Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miniówa Monia

Podwiązanie jajników

Polecane posty

Gość miniówa Monia

Mam jedno dziecko. Nie toleruję gumek, tabletek, spirali też nie chcę, bo mogą po niej występować krwawienia. Siłą rzeczy stosuję tylko przerywany z mężem, ale wiem, że to nie uchroni mnie przed ciążą. Nie chcę więcej dzieci. Czy któraś doświadczyła podwiązania jajników? Na czym to polega?

Gość Ja mam spiralę
Mirenę. Polecam! W ogóle nie mam okresu, od roku już ją mam i nawet nie wiem że tam jest ;) Ona ma małą dawkę hormonu działającą tylko na macicę. Podwiązanie jajowodów w Polsce jest zakazane. Moja znajoma robiła to w Holandii, nie chciała dzieci no ale po kilku latach jej się odwidziało i lekarze robili zabieg in vitro ze względu na zrosty i duże ryzyko ciąży pozamacicznej w przypadku próby likwidacji podwiązania.

Gość Ja mam spiralę
A, zapomniałam napisać że mam kolegę który w UK podwiązał sobie nasieniowody. Może niech m to zrobi.

Gość miniowa Monia
Miało być jajowodow:) Nie wiedziałam, że to zakazane. A jeśli chodzi o spiralę to powoduje ona też brak okresu? Czy boli założenie spirali? I ile to kosztuje? Gdzie można ją kupić?

Gość miniowa Monia
Dodam, że mam 26 lat i nie wiem czy w każdym wieku można mieć spiralę.

Gość miniowa Monia
Nie chcę męża obciążać takim czymś :) Wolę, żeby miał możliwość tzw. "spuszczania się" i doznań takich jakie ma dotychczas. Ja chcę to zrobić :)

ale po podwiązaniu nasioeniowodów mąż będzie miał niezmieniony komfort współżycia. tyle że w jego spermie nie bedzie plemników, bedzie sama ta "treść" białkowo-żelowo-płynna ;) podwiązanie nasieniowodów jest legalne, bo jest odwracalne w razie czego. tyle że nie wiem czy w Polsce sie to robi i tak.

Gość Ja mam spiralę
Mi spiralę zakładał ginekolog, nawet nie bolało, takie tylko nieprzyjemne uczucie. Niektórzy lekarze proponują założenie w czasie okresu, wtedy łatwiej to idzie bo szyjka jest otwarta. Ja byłam 8tygodni po porodzie więc jeszcze w miarę miękkie wszystko było :) Mirenę możesz kupić w aptece na receptę od gina albo bezpośrednio u lekarza. Ja za spiralę i założenie płaciłam 800zł. Tą spiralę można założyć w każdym wieku. Ma ona małą dawkę hormonu i dzięki temu nie ma krwawień lub są minimalne, mniejsze niż przy normalnym okresie. Tu masz więcej informacji http://www.mirena.pl/co_to_jest_mirena.html

Gość Ja mam spiralę
Po podwiązaniu nasieniowodów nie ma żadnej różnicy dla męża, poza taką że w nasieniu nie ma plemników. Dla nikogo to nie do zauważenia ;) Chyba że pod mikroskopem :)

Gość miniowa Monia
Dziękuję ci bardzo za info:) A ile najdłużej można Mirenę mieć w sobie i czy daje 100% gwarancję na nie zajście w ciążę? Przyznam, że wydatek jest nie mały.

Gość racjaaa
no ale spirala to wczesna aborcja bo dochodzi do zaplodnienia tylko komorka nie moze sie zagniezdzic stad te mocniejsze krwawienia .istanieje tez mozliwosc ze zajdzie sie w ciaze i potem probnlemy z porodem i spirala

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3246799 tutaj poczytaj, masz wpisy facetow po wazektomi- tak nazywa sie zabieg przeciecia i podwiazania nasieniowodow u meczyzn. Moj M jest juz rok po takim zabiegu i czuje sie fantastycznie oraz funkcjonuje na 100% !! Zabieg ten jest legalny, robi sie go w Polsce w 2 gabinetach prywatnych, koszt cos ok. 2,5 tys zlotych. Zreszta w tym linku znajdziesz wszelkie info o tym. Ja- polecam!

Gość Ja mam spiralę
Racjaa, piszesz o spirali starego typu, np miedzianej. Mirena jest spiralą hormonalną, nie ma mowy o żadnym zapłodnieniu, doucz się trochę a nie siejesz farmazony! Monia, spirala jest na ok 5 lat. Ja chcę usunąć po ok 4 i starać się o drugie dziecko

Gość miniowa Monia
Dzieki wam dziewczyny:)

Mirene tez przerabialam, nie umialysmy sie dogadac i zmuszona bylam szukac innej formy antykoncepcji, a 800 zl za Mirene poszlo do smieci juz po 16 miesiacach od zalozenia. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3156276 tutaj masz informacje o Mirenie, jak uda Ci sie przekopac przez calosc, bedziesz bogatsza o wiedze

Gość miniowa Monia
Nie umiałyście się dogadać? Czyli co?:)

czyli wymienie Ci liste skutkow ubocznych, jakich doswiadczylam: 1. przetluszczanie sie wlosow 2. przytycie 3. zawroty glowy 4. plamienia miesiaczkowe co 2 tygodnie, trwajace ponad tydzien kazde A jak uda Ci sie przekopac przez topik o Klubie mirenowiczek, to po poczatkowe euforii osob z Mirena znajdziesz troszke wiecej uwag krytycznych. Z tego, co wiem, to jeden z lekarzy robiacych wazektomie w Polsce rozklada platnosc na raty, w przeliczeniu to nie sa nawet tak strasznie duze pieniadze, a skutkow ubocznych czy komplikacji po tym zabiegu jest o wiele mniej, niz po stosowanej jakiejkolwiek antykoncepcji u kobiety.