Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a ja wole czekolade

Zakaski na stole osobnym czy tam gdzie goscie?

Polecane posty

Gdzie bedziecie kladli zimne przekaski: przy stolach gosci, czy przy osobnym stole, zrobionym w stylu szwedzkim? I czemu tak a nie inaczej? Ostatnio bylam na 2 weselach i zakaski byly na stolach i plusem bylo to, ze byly pod nosem, a minusem, ze po kilku godzinach srednio to wszystko wygladalo i z pewnoscia duzo jedzenia sie zmarnowalo. Na pewno chce ciasto razem z winkiem i innymi alkoholami na osobnym stoliku, ale kompletnie nie wiem co z przekaskami.

Gość vxyz1
Co to są zakaski ?

Gość mala paskudna zlosliwa
jasne ze na stole dla gosci wkurzałoby mnie jakbym musiala wstawac ciagle zeby cos przekasic ludzie pija to chca jesc i nie nalezy im tego utrudniać:)

Zakąska rodzaj przystawki, jedzenie spożywane po wypiciu wódki, szczególnie często praktykowane w Rosji i innych krajach słowiańskich. Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową, podobnie jak i sama wódka; zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem "więzi" wspólnie pijących. Najczęściej spotykane zakąski to ogórki kiszone i śledzie w oleju (mające powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Istnieje również zwyczaj "zakąszania" trunków innych niż wódka, na przykład piwa suszoną rybą, bądź grzybami marynowanymi, lecz nie jest to "zakąska" sensu stricto, bowiem nie służy lepszemu przyjęciu alkoholu a jedynie spotęgowaniu pragnienia

Gość vxyz1
Zakąska to wiem - ale co to zakaska ?

o zrobiła kopiuj i wklej i weszły: ąęźć :P od razu wypowiedź klarowniejsza :D z lenistwa nie piszesz po polsku czy bardzo się śpieszysz?

nie chodzi o upierdliwość ale lepiej się czyta no skoro nie masz znaczków - trochę trudniej będzie się czytało

Gość aajbjh
na stole dla gosci:) najpraktyczniej i najmniej narzekan:)

Gość szczęsliwy przypadek?
Wszystko powinno być na stołach w zasięgu rąk. Ludzie często się krępują gdy muszą iść z pełnym talerzem przez salę pełną ludzi.

Zdecydowanie wolę przy stole dla gości! Dlaczego? 2 razy byłam na weselu gdzie ciasto/owoce/wino i inne trunki były na osobny stole....po drugiej stronie sali. OK.Nogi zdrowe mam.Ale poszłam do stolika 2 razy.Raz po kawałek ciasta a raz po lampkę wina i dewotki które żywo dyskutowały zamilkły :D :P Ba! zaczeli tam patrzeć co robię,a kiedy mijałam je to szeptały do siebie.Czułam się skrępowana!

Gość Kamiqadze
dokladnie jest tak jak napisala Z glowa w chmurach. niektorzy tacy są, pojda z 2 razy i beda sie wstydzic spojrzeń, ktora myslą ze tylko żresz. lepiej pod ręką, wtedy jedzenie sie nie marnuje.

Gość weselnica
Ja natomiast lubię właśnie szwedzkie stoły. Były na dwóch ostatnich weselach, na których byłam i bardzo mi się podobało. Na stołach kwiaty, ciasta i alkohol, a wszystko inne w kącie sali, na takim specjalnym "chłodzącym" stole. Wszystko razem w kupie a nie rozwalone po stołach. Wybieram na co mam ochotę, a nie muszę prosić, żeby sąsiad z naprzeciwka podał mi misę z sałatką ... :P A do tego nie ma bajzlu na stole. U mnie też tak będzie.

Gość pijak, złodziej i kłamca
Żrecie jak świnie polaczki, a alkohol pijecie jak bydło!

no ale ten inny alkohol typu wino czy jakies tam martini czy likier to bez sensu stawiac przy normalnych stolach, bo ludzie pootwieraja butelki i wypija tylko kieliszek np. Dlatego wlasnie chce zrobic tzw. slodki stol i tam tez postawic rozne alkohole no i oczywiscie kawe i herbate. Tak bylo u moich kolezanek, ale fakt, ze za czesto tam nikt nie podchodzil, ale chyba to wynikalo po prostu z lenistwa.... I mi osobiscie tez sie bardziej podobaja szwedzkie stoly, bo jest tak jakos bardziej elegancko, no ale chyba jednak postawie przekaski na stolach, bo ludziom rzeczywiscie moze sie nie chciec tak chodzic w te i wewte....