Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Aguś*

wysypka po opalaniu - fotoalergia??

Polecane posty

Ostatnio po dłuższym przebywaniu na słońcu na lewym ramieniu wyskoczyła i okropna wysypka. Dziwne jest to że ogólne trochę słońce mnie złapało za mocno a wysypka wyskoczyła mi już drugi raz w krótkim czasie i tylko na tym ramieniu. Tabletek antykoncepcyjnych ani żadnych antybiotyków nie biorę. Co to moze być? Wczoraj łyknęłam wapno ale wysypka nadal jest na ramieniu. Jak się tego pozbyć?

Gość minikana
Witam Mam poważny problem a dokładnie ma go moja mama. Co roku pojawia się u niej uczulenie na słońce, nie opala się ale wystarczy że ma niewielki kawałek odsłoniętych pleców i dekoltu i się zaczyna, co gorsza kremy z wysokim filtrem niewiele pomagają. Robią jej się czerwone swędzące gródki. Dermatolodzy są bezradni a i domowe sposoby wyszperane w necie nie pomagają, próbowała już hydrokortizon, brevoxyl, kremów typu fenistil, przemywania kwasem borowym, winem, wapno i tabletki typu alertec też nie dają żadnego rezultatu. Co gorsza jak już w danym roku uczulenie sie pojawi, to nie schodzi choćby nawet w gofie wychodziła i pomimo zakrycia zaatakowanych "wysypką" miejsc każde wyjście na dwór w słoneczna pogodę zaostrza ten stan ;/ Bardzo proszę, jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś sposób na złagodzenie objawów takiej alergii, w szczególności swędzenia i wysypki (skóra wygląda jak poparzona pokrzywą) Dodatkowo wspomniała że kiedyś któryś z lekarzy przepisał jej jakiś lek na wątrobę (niestety nie pamięta już nazwy), który pomógł i to na dobre parę lat... ale pomimo że wspominała o tym lekarzom to żaden nie przepisał jej już nic takiego.... meheret jest teraz online Zgłoś do moderatora Edytuj lub usuń tę wiadomość

Gość minikana
wznawiam temat, być może w tym sezonie pojawi się ktoś kto poradził sobie z tym problemem :)

Gość juz dwukrotnie dopadlo mnie
cos takiego nad morzem. Wystarczyla wizyta w aptece - farmaceuta najwidoczniej nie pierwszy raz takie cos widzial ;) dostalam masc i pastylki. Masc coz z hydrocortizonem w nazwie..? W kazdym razie antyalergiczne, przeciwhisiaminowe. Wysypka byla czerwona, swedzaca i...jakby rosla. Masc przynosila natychmiastowa ulge (swedzenie "gasila"). Same wypryski ginely kilka dni. Za pierwszym razem trwalo to z 3 tyg., bo i pozniej poszlam do apteki. A jeszcze uslyszalam, ze rada jest jedna - unikac slonca :D nie wychodzic na plaze przed 15.00. I smarowac dekolt i twarz, ramiona (miejsca najbardziej narazone) faktorem - uwaga - 50!

Gość minikana
Hydrokortizon i blokery UV dawno przetestowane i 0 skuteczności... mama sie nigdy nie opala ale samo przejście z psem na spacer czy do samochodu i juz wysypka jest :(