Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzka 89

rozliczenia z urzędem skarbowym

Polecane posty

Gość zuzka 89

witam, przeszperałam chyba cały internet, i w końcu i tak nie wiem jak to jest, więc Was spytam. Jak to jest z rozliczeniem, czy jeśli zarobie w ciągu całego roku np 100 zł, to czy MUSZĘ się rozliczać z US? Co roku jest jakaś wyznaczana kwota zwolniona z opodatkowania, około 3000zł, czy oznacza to, że jeśli zarobie poniżej 3000 (np 100) to nie muszę się rozliczać? Czy ma sens przy tak niskich kwotach chodzenie po urzędach, wypełnianie pitów, żeby dostać np 3,50 zwrotu? Bardzo proszę o odpowiedź

Gość szyderca z lozy szydercow
musisz się rozliczyć ZAWSZE

Gość i co teraz bedziesz kazda
oczy w gipsie. mogloby wyjsc i tak ze musisz doplacac :P

Gość zuzka 89
czyli ta kwota zwolniona z opodatkowania to tak po prostu wymyślona, żebym mogła dostać kwotę jaką pracodawca pobral jako zaliczkę, tak? I jeśli zarobię te 100zł, to będę z tego względu figurować w ewidencji podatników za dany rok, tak? Czy nie będę figurować bo to mniej niż 3000?

Gość zuzka 89
za dany rok oczywiście...

" czyli ta kwota zwolniona z opodatkowania to tak po prostu wymyślona, żebym mogła dostać kwotę jaką pracodawca pobral jako zaliczkę, tak?" ty chyba mylisz pojęcia :O kwota wolna od podatku to kwota wolna od podatku, a obowiązek złożenia zeznania rocznego to obowiązek złożenia zeznania rocznego :O

Gość zuzka 89
a co z ewidencją podatników? Bo nie pytałam o kwotę wolną od podatku czyli kwotę wolną od podatku, czy tez o obowiązek zeznania rocznego czyli obowiązek zeznania rocznego. hm? ;>

masz NIP, prawda?

Gość zuzka 89
mam

czyli wszelkie twoje dochody są ewidencjonowane. ale zeznanie złożyć trzeba

Gość JA + ONA
musisz złożyć PIT i wykazać te 100 zł ale nie zapłacisz podatku a jeśli pobrano zaliczkę, to dostaniesz zwrot albo pójdzie w poczet przyszłych rozliczeń

Gość zuzka 89
a powiedzcie mi, jak to jest potem z tym całym zwrotem? Rozliczyłam się za zeszły rok, ale nie przypominam sobie żebym wpisywała coś na temat jak sobie życzę odebrać zwrot... czyli mam czekać aż US mi przyśle ten zwrot, tak? Ma na to 3 miesiące licząc od daty wpłynięcia mojego zeznania czyli przypuśćmy 15.04 czy od 30.04? Czy może ja mam 3 miesiące żeby iść tam i odebrać ten zwrot?