.

Gość kmtktukutf
hej, ja bym doradziła ci hiszpanski, jest bardziej rozpowszechniony niz niemiecki,

Gość Majja

Zaczęłam się uczyć hiszpańskiego w Pi School i ta szkoła bardzo mi odpowiada. Fajne niewielkie grupy, uwaga lektora odpowiednia, poziom dobrze dobrany. Dla mnie to kurs bardzo udany! jestem zadowolona!