Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tomekkkkkkx

Pilnie potrzebuję pomocy sprawa związana z pracą

Polecane posty

Gość Tomekkkkkkx

słuchajcie, mam taki problem czy pracodawca może sprawdzić o mnie informacje w urzędzie skarbowym albo zusie ??? i jeśli tak to jakie ??? chcą ode mnie numer nip , nie wiem po co im to ?!

Gość o matko kochanaa
hehe co to za głupie pytanie :D

Gość Tomekkkkkkx
poważnie pytam

Gość o matko kochanaa
Pracodawca chce od Ciebie NIP, bo musi Cię rozliczyć. Proste?

Gość Tomekkkkkkx
boję się gdyż nakłamałem w cv i na rozmowie że pracowałem na umowie zlecenie w kilku firmach , iiii chcą mnie zatrudnić :| i boję się że będą mogli to zweryfikować jakoś przez us albo zus :(

Gość o matko kochanaa
Zresztą musi zgłosić do zusu, że Cię zatrudnia. To się wiąże z odprowadzaniem składek i jest obowiązkowe.

Gość Tomekkkkkkx
czyli lipa :( a taką fajną pracę mógłbym mieć 😭

Gość no to wyjdzie
powiedz, ze to była praca na czarno i w związku z tym nie masz nr nip

Gość o matko kochanaa
Takich informacji urzędy raczej nie mogą podawać. Nie trzeba było kłamać, to byś nie miał problemu.

Gość o matko kochanaa
Jak to nie ma nr NIP? A jak niby pracodaca miałby go rozliczyć?

Gość Tomekkkkkkx
sęk w tym że mam nr nip :( rodzice mi chyba jakoś kiedyś wyrobili...

Gość no to wyjdzie
jez\zzzuuuuu to podaj im nr nip i juz, musisz podac skoro chca cie zatrudnic. a sprawdzac nic nie beda, bo nie po to im ten nr potrzeb ny

Gość Tomekkkkkkx
ogólnie to nie spodziewałem się że mam jakiekolwiek szanse na pracę tam... i na rozmowie byłem zestresowany tak że masakra a tu dziś dzwonią do mnie i chcą ze mną podpisać umowę.... :( chyba się za********* ;o

Gość szuru buru
spoko, nip mozesz sobie miec, a pracowales na czarno, a oni nie beda cie sprawdzac tylko musza zglosic do us nowego pracownika

Gość Tomekkkkkkx
wpisałem że pracowałem w firmach w branży na której się interesuję i znam, i jestem raczej obcykany w tym temacie, tylko problemw w tym że tak na prawdę nigdzie jeszcze nie pracowałem :( i to na pewno wyjdzie i dojdą do tego :o wolałbym aby nie oddzwaniali do mnie :( co za pech

Gość Tomekkkkkkx
no i nie wiem.... co zrobić..... błagam doradźcie coś jeszcze

Gość jo matko
pogaj mu tan nip,bo tego w kazdej firmie zadaja,jak niby maja Ci wystawic umowe?,to standard,ze zawsze trzeba podac nip,chyba,ze praca na czarno,przeciez musza wiedziec na jaki nip wyslac do skarbowki podatek.

Gość r00chacz, pijak, kłamca
Teraz to zatrudniają głownie przestępcy - płacą najniższy ZUS, zatrudniają na czarno, a wpisują, ze pracowałeś gdzie indziej . . . nigdy nie wiesz co podpisujesz tak samo w sądzie jak i u pracodawcy czy w ZUS'ie jeśli nie przeczytasz dokumentu - oni żerują na ludziach mało inteligentnych i nie znających prawa! Tak samo żeruje na nas WKU jak i MON . . . Proponuję Wam wyjechać do normalnie prosperujących państw typu: Norwegia czy UK - tam jest raj! Pracy od groma, mili ludzie i edukacja na najwyższym poziomie!

Gość Tomekkkkkkx
ale to też wyjdzie że nie jestem zapisany do ofe , że nie wiem nie mam tam nic w tych dokumentach w us i zusie ??? czy pracodawcy mogą wyst ąpić do tych instytucji o udostępnienie informacji o danej osobie ???

NIP'u nie powinno się nadawać człowiekowi, który pracuje na wakacje legalnie ale w Polsce pracować już nigdy nie będzie. Przykładowo jeśli pracuje w Polsce,a właścicielem firmy są Niemcy to dla kraju on żadnej pracy w tym momencie nie wykonuje. Jeśli zatrudniony jest na czarno czy to na stażu lub jest uczniem to pracodawca jest przestępcą w tym momencie.

Gość ciotka Klotka radę da :D
przecież musisz donieść świadectwa pracy z poprzednich firm łosiu!!!! :D WYDA SIĘ JAK NIC!!!!

Gość Tomekkkkkkx
ale jesli powiem że byłem zatrudniony na umowę zlecenie lub o dzieło to wówczas podobno nie otrzymuje się świadectwa pracy

W Polsce obecnej emeryturę będziesz miał zerową. Polska to już bankrut - o tym w telewizji Ci nie powiedzą.

Gość black appleee
nie otrzymuje się to fakt. Ja jestem na zlecenie i nawt składek za mnie do uzsu nie odprowadzajają i nie jestem ubezpieczona przez to. To własnie jest oszczędzanie , żeby miec murzyna a podstawowych świadczeń za niego nie odprowadzać

Polacy to biali murzyni europy, świata, a nawet swojego kraju . . .

Gość ciotka Klotka radę da :D
mogą zadzwonić do poprzednich firm i zaciągnąć języka o tobie :D ale wpadka, na całej lini:D

"r00chacz, pijak, kłamca - Polacy to biali murzyni europy, świata, a nawet swojego kraju . . ." a kolega to przepraszam jakiej narodowości??...

Gość mroefczkaaaa
NIP jest pko to aby pracodawca mogl odprowadzac skladki a potem wystawic ci PIT. Z zusu czy us nie moga uzyskac zadnych informacji o TObie. Moga jedynie zadzwonic do poprzedniego pracodawcy i zapytac o Ciebie, ale z tego co wiem to rzadko to robia. Wiec podaj NIP podpisz umowe i tyle.

Gość mroefczkaaaa
a wlasnie jesliby mieli dzwonic do poprzedniego pracodawcy to powinni to zrobic przed podpisaniem umowy

Gość Tomekkkkkkx
"" NIP jest pko to aby pracodawca mogl odprowadzac skladki a potem wystawic ci PIT. Z zusu czy us nie moga uzyskac zadnych informacji o TObie."" ale czy jeśli dotychczas nigdy nie pracowałem to czy w tych instytucjach mam jakieś powiedzmy konto osobiste ??? ehh no sam nie wiem :( raczej wyłączę teelfon i odpuszczę, szkoda na prawdę wielka szkoda i wiem że będe tej okazji żałował że ją odpuściłem :(